[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak-petak, 14-15. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

 "Glas" saznaje 

Havijer Solana sutra očekuje Đukanovićev odgovor

Crna Gora prihvata, Srbija odbija plan?

Beograd protiv rotirajuće stolice u UN i moratorijuma

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana sačekaće do petka, 15. februara, da predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovori na njegov plan o redefinisanoj federalnoj državi Srbije i Crne Gore koji mu je nedavno u Briselu stavio na sto po principu "uzmi ili ostavi". Plan Solane sadrži devet tačaka koje predviđaju krajnje labavu federalnu državu koja bi, ukoliko to Đukanović prihvati, promenila i ime, saopštava pouzdan izvor "Glasa" iz Oebsa.

SAD i London protiv

U Oebsu navode da se SAD i Velika Britanija ne slažu s planom Havijera Solane. Njihov stav je da SRJ mora da opstane i da bi bilo veoma poželjno da se Milo Đukanović, uz određene "predsedničke garancije", povuče iz politike. U tom smislu je sačinjen i određen "sinopsis poželjnih događanja" u kojem pored imena aktuelnog predsednika Crne Gore stoje još neka imena iz aktuelne crnogorske politike koja bi trebalo da nađu druga zanimanja. U Oebsu ne isključuju mogućnost da se SAD i Velika Britanija "umešaju u rešavanje srpsko-crnogorske ustavne krize.

Osim petogodišnjeg moratorijuma na referendum o crnogorskoj državnoj samostalnosti, plan predviđa jedinstven monetarni sistem, jedinstvene državne granice, jedinstvenu vojsku, dajdžestirane savezne institucije i ministarstva, ali i jedinstvenu stolicu u UN gde bi se svakih šest meseci rotirao predstavnik Srbije i Crne Gore, navodi naš izvor, dodajući da je Solana bio krajnje predusretljiv prema Đukanoviću zbog "njegovih političkih stavova u vreme bombardovanja SRJ". Jer, kako navodi izvor "Glasa", Solana je garantovao Đukanoviću podršku EU da do daljeg ostane na funkciji predsednika Crne Gore, ukoliko prihvati njihov plan.

Iz tih razloga je juče delegacija EU otputovala u Crnu Goru da "ubedi" čelnike LS-a da pomognu Đukanoviću da u slučaju da on prihvati plan EU, liberali ne ruše Đukanovića u crnogorskom parlamentu.

Da li će Milo Đukanović prihvatiti plan EU krajnje je neizvesno. Ili će se povući iz politike, kao što je ne tako davno javno saopštio da je "samostalna Crna Gora politički i državni projekat za koji on veže svoju političku sudbinu."

Naši izvori u Oebsu kažu da platforma Havijera Solane ima "duplo dno". Jer, skoro da je izvesno da Srbija neće prihvatiti moratorijum na pet godina i posebno neće prihvatiti "rotirajuću stolicu" u UN na šest meseci. Veruje se da, ukoliko Đukanović prihvati Solanin plan, Srbija neće prihvatiti bar ove dve tačke plana. Ukoliko se to dogodi, u Crnoj Gori bi se, uz protivljenje Italije i uz podršku EU veoma brzo raspisao referendum. Međutim, tu nije kraj priče.

Đ. Kesić


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Hagu

17:10h

Svetski političari o procesu protiv Miloševića

17:15h Domaći političari prate proces u Hagu i pitaju se: Kad će Sloba da dobije društvo?
17:30h Batić pozvao optužene pred Hagom: Dobrovoljno se predajte
17:40h Đinđić: Nemam ličnih sporova s Koštunicom
17:45h DOS krajem nedelje o rekonstrukciji Đinđićevog kabineta
17:50h Lista za Sandžak očekuje mesto u Vladi
18:00h G17 o odnosima u SRJ i krizi DOS-a
18:10h LSV: Nema dogovora o rekonstrukciji
18:25h Odluke Unmika nisu Sveto pismo
18:50h "Glas" podseća šta je Đukanović govorio o izjašnjavanju građana
18:40h "Glas" saznaje: Solana sutra očekuje Đukanovićev odgovor
19:00h "Pobjeda je Crne Gore" razmatra ponudu EU
19:15h Eksperti nisu iznenađeni Solaninim predlogom o moratorijumu
19:20h Reagovanja u svetskoj štampi na početak suđenja Miloševiću
19:45h Nebojša Pavković najavio tužbu zbog peticija
19:46h Premijer Đinđić: Neće valjda da se kriju kao babe
23:20h Danas sastanak užeg sastava DOS-a
23:25h Mlađan Dinkić i dalje guverner
   


     


FastCounter by LinkExchange