GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Skandal

Policija prešla na latinicu

U svom predizbornom programu DOS nije imao, bar javno, potpisivanje ćirilice. Šta više, svi predizborni plakati su bili ćiriličnim, sem nekih minornih anacionalnih stranaka, koje su na žalost dobile neka vrlo bitna mesta u DOS-ovoj vlasti. Međutim, kako nam to nije obećao, DOS intenzivno provodi proterivanje ćirilice iz javnog života tj. latinizaciju Srbije.

Naravno to nije slučajno. Jer ćirilica i pravoslavlje su jedan od osnovnih obeležja srpskog nacionalnog identiteta. Ne sme se zaboraviti da je ustaška NDH jedan od prvih zakona koji je donela bila zabrana upotrebe ćirilice. Primera DOS-ove organizacije Srbije ima bezbroj. Od decembra 2000. list "Tempo" je sa ćirilice prešao na latinicu. Televizija TV Studio B je bar u informativnim emisijama imao ćirilične tiplove: od pre dva meseca je sa ove TV stanice ćirilica potpuno promenjena. Na svim novokupljenim vozilima za MUP Srbije, natpis policija na bokovima vozila je latinična, a na starim vozilima se ćirilično zamenjuje latiničnim.

To do sada, počev od oslobođenja, nikada nije bilo. GSP Beograd je od svog postanka do današnjeg dana tradicionalno koristio isključivo ćirilicu. DOS-ovoj vlasti je to i te kako zasmetalo pa se digitalni natpisi linija na novim vozilima štampaju isključivo latinicom. Da to tako ne treba da bude, primer je tramvaj gar. br. 407 i autobus gar.br. 1251, gde se na displeju trasa linije ispisuje ćirilicom. Ovo su događaji od pre 3-4 godine.

Plakat "budi fin - kupi kartu" kojim su izlepljena vozila GSP-a je latinični, dok je samo zaštitni znak preduzeća "GSP Beograd" ostao ćirilični (samo je pitanje do kada).

I na kraju jedno podsećanje: sedamdesetih godina je pokojna Sonja Javorina pokrenula inicijativu da se natpisi na vozilima GSP pišu latinicom, navodno zbog stranih turista (?!). Izvršni odbor Skupštine grada, u to Brozovo vreme, odbio je ovakvu inicijativu.

Čini mi se da sve ono što su komunisti od oslobođenja pa na ovamo započeli i sproveli u pogledu potiskivanja ćirilice iz svakodnevnog života i svesti srpskog naroda, DOS još žešće nastavlja u sprovođenju ove tekovine komunističke revolucije.

Dr Dejan Bobar
Beograd


Protest

Zašto i dokle tako g. ministri?

Čitam i slušam priče naših ministara, pa ne mogu da odolim i da ih ne upitam. Među pismima čitalaca pročitah i pismo g. ministarke Matković kako objašnjava da penzioneri primaju 12 penzija u godini, a ne za godinu. Čemu to objašnjenje kad se zna da penziju primamo u 2002. iz 2001. i to sa osetnim zakašnjenjem. Šta je ministarka učinila za penzionere sem što im je umanjila penzije. Kada gospođa bude isplatila zaostale penzije, onda neka se javlja među čitaocima. Reče ministarka da nema para za isplatu duga i zaostalih penzija, znamo da je tako, ali zašto se ne prodaju objekti za odmor izgrađeni iz penzijskog fonda jer ih penzioneri i članovi njihovih porodica ako niste u mogućnosti da ništa uradite za 1.200.000 penzionera budućih glasača, onda znate šta moralan čovek treba da učini.

Gospodin Mihajlović treba da se mane upaljača i nožića i londonskih policajaca, jer naša materijalna situacija za sada to ne dozvoljava. Dobra je to ideja, ali posle pokretanja privrede i povećanja dohotka.

Cene struje, tarifni sistem i pogrešni obračun, priča su od posebnog značaja za osiromašenog građanina. I zamislite g. Gerić, direktor EPS-a, smelo izjavi "kako građanin može da potroši više struje nego što može da plati", a gde živi g. Gerić? da slučajno ne sedi u zimskom kaputu kao što tako živi veliki broj građana. Bolje je da je sprečio zaposlene u EPS da ne prave gradić Pejton i ne izdaju pogrešne račune.

U ovakvoj situaciji u EPS i ataku na građane ministar Novaković svakodnevno preti povećanjem cene i zadržavanjem piljarskog obračunskog sistema, a još gore, ministar razmišlja o podeli nagradnih priznanica građanima koji su dobili pogrešne obračune. Pa, ministre, čije pare Vi to delite i zašto? Nije teško biti fin. Ostavka.

Radoslav Crnjaković
Smederevska Palankaa


Demokratija

Nova zapovest majora Gavrilovića

Novi, demokratski, major Gavrilović čita zapovest: Vojnici, junaci! Nemojte da se brinete za svoje živote jer, Vrhovna komanda je izbrisala naš puk iz evidencije vojnih obveznika. Stoga, kud koji, mili moji! I pozdravite po svim inostranstvima - naše drage neprijatelje. A ja ću ih, u vaše ime, ovde dočekati i kako valja ugostiti.

Živela nam naša mila i krvlju naših nacionalističkih i netolerantnih predaka natopljena otadžbina! Iako još ne znamo u kojim granicama će živeti.

Svetomir Momić
Beograd