[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Počinje suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku

Milošević sam sebi advokat

Bivši predsednik SR Jugoslavije imaće ceo dan za izlaganje

BEOGRAD - Suđenje Slobodanu Miloševiću u Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije u Hagu počinje danas u 9.30, uvodnom rečju tužioca. Kako se očekuje da reč tužioca bude duga, prvi dan suđenja biće završen u 16 časova. Potom će govoriti Milošević i njegovo izlaganje trajaće čitav dan. Advokat Zdenko Tomanović ne očekuje da će predsedavajući sudskog veća, sudija Ričard Mej, prekidati Miloševića. Reč će na kraju dobiti i advokati Branislav Tapušković, Stiven Kej i Miša Vladimirov, koji nastupaju u svojstvu prijatelja suda. Njih trojica će tokom suđenja, koje će prema procenama portparola sudskog dela Tribunala Džima Lendejla trajati oko dve godine, kao neutralni posmatrači, dovoditi u pitanje argumente Tužilaštva i iskaze svedoka.

Svoj nastup tokom prve dve nedelje suđenja Tužilaštvo će zasnivati na skupu posrednih dokaza, prikupljenih na osnovu iskaza svedoka, a ne konkretnih dokumenata. Zbog toga bi suđenje moglo da bude prekinuto dok u Hag ne stignu još četvorica kooptuženih po optužnici za Kosovo. Izručenje Nikole Šainovića, Milana Milutinovića, Dragoljuba Ojdanića i Vlajka Stojiljkovića pomoglo bi Tužilaštvu, smatraju u Hagu, da ustanovi jasan lanac komande i dokazalo da je Milošević znao za zločine, ali da ništa nije učinio da ih spreči. Prekid suđenja omogućio bi tužiocima da ispitaju nove elemente optužnice.

Optužnica
Milošević je 24. maja 1999. godine optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu, ubistvo više od 900 i proterivanje oko 800.000 Albanaca sa Kosova. Optužnica je dopunjena 29. juna i 29. oktobra 2001. godine.

Odbrana
Suština Miloševićeve odbrane sadržana je u

izjavi na pretresu 29. oktobra prošle godine: "Ja dobro znam za šta sam ja optužen. Optužen sam zato što sam na legalan način i legitimnim sredstvima, na osnovu prava na samoodbranu koje pripada svakoj naciji, branio svoj narod".

Niko, međutim, ne zna kako će da se ponaša, i šta će da uradi Milošević, koji ne prihvata pravila igre u Hagu. Kako odbija advokata, dobiće priliku da u uvodnom izlaganju iznese svoje stavove. NJegova strategija u odbrani prvenstveno će se zasnivati na dovođenju u pitanje legalnosti Tribunala u Hagu.
Poznato je da će se na suđenju, samo po optužnici za Kosovo, pojaviti 123 pisana svedočenja, u sudnici će biti 90 svedoka, od kojih će 29 biti zaštićeno. NJihova imena Milošević, koji ima pravo da ih ispituje, saznaće 10 dana pred svedočenje, a prijatelji suda 30 dana. Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte je najavila da će se među svedocima naći ljudi raznih profila, od žrtava do njegovih bliskih saradnika.

Posebno zanimanje izaziva najava da će Milošević kao svoje svedoke da pozove lidere NATO zemalja. Ali, objašnjava advokat Dragoslav Ognjanović, Milošević neće pozvati svedoke u skladu sa Pravilnikom o pravilima i dokazima ovog suda, već će prozvati određene ljude koje Pretresno veće mora da konstatuje i u tom kontekstu ih i mora pozvati da svedoče. On se neće opredeliti za njih kao za svedoke u formalno-pravnom smislu, već kao za ljude koji imaju mnogo da kažu pred svetskom javnošću o svemu što se u poslednjih godina događalo na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Jedan od prijatelja suda, Miša Vladimirov, kaže da Milošević može da pozove svedoke jedino ako se dokaže da je njihovo svedočenje relevantno. Francuski advokat Žak Veržes ističe da bi Haški sud, ako je nezavisan, čak i bez Miloševićevog traženja, morao da na klupu za svedoke dovede Klintona, Blera, Šredera i Širaka. Londonski "Gardijan", pozivajući se na svoje američke i britanske izvore, tvrdi da pojavljivanje Blera i Klintona ne dolazi u obzir.

Komitet "Sloboda"
Cilj komiteta "Sloboda", koji je juče organizovao konferenciju za novinare, jeste da se iznesu kontradokazi o zločinima za koje se tereti Milošević i dokaže da je suđenje u Hagu lažno. Novinari Milan Vidojević, Dragana Kuzmanović i advokat Momo Raičević rekli su da je Milošević spreman da dokaže da Tužilaštvo nastoji da pod vidom suđenja izvrši operaciju zamene krivaca, kako bi se opravdali zločini koji su izvršeni u NATO agresiji na Srbiju i srpski narod. Rečeno je da će se suđenje pretvoriti u javnu bruku optužbe koja nema dokaze, a ni validne svedoke. Među njima je i jedan od dilera droge Džavit Haljiti, za kojim je raspisana poternica Interpola.

SPS u Hagu
Sve vreme trajanja suđenja, u Hagu će boraviti i po jedan član SPS-a. Početak suđenja pratiće predsednik Okružnog odbora SPS Bora i član GO SPS dr Milan Janjić. SPS je saopštila da je u protekla četiri dana više od 100.000 građana Srbije potpisalo peticiju kojom se zahteva da Milošević "odmah bude pušten na slobodu. Peticija će biti upućena UN.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

19:06h

Anketni odbor Veća građana obišao zatvore u Srbiji

19:07h

Počinje suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku

19:09h Predsedništvo DOS-a zaseda ove nedelje
19:11h Aleksandar Popović o ulasku DSS u Vladu Srbije
19:12h Mićunović o susretima u Vašingtonu Mićunović o susretima u Vašingtonu
19:13h Veće građana danas nastavlja vanrednu sednicu
19:14h Solana i Đukanović razgovarali o budućnosti federacije
19:15h Premijer Zoran Đinđić računa na podršku za pun mandat
23:35h Zoran Đinđić za Bi-Bi-Si: Mladiću nije stalo
   


     


FastCounter by LinkExchange