[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Koliko vredi prosečna jugoslovenska plata od 240 maraka

Zarade porasle, kupovna moć ista

Ekonomisti tvrde da je dinar precenjen, a uticaj toga na zarade zavisiće pre svega od rasta cena u narednim mesecima

BEOGRAD - Rast zarada je prilično neuobičajena pojava za prvu godinu reforme, a u našem slučaju postoje barem još dve specifičnosti- da je to ostvareno u godini koja je završena sa nultim rastom proizvodnje, kao i da porast plata ne znači da se za toliko povećala i kupovna moć građana. U decembru prošle godine prosečna nominalna neto zarada u Jugoslaviji iznosila je 7.435 dinara, ili nešto više od 240 maraka, što u odnosu na isti mesec 2000. predstavlja realan rast od 22,7 odsto.

Crna Gora gubi trku
- Nasuprot ranijoj praksi podizanja jugoslovenskog proseka zarada na račun Crne Gore, u 2001. situacija je značajno izmenjena. Unutar Srbije odnos se promenio u korist Vojvodine. Dok je prosek zarada u Vojvodini prema proseku u centralnoj Srbiji bio za 16,5 odsto veći u decembru 2000., on je posle godinu dana bio veći za 25,2 odsto i čak je premašio prosek zarada u Crnoj Gori. Tako je prosečna zarada u Crnoj Gori bila viša nego u Srbiji za 78,6 odsto u 2000., za 41,1 odsto u prošloj godini i za samo 7 odsto u decembru 2001. Naime, u prošloj godini, u odnosu na prethodnu, prosečna realna zarada u Crnoj Gori je smanjena za 8 odsto, dok je u Srbiji povećana za 16,5 odsto, konstatuje se u MAP-u Instituta ekonomskih nauka.

Međutim, sa tim markama se moglo kupiti gotovo isto onoliko koliko i sa stotinak maraka iz oktobra iste godine. Tako ispada da vlada i jeste i nije ispunila obećanje dato građanima- da će prosečne zarade do kraja 2001. stići na famoznih 250 maraka, što se i dogodilo ali, imajući u vidu podatke o proizvodnji, očito na teret kapitala i na uštrb investiranja u preduzećima. Takođe, prosečnom skoku zarada kumovalo je i smanjenje broja zaposlenih- u decembru prošle prema istom mesecu prethodne godine broj zaposlenih bio je u Crnoj Gori manji za 1,2 , a u Srbiji za 3,5 odsto.

Ekonomisti tvrde da je krajem trećeg kvartala prošle godine kupovna snaga dinara dostigla onu iz 1994. godine. Od utvrđivanja kursa od 30 dinara za marku građani su očevici postepenog realnog smanjivanja kupovne moći marke na domaćem tržištu, mada je na početku u kurs bila ugrađena velika premija na rizik, odnosno marka je bila precenjena. Ta razlika se topila i od kraja prošle godine imamo obrnutu situaciju- dinar je postao precenjen i objektivno ovde 30 dinara vredi više nego u Nemačkoj i bilo gde u okruženju. Te dve krive su se od kraja prošle godine ukrstile, što za platne koverte zaposlenih u Srbiji direktno znači da će se kupovna moć prosečne zarade u dinarima dalje smanjivati ( ma koliko u markama izgledalo da one rastu), naravno u skladu sa inflacijom, pogotovo ukoliko rast cena u narednim mesecima bude veći nego na početku ove godine. Za sada je mesečna stopa inflacije, pogotovo u januaru, niska i to se još ne oseća, ali proces, u kojem ljudi ponovo postaju stimulisani da domaći novac konvertuju u stranu valutu, svakako je počeo. Istovremeno, kada se odbiju carine i troškovi uvoza, inostrana roba je već postala jeftinija napolju od domaće, što je podsticaj za veći uvoz i promene u strukturi domaće potrošnje.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:29h

Potrošački i krediti za automobile u Komercijalnoj banci

18:30h

Jugosloven iz Frankfurta na Majni spreman da investira 3,25 miliona evra u fabriku nameštaja

18:32h Niška EI nudi EPS-u novu tehnologiju i servisnu podršku
18:33h Koliko vredi prosečna jugoslovenska plata od 240 maraka
18:34h Ratomir Vasiljević, direktor Poslovne zajednice "Jugošećer"
   


     


FastCounter by LinkExchange