[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Potrošački i krediti za automobile u Komercijalnoj banci

Kamate niže, kredit još skup

Odobravanje ovih kredita kreće od 18. februara, a godišnja fiksna kamata iznosi 7,95 odsto

BEOGRAD - Komercijalna banka će od 18. februara krenuti sa odobravanjem potrošačkih kredita za kupovinu trajnih potrošnih dobara i automobila iz prodajnog programa klijenata banke koji kod banke vode žiro račune, sa nižim godišnjim kamatama od dosadašnjih.

Krediti će se odobravati građanima koji imaju dinarsku ili deviznu štednju ili tekući ili žiro račun kod Komercijalne banke. Rok vraćanja potrošačkih kredita je tri godine, a godišnja kamata od 7,95 odsto je fiksna uz deviznu klauzulu, da ukoliko dođe do promene kursa dinara više od deset odsto za toliko će se uvećati rata. Jedan od uslova za dobijanje ovog kredita je i 20 odsto namenskog depozita, koji se vraća kada se kredit isplati u celosti. Ovi bezgotovinski krediti namenjeni su za kupovinu nameštaja, bele tehnike, informatičke opreme i druge tehničke robe, kao i televizora, konfekcije, keramike, sanitarija i drugog građevinskog materijala i drugih roba.

Krediti za privredu
Komercijalna banka je nedavno zaključila ugovor sa Nemačkom bankom za obnovu i dobila kreditnu liniju iz koje će odobravati kredite za mala i srednja preduzeća na pet godina sa godišnjom kamatnom stopom od 9,95 odsto i grejs periodom od šest meseci. Za ovaj kredit mogu konkurisati i firme koji nisu klijenti banke, ako imaju do 50 zaposlenih i ako podnesu precizan opis poslovnih aktivnosti i razradu ideje biznisa. Pored toga potrebni su i instrumenti obezbeđenja kao što su akceptni nalog, razne vrste zaloge i hipoteka.

Primera radi, ukoliko se građanin odluči da podigne potrošački kredit kod Komercijalne banke od 30.000 dinara, mora da položi šest hiljada dinara na ime depozita, a mesečna rata će mu narednih tri godine iznositi 940 dinara, odnosno na ime otplate kredita klijent banke treba da vrati 33.840 dinara. Ako se neko odluči da podigne kredit od 50.000 dinara rata će biti 1.566 dinara, a depozit deset hiljada dinara. Za kredit od 100.000 dinara depozit je 20.000 dinara, a mesečna rata će biti 3.132 dinara. Pri tome treba imati na umu da mesečna rata ne može da pređe jednu trećinu plate zaposlenog, mada supružnici mogu da se udruže i zajedno uzmu kredit.

Građani, klijenti Komercijalne banke mogu podneti i zahtev za kupovinu automobila iz programa, na primer Verano Motorsa, na kredit od pet godina sa godišnjom fiksnom kamatom od 7,95 odsto.

Ovde nije potreban depozit od 20 odsto, a ako se klijent odluči za kupovinu na primer pežoa 206, sa nešto dodatne opreme, u iznosu od 25.000 maraka ili 750.000 dinara, mesečna rata za ovaj kredit će iznositi 15.189 dinara. Odnosno na ime kredita klijent treba da plati ukupno 911.340 dinara ili 30.378 maraka. Kako je prilikom kupovine ovih automobila neophodno osigurati kredit i kasko osigurati auto kod "Kolosa", za toliko će troškovi automobila još biti uvećani.
Ako se neko odluči za kupovinu skupljeg automobila, od na primer milion dinara ili preko 33.000 maraka, mesečna rata će u tom slučaju biti 20.252 dinara. Ukupno na ime kredita građanin treba da plati 1.215.120 dinara ili 40.504. maraka.
Kada se preduzeća, koja su klijenti banke, odluče za kupovinu automobila na kredit preko ove banke, uslovi su nešto drugačiji, pa je rok otplate tri godine, sa godišnjom kamatom od 9,95 odsto i depozitom od 20 odsto.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:29h

Potrošački i krediti za automobile u Komercijalnoj banci

18:30h

Jugosloven iz Frankfurta na Majni spreman da investira 3,25 miliona evra u fabriku nameštaja

18:32h Niška EI nudi EPS-u novu tehnologiju i servisnu podršku
18:33h Koliko vredi prosečna jugoslovenska plata od 240 maraka
18:34h Ratomir Vasiljević, direktor Poslovne zajednice "Jugošećer"
   


     


FastCounter by LinkExchange