[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Trgovci odeće, obuće i druge robe mame kupce rasprodajama

Sa praznim džepovima
više se gleda nego kupuje

Masovna pojeftinjenja i do 80 odsto nisu značajnije povećala promet. Trgovci kažu da su rasprodaje zakasnile

BEOGRAD - Sudeći po sve primamljivijim porukama trgovaca odeće, obuće i kućnih aparata, pa i hrane, istaknutim na skoro svakom izlogu o sniženjima i do 80 odsto, čini se na prvi pogeld da je vreme, kad trgovine nisu mnogo marile za debljinu džepa potrošača, iz nas.

To nije sasvim tako, ali je ipak dobar znak da su cene krenule u susret polupraznim novčanicima. Utrkivanje trgovaca je pre svega dokaz da je promet drastično opao i da se o podizanju cena sve manje razmišlja. Čak šta više i pored, reklo bi se sveopše rasprodaje, efekti nisu, kažu prodavci, kao što se očekivalo.

Promet se stimuliše i poklonima

Trgovci prognoziraju da ove godine neće biti većih pojeftinjenja hrane, osim možda kod pojedinih proizvoda kao što je mleko jer su iscrpljene sve mogućnosti. Ipak, akcije u svim većim trgovinskim kućama ne prestaju, "Maksi-diskonti" svake nedelje snižavaju cene 40 proizvoda dok je "Pekabeta" sa firmom "Rekit Benkiser" obezbedila pozamašan broj mašina za pranje suđa za poklone kupcima deterdženta i drugih proizvoda ove firme.

Ne pomaže mnogo ni to što pojedine trgovačke kuće, na skupom papiru štampaju letke i dele prolaznicima, obaveštavajući ih da, na primer, u robnoj kući " Beograd" na Terazijama mogu kupiti bodi majice po ceni sniženoj sa 690 na 450 dinara.

U pojeftinjenjima, najviše su odmakli prodavci strane robe, a rame uz rame pokušavaju da se izbore i trgovci koji prodaju domaću robu. Tako je "Srbijateks", spustio cene pojedine robe i do 80 odsto.
- Prinuđeni smo da snižavamo cene, iako smo u makazama koje će nam odseći glavu jer fiksni troškovi rastu, a promet pada pa moramo da pojeftinjujemo robu.

Za robu koja je u našem vlasništvu smanjili smo cene za 45, a dobavljači su skinuli za oko 40 odsto. Promet nam je u odnosu na planirani pao za 42 odsto, a da bi podmirili, samo minimalne plate od 3.250 dinara, neophodno je da ostvarimo zacrtani plan. Očigledno je da su potrošači u materijalnoj oskudici i da prvo namiruju račune za struju i druge komunalne troškove, zatim značajan deo zarade troše na hranu i tek na trećem mestu je odeća - kaže Veselin Milikić, direktor "Srbijateksa".

Božićno sniženje i u februaru

Ivana Stojanović, poslovođa prodavnice u Knez Mihajlovoj ulici gde se prodaje "Levisova" odeća, kaže da je 70 odsto proizvoda pojeftinilo do 40 odsto, ali promet nije značajnije povećan. U radnji je veća gužva, ljudi gledaju, raspituju se, ali ne pazaruju previše jer svima manjkaju pare - kaže Ivana Stojanović.
U prodavnici obuće "Mondo" još traje "veliko božićno sniženje do 50 odsto". Treba nam novac, pa smo morali da prepolovimo cene, pošto skuplji modeli nisu ni bili primećeni, kaže prodavačica Olivera Katić.

Trgovci su, prema rečima Milikića, precenili platežnu sposobnost kupaca i zakasnili su sa uvođenjem "rasprodaja". One su trebale da započnu sredinom sezone kao što se to praktikuje na Zapadu jer tada bi, donekle podigle promet. S obzirom da je propušten pravi trenutak, sada možemo očekivati da robu kupe samo stariji kupci kojima nije mnogo stalo koliko je moderno to što će nositi "do kraja života", kaže Milikić.

Ovogodišnje rasprodaje su po visini sniženja cena i asortimanu robe daleko obimnije u odosu na prethodne godine, ali zarada je, gotovo, ista, kaže Dušan Andrić, poslovođa prodavnice "Bolago". U ovoj trgovini su smanjene cene za oko 95 odsto posuđa, kućnih aparata i druge robe. Nema šta nije sniženo, ostale su iste samo cene sijalica i još nekih sitnica.

Promet je, istina u fizičkom obimu porastao, ali nisu prihodi jer su cene prepolovljene.
- Prethodnih godina za rasprodaje smo izdvajali toliko robe koliko može da stane na policu od metar-dva, smeštenu uz izlog. Sada smo primorani da se rasteretimo zaliha koje stoje šest-sedam meseci jer nam treba novac za plate i druge, novu robu i druge troškove. Veći deo asortimana smo uvezli i to moramo da rasprodamo, ali smo bili prinuđeni da spustimo cene i za domaću robu na naš teret i u slučaju da proizvođač nije bio spreman da to podeli sa nama - kaže Andrić.

S.Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:06h

Stojan Stamenković o tome šta bi u ekonomiji "potopila" izborna godina

18:19h

Na zasedanju Ekonomskog foruma pregovori sa Eksim bankom

18:36h Trgovci odeće, obuće i druge robe mame kupce rasprodajama
18:52h Premijer Đinđić obezbedio izvoz kablova za Emirate
19:18h Holandska firma "Holcim" u martu preuzima "Novi Popovac"
   


     


FastCounter by LinkExchange