[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U noći između petka i subote preminula je devojka koju je pokušala da spase cela Subotica

Bolest brža od solidarnosti

Slavena Jandrić (17), obolela od leukemije, kojoj su propisi uskratili novac za lečenje u inostranstvu, spremala se za operaciju uz pomoć novca koji su u neviđenoj akciji solidarnosti izveli njeni školski drugovi

Sedamnaestogodišnja Slavena Jandrić, obolela od leukemije, preminula je u noći između petka i subote. Nije dočekala nastavak lečenja, presađivanje kosne srži, koje je trebalo obaviti u inostranstvu. Najpre nije bilo novca, a kad su učenici III-c razreda subotičke gimnazije „Svetozar Marković" pokrenuli veliku akciju pomoći i sakupili četiri petine potrebne sume, Slavena je podlegla teškoj boljci.

Operacija je već bila zakazana u Trstu, u Italiji. Davalac kosne srži bila bi njena rođena sestra Gordana, što se u medicini smatra idealnim rešenjem. Izgledalo je da će ishod biti srećan, ali, Slavena nije preživela pripremu za operaciju.

Sama operacija presađivanja kosne srži košta oko 95.000 maraka. Republički zavod za zdravstveno osiguranje odbio je molbu oca Zorana Jandrića da se Slavena uputi na lečenje u Italiju. Obrazloženje: zakon dozvoljava lečenje u inostranstvu samo deci do 15 godina. Ovako strogo tumačenje zakona teško ko može da shvati, jer Slavena je lečenje počela kada je imala tek 13 godina.

Otkazan turnir

Za danas, 27. januar, u jedinom subotičkom Internet kafeu „YU FEST" je trebalo je da se održi turnir u igranju kompjuterskih igara, a učešće po igraču je 300 dinara ili 10 nemačkih maraka ili pet evra. Turnir je otkazan.

Novac i propisi postali su prepreke koji su delile Slavenin život od smrti.

Jandrićevi su izbeglice, nezavidnog materijalnog stanja. Pošteni i radni. Pobegli su od jedne nesreće, rata, jedva pronašli ne baš mnogo plaćen posao u Srbiji, kada ih je zadesila druga nesreća, bolest srednje od tri ćerke.

Majka, radnica „Severa", morala je da da otkaz da bi bila sa bolesnom ćerkom, jer nije mogla da bude na bolovanju kad je Slavena napunila 15 godina.

„Skoro istovremeno od leukemije je obolela i Slavenina drugarica. Primale su sličnu terapiju i u početku je izgledalo da će obe uspeti da pobede bolest. Terapija je uspela kod Slavenine drugarice, a kod moje ćerke se bolest javila ponovo nakon nekog vremena", ispričao nam je pre mesec dana Slavenin otac.

Slavenini školski drugovi su odlučili da joj pomognu i otvorena su dva žiro računa, dinarski i devizni. Đaci su napravili mali spot na subotičkoj lokalnoj televiziji uz pomoć tamošnjih tehničara i novinara Ljubiše Stepanovića, gostovali su na radiju, obišli subotičke firme, društvene i privatne, izlepili su plakate na šalterima banaka pozivajući sugrađane na pomoć, a kutije za novčane priloge postavili su u samousluge, prodavnice, butike.

Spot na subotičkoj televiziji prikazivan je u udarnim terminima. Odazvali su se subotički sportisti, privatnici, penzioneri, radnici, studenti, novinari... „Glas javnosti" je objavio tekst na pola strane sa brojevima računa na koje građani mogu da uplate novac za operaciju i uskoro su i sve druge novine pozvale na pomoć subotičkoj gimnazijalki.

„Odziv je bio zaista veliki. Već nakon dve nedelje je prikupljeno oko 400.000 dinara", kaže službenica u Vojvođanskoj banci.

U zapečaćenim kutijama u samoposlugama, kafićima, buticima, knjižarama, dinar po dinar, sakupljao se novac.

Italijani su bili spremni i da izvrše operaciju, a da se troškovi isplate naknadno. Operacija je zakazana najranije za polovinu januara, ali je dr Adolini rekao da termin nije problem.

U okviru akcije za pomoć teško oboleloj sugrađanki učenici bibliotekarske sekcije OŠ „Sonja Marinković" priredili su pretposlednje nedelje 2001. godine aukciju svojih slika.

Aukcija je - zahvaljujući angažovanosti učitelja i roditelja - prošla izuzetno dobro, jer je otkupljeno svih oko 200 pristiglih radova učenika od 1. do 4. razreda.

Istim povodom su u nedelju, 30. decembra, najmlađi članovi Udruženja „Mladi i igra" premijerno izveli predstavu „U džaku". Ovoj akciji pridružili su se i članovi Dečjeg pozorišta u Subotici.

Slavenini školski drugovi možda nisu najbolji đaci, umeju i oni da pobegnu sa časova, ali su veliki ljudi. Održali su lekciju iz humanosti mnogima kojima je humanost zanimanje i pokrenuli akciju koja je animirala ceo grad.

Dok je Slavena sa majkom u Beogradu u Institutu za majku i dete čekala Novu godinu, u centru Subotice Severnobački okrug je organizovao doček 2002. godine, a sav novac od prodaje hrane i pića bio je namenjen za Slavenu. U pomoć je pritekla i lokalna samouprava. Pomoć je potražena i na Internetu gde su subotički, ali i drugi sajtovi pozivali na pomoć Slaveni.

Gotovo da nije bilo stanovnika u Subotici da nije na neki način učestvovao u akciji pomoći. Svi subotički mediji, elektronski ili pisani, pomagali su akciju, potom sportski klubovi, institucije, udruženja i mnogi drugi. Bilo je izvesno da će novac do februara biti sakupljen.
Slavena Jandrić je preminula dok su je lekari pripremali za operaciju presađivanja koštane srži u Trstu.

Velimir Kostadinov


vesti po rubrikama

^dokumenti

15:08h

U noći između petka i subote preminula je devojka koju je pokušala da spase cela Subotica

15:26h

Kockarnice u Srbiji odolevaju pokušajima države da uvede red

 FastCounter by LinkExchange