[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Srpski političari veruju u opstanak Federacije

Rasplet krize posle Brisela

Čedomir Jovanović: Đukanović neće produbljivati postojeći problem. DSS: Samo očuvanjefederacije vodi stabilnosti čitavog regiona

BEOGRAD - Briselska runda razgovora doneće finalni odgovor na pitanje odnosa Srbije i Crne Gore - kaže za „Glas" Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS.

On smatra da je potrebno zadržati postojeći odnos kako se ne bi „doveo u pitanje demokratski ambijent, u kome Crna Gora mora pronaći sopstvenu budućnost, čime će i položaj Srbije postati jasniji".
- Isključivost u procesu redefinisanja zajedničke države, bez obzira na stranu, izuzetno je opasna. Mislim da je toga svestan i Đukanović, i verujem da će rešavati, a ne produbljivati postojeći problem - kaže Jovanović.

Slobodan Vuksanović, predsednik NDS, nada se da će „februar biti mesec raspleta krize i da će uticaj EU pomoći da se razmrsi čvor na relaciji Srbija-Crna Gora".
- Ako se dogodi suprotno, mislim da će svima biti jasno da zapravo i nepostoji želja da se reguliše i uredi odnos dve republike, bez obzira na formu - kaže Vuksanović.

Što baš Solana?

Branislav Ivković, član Sekretarijata SPS izjavio je juče da „većini građana smeta značaj koji je dat Havijeru Solani u razgovorima o rešenju državne krize, iako EU ima pozitivan stav u vezi s opstankom jugoslovenske federacije.
- Većini građana Jugoslavije ni malo nije prijatno, a ni drago da Solana, koji je igrao ključnu ulogu u sramnoj odluci o agresiji NATO na SRJ, bude sada čovek koji zastupa, naglašavam, pozitivne stavove EU u pogledu budućnosti naše zemlje - ocenio je Ivković.

Nada Kolundžija, potpredsednik DA, veruje da crnogorsko rukovodstvo neće prihvatiti federaciju i da Milo Đukanović neće promeniti politički kurs :
- Mislim da će građani Crne Gore referendumom odlučiti hoće li živeti u zajedničkoj ili samostalnoj državi. Krajnje rešenje o redefinisanju odnosa dve republike upravo će biti referendum, jer, svi ekspertski i politički razgovori paralelno teku sa idejom o izjašnjavanju građana - kaže Kolundžija.

DSS navodi da su razgovori s visokim predstavnicima Evropske unije pokazali da smo bliži racionalnom pristupu redefinisanja odnosa u federaciji. Ova stranka ocenila je da utvrđivanje dugoročnih interesa Srbije i Crne Gore vodi bržem uključivanju u EU, i da samo očuvanje federacije vodi stabilnosti čitavog regiona. DSS očekuje da će već 4. februara, sastanak u Briselu dati konkretne rezultate koji vode očuvanju zajedničke države.

Borislav Pelević, predsednik SSJ kaže da o budućnosti Jugoslavije ne treba govoriti van njenih granica, ali da je poziv u Brisel, verovatno je bio ultimatum međunarodne zajednice koji se nije mogao odbiti.

On je ocenio da je na sastanku najviših državnih zvaničnika sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU, crnogorska strana s razlogom izbegla pitanja o referendumu kao mogućem rešenju odnosa dve republike.

- Mislim da je izbegavanje referenduma proizašlo iz rezultata najnovijih istraživanja koji ukazuju da je samo 46 odsto građana Crne Gore opredeljeno za nezavisnost. Verovatno će taj broj opasti posle Solanine izjave da Crna Gora ne treba da se nada brzom ulasku u EU, ako se izdvoji iz zajedničke države - objašnjava Pelević dodajući da očekuje da će razgovori u Briselu rezultirati opstankom federacije.

V. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Reagovanja u Crnoj Gori na sastanak o odnosima u SRJ

17:35h

Srpski političari veruju u opstanak Federacije

17:45h

NDS za donošenje novog ustava: Nekom odgovara odugovlačenje

17:55h

Okrugli sto „Regionalizacija da ili ne"

18:10h

Južna srpska pokrajina uskoro dobija predsednika i vladu

18:15h

Čomić: Autonomija kao nasleđeno pravo

18:20h

Albanska štampa o poseti Havijera Solane

18:30h

Bivši Miloševićevi saradnici odbijaju da svedoče protiv njega

18:45h

SPS Kosmeta optužio vladajuću koaliciju

19:00h

SPO optužuje savetnika saveznog ministra policije

      


FastCounter by LinkExchange