[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Reagovanja u Crnoj Gori na sastanak o odnosima u SRJ

Pusti snovi o nezavisnosti

Vujanović: Nije bilo nikakvih pritisaka iz EU. Šoć: Đukanović sve dalje od podrške Evrope. Vuković: Referendum je gotovo izvestan

BEOGRAD - Nova runda razgovora o budućnosti odnosa u federaciji, održana preksinoć u Beogradu uz prisustvo visokog predstavnika EU, Havijera Solane, rezultirala je pozivom srpskim i crnogorskim ekspertima da se 4. februara sastanu sa svojim evropskim kolegama u Briselu. Solana je ponovio da će zajednički cilj, ulazak u EU, biti lakše ostvaren ukoliko savezna država opstane.

Međutim, pomalo iznenađuje činjenica da na sastanku u Palati federacije nije ni pomenut referendum u Crnoj Gori.
- O referendumu nije bilo reči, jer je na tu temu već sve rečeno na prethodnom sastanku. Kad bi Srbija pristala na sporazumno razdvajanje i međusobno priznavanje Srbije i Crne Gore, po uzoru na češki model, referendum ne bi bio potreban. Međutim, Srbija, po svemu sudeći neće pristati na tu opciju, pa je izjašnjavanje građana gotovo izvesno - kaže Miodrag Vuković, visoki funkcioner DPS-a, dodajući da se susret odvijao onako kako su crnogorske vlasti i predviđale.

Crna Gora ne odustaje

Branko Lukovac, šef crnogorske diplomatije izjavio je da Crna Gora neće odustati od nezavisnosti, uprkos isnistiranju EU da bude očuvana „federacija po tankom modelu".
- EU evidentno navija za očuvanje lošeg federalnog modela i predlaže još jedan sastanak eksperata za ekonomska i socijalna pitanja u Biriselu, pa onda sastanak na političkom nivou - kaže Lukovac . - Prihvatili smo taj predlog zbog privrženosti dijalogu i kooperativnom odnosu prema EU - objasnio je Lukovac, ističući da „ne treba očekivati da će se u bilo čemu promeniti stavovi Crne Gore".

Crnogorski premijer Filip Vujanović rekao je da su zvaničnici te republike na sastanku u Beogradu preneli stav svojih eksperata o nemogućnosti opstanka zajedničke države. On je u izjavi za radio "Antena M" kazao da Solana nije insistirao na određenom državno-pravnom konceptu i da nije bilo nikakvih pritisaka, već je predstavnicima SRJ, Crne Gore i Srbije ostavljeno da se samostalno opredele da li će nastaviti dijalog.

Portparol LS Crne Gore Slavko Perović smatra da poziv ekspertima da dođu u Brisel predstavlja pokušaj evropskih zvaničnika da odobrovolje obe strane da prihvate realnost koju oni nude. On je ocenio da su izgledi za održavanje referenduma "sve tanji kako vreme prolazi" i da u ovoj partiji veruju da će se budući događaji i razgovori „kretati u tom pravcu".

Slično misli i predsednik NS Dragan Šoć, koji tvrdi da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović sve dalje od podrške Evrope i referenduma o samostalnosti, dok Božidar Bojović, predsednik SNS, ima utisak da je "Đukanović prvi put svestan pune ozbiljnosti zahteva međunarodne zajednice da je potrebno očuvati federaciju, pa u zajedničkoj izjavi sa Koštunicom i Solanom posle razgovora u Palati federacije nije ni pomenuo referendum".

Vuković, pak, naglašava da opozicija "zna da je referendum izvestan", ali pokušava da ga odloži za jesen, "kako bi izazvala lošu socijalne situaciju" u Republici.

Na pitanje da li će EU biti uključena u proces definisanja uslova za referendum, odgovara:
- Od 1998. godine naovamo, sve izborne zakone radili smo pod budnim okom i uz preporuke evropskih eksperata. Iako pojedinci iz opozicije smatraju da stručnjaci iz Evrope treba da se iz posrednika transformišu u aktivnog učesnika, smatram da bi to značilo potcenjivanje demokratskih sposobnosti i pokušaj ruženja Crne Gore.

Pozitivan domino efekat

Vuković skreće pažnju na Solaninu izjavu tokom njegovog boravka na Kosovu, u kojoj je istakao da status Kosova nije povezan sa statusom Crne Gore.
- Time je potvrdio da priče o takozvanom domino efektu, prema kome bi odvajanje Crne Gore značilo gubitak Kosova, a zatim Vojvodine i drugih delova Srbije, nemaju nikakve osnove. Naprotiv, osamostaljenje bi stvorilo povratni, pozitivan domino efekat. Srbija bi, kao međunarodni subjekt, mogla mnogo efikasnije da rešava pitanje Kosova, u direktnom dijalogu sa međunarodnom zajednicom - objašnjava on.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Reagovanja u Crnoj Gori na sastanak o odnosima u SRJ

17:35h

Srpski političari veruju u opstanak Federacije

17:45h

NDS za donošenje novog ustava: Nekom odgovara odugovlačenje

17:55h

Okrugli sto „Regionalizacija da ili ne"

18:10h

Južna srpska pokrajina uskoro dobija predsednika i vladu

18:15h

Čomić: Autonomija kao nasleđeno pravo

18:20h

Albanska štampa o poseti Havijera Solane

18:30h

Bivši Miloševićevi saradnici odbijaju da svedoče protiv njega

18:45h

SPS Kosmeta optužio vladajuću koaliciju

19:00h

SPO optužuje savetnika saveznog ministra policije

      


FastCounter by LinkExchange