[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

 "Glas" zove Brisel 

Pred današnju posetu visokog predstavnika EU Beogradu

Solana ne donosi "magičnu formulu"

Suprotno glasinama, briselski funkcioner neće predstaviti nikakav finalni dokument sa unapred datim rešenjima na koji treba samo staviti potpis - naprotiv

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ne donosi u Beograd nikakvu "magičnu formulu" niti pak nekakav finalni ili dokument sa unapred preciziranim i "zacementiranim" rešenjima na koji samo treba staviti potpis i koji bi buduće odnose u jugoslovenskoj federaciji uredio bez daljih pregovora. Naprotiv! - rekla je "Glasu" uoči današnje Solanine posete, njegov briselski portparol Kristina Gajak dodajući da, suprotno beogradskim glasinama, nema ni čarobnih štapića ni gotovih rešenja.

A referendum?

Na pitanje šta biva ako crnogorska strana ostane uporna u svom stavu i nastavi da insistira na referendumu po svaku cenu, Gajakova je rekla da su Evropi dijalog i sporazum na prvom mestu i da stoga želi da izbegne referendum koji, kao što je naglasila, čak neće ni biti tema današnje Solanine posete.
- Da bi uspešnog dijaloga, a samim tim i sporazuma bilo, pregovarači treba da ideju o referendumu ostave po strani, odnosno zamisle da ta opcija i ne postoji. Ako zvanična Podgorica nastavi da insistira na svome, onda ćemo videti šta ćemo - smatraju u Briselu.

- Solana u Beograd ne dolazi čak ni kao posrednik. Štaviše, on sebe uopšte i ne vidi kao posrednika u razgovorima između Beograda i Podgorice već više kao nekakvog pomoćnika, čoveka koji zahvaljujući svojim uticajnim kontaktima i bogatom političkom i ličnom iskustvu može da im pomogne da, pre svega, stvore uslove za početak dijaloga i njegov pomak s mrtve tačke. Ne može se pregovarati bez unapred utvrđenih pravila, odnosno ako ne rešite tehnička pitanja poput onog kako će se pregovarati ili ako ne utvrdite metodologiju na osnovu koje će se razgovori voditi. Njegov cilj je da im pomogne da stvore upravo te početne, ali neophodne uslove bez kojih nema dijaloga - objasnila je Gajakova dodajući da sve ostalo, uključujući i eventualni sporazum, zavisi isključivo od dogovora obeju strana - Beograda i Podgorice odnosno predsednika Koštunice i Đukanovića.

S. Đ. Pijevac


vesti po rubrikama

^politika

17:30h Ima li raskola u Demokratskoj stranci Srbije?
17:40h U Skupštni pretreseno tek dvadeset amandmana na "omnibus"
17:45h Vojvođani o glasanju u Skupštini Srbije

17:55h

Korać o predlogu ustava DSS-a: Sve je urađeno mehanički

18:00h Počeo rad na ustavu Vojvodine
18:15h Nova runda razgovora političara o budućnosti SRJ
18:20h

"Glas" zove Brisel, pred posetu Havijera Solane Beogradu

18:30h Mihajlov o referendumu u Crnoj Gori
18:40h SPS o najavi prijave protiv Marjanovića
18:50h U Štrpcu i dalje napeto, na ulicama više od sto transportera
19:05h SSJ: Delimustafić ne sme biti izručen
19:35h Vladimir Ivanovski novi ruski ambasador u Beogradu
22:00h Nove ideje za rešenje „zavrzlame" u Socijaldemokratiji
23:05h Nebojša Čović: Pozdraviti svaki dogovor
   


     


FastCounter by LinkExchange