[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Savezna direkcija za imovinu prodala knjižaru "Jugoslavija" na Terazijama

Kobasice umesto knjiga?

Reagovalo Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije i Milisav Savić, direktor "Prosvete"

Na vest da je Savezna direkcija za imovinu, i pored molbe Ministarstva za kulturu Republike Srbije i apela IP "Prosveta", ipak prodala knjižaru "Jugoslavija" na beogradskim Terazijama, Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije tim povodom najoštrije protestuje, stoji u apelu ovog Udruženja.

"Jednom izgubljena knjižara - zauvek je izgubljena", navodi se u saopštenju UIKJ, koje podseća da ovo nije prva knjižara koja nestaje na potezu Slavija - Kalemegdan i da je zbog toga neophodno "što hitnije doneti neki propis ili zakon o zaštiti knjižara i knjižarske mreže", jer "knjiga, knjižara, izdavaštvo i kultura u celini ionako osiromašene ne mogu da izdrže konkurenciju sa krupnim kapitalom". UIKJ je svesno činjenice da su državi potrebne pare, "ali se ipak ne sme sve prodavati", pogotovo ne prostori namenjeni knjizi ili se barem tim prostorima ne sme menjati namena.

UIKJ je reagovalo, pre svega, da bi zaštitilo kulturu ali i svoje članove, među kojima je, kako saznajemo od direktora UIKJ, Živadina Mitrovića, ponovo "Prosveta", koja je jedno vreme bila u Poslovnom udruženju izdavača i knjižara Srbije i Crne Gore.

Milisav Savić, direktor "Prosvete" pridružio se ovom apelu "jer kultura nije profit i ne može se meriti pravilima novca".
- Savezna vlada i Savezna direkcija za imovinu, koje su nadležne u ovom slučaju (u saradnji sa Gradom), obećavali su "Prosveti" neku vrstu kompenzacija za njen prostor koji koristi pozorište "Boško Buha", ali su nas očigledno prevarili - kaže Savić.

- Postoje i druga rešenja, recimo, tu je knjižara u Dobračinoj. Ali, ne treba zaboraviti da je "Prosveta" ulagala u "Jugoslaviju" od kada je ova knjižara u njenom sastavu od 1952. godine. Na primer, velika adaptacija izvršena je 1976. i koštala je oko 100.000 maraka - rekao je Milisav Savić.

Šta će zameniti knjige u izlogu "Jugoslavije", za sada se u krugovima izdavača samo nagađa, ali "procurila" je vest da će to biti mađarske kobasice. Pokušaj da ove informacije proverimo u Saveznoj direkciji za imovinu ostao je bez uspeha, jer niko ovlašćen da razgovara sa medijima nije bio dostupan.

Lj. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Savezna direkcija za imovinu prodala knjižaru "Jugoslavija" na Terazijama

16:11h

O masovnoj kulturi u Srbiji od 1990. do 2001.

16:19h Uručenje "Politikine" nagrade za likovnu umetnost
16:27h Slovenci u Beton hali teatru sa predstavom "Vatreno lice"
16:42h Narodno pozorište iz Niša u Stupici sa dramom "Polonez Oginjski"
16:56h Pančevo: U Galeriji savremene umetnosti izložba "Transparentnost"
17:09h U Kolarčevoj zadužbini dva kontrabasa
   


     


FastCounter by LinkExchange