[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Vlada će razmotriti da li će olakšati i plaćanje januarskih i februarskih računa

Olakšice za oko 350.000 domaćinstava

Prijave građana koji žele olakšice elektrodistribucija će primati do 9. februara

BEOGRAD - U Srbiji će oko 350 hiljada domaćinstava moći da iskoriste olakšice u plaćanju decembarskih računa za električnu energiju. Tu spadaju potrošači koji su u prethodnom mesecu dobili račune sa iznosom od 3.000 do 12.000 dinara, a olakšica podrazumeva plaćanje 60 odsto od računa odmah i odloženo plaćanje ostatka računa do 15. aprila.

Međutim, povlastice će dobiti samo potrošači koji ispunjavaju uslove koje su odredili predstavnici EPS-a, Ministarstva energetike i Ministarstva za socijalna pitanja. Povlasticu u plaćanju imaju oni koji su u decembru polovinu kilovat-sati utrošili po nižoj tarifi (što će dokazati računom za struju), zatim domaćinstva koja nemaju centralno grejanje( dokaz uplatnica Infostana), oni koji pomoću istog brojila ne obavljaju privrednu delatnost (dokaz je odgovarajuća izjava), zatim svi koji su izmirili novembarske račune za struju i potrošači koji su uplatili 60 odsto računa za decembar - rekli su predstavnici pomenutih ministarstava na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Olakšice za 10 odsto potrošača

Vlada Đorđević, zamenik direktora EPS-a, rekao je da svi koji imaju veće račune od 12.000 mogu da podnesu zahtev za olakšice, ali i oni moraju da ispunjavaju pomenute uslove. Đorđević je precizirao da će posebna komisija razmatrati ovakve zahteve i pojedinačno ih odobravati, ukoliko oceni da je visok račun ostvaren uz racionalnu potrošnju.
- Naravno, potrebno je da takvi potrošači prilože dokaze koje EPS može da uzme u obzir - rekao je on. Prema njegovim rečima, ukupno oko 10 odsto potrošača u Srbiji ispuniće uslove da koristi mogućnost " reprograma" 40 odsto zimskih računa za struju.

Prijave građana, koji žele olakšice, elektrodistribucije širom Srbije primaće od ponedeljka pa do 9. februara. Naravno, rekli su nadležni, svi koji žele olakšice moraju da potpišu poseban formular, kao i da dokažu da ispunjavaju pomenute uslove.

Prema rečima Gordane Matković, ministra za socijalna pitanja, lica sa telesnim invaliditetom, samohrani roditelji koji ostvaruju pravo na dečiji dohodak i porodice sa bebama do godinu dana, dobiće posebnu povlasticu kojom će pod istim uslovima moći da plate račune i niže od 3.000 dinara. Jedini uslov za ovakve potrošače, rekla je ministar, jeste da u stanu nemaju dodatnu delatnost.

- Ove olakšice pomoći će svima koji se nisu preorijentisali na druge vidove grejanja. Ukoliko bude potrebno ova odluka će važiti i u narednih dva meseca, kada se zbog grejanja, takođe, očekuju veći računi za utrošenu struju. Tako ćemo u toku zime i leta dobiti ravnomernije sume na računima, što će građanima olakšati plaćanje. Tarifni sistem nije bogom dan. I on ima svoje manjkavosti, ali bi se, ukoliko ga sada ukinemo, suočili sa manjkom električne energije i sigurnim redukcijama. Promene tarifnog sistema sigurno neće biti do proleća, kada očekujemo pad potrošnje struje - rekao je Goran Novaković, resorni ministar.

Novaković je dodao da je daljinsko grejanje tri puta jeftinije u odnosu na grejanje električnom energijom, ali da polako dolazi do ispravljanja cenovnih dispariteta između pojedinih energenata. U više evropskih zemalja, rekao je Novaković, postoji kao posebna kategorija za naplatu angažovana snaga, s tim što je različit naziv te naknade, dok u Grčkoj, na primer, postoje 22 različite cene struje.

EPS je, rekao je on, struju iz uvoza plaćao po ceni od 2,7 do 3,2 centa, ali u poslednje vreme, kako je zbog hladnog vremena potrošnja neplanirano porasla, a struje nema ni u regionu, cena je porasla i na četiri centa. Novaković tvrdi da prosečna cena struje u Srbiji (doduše na godišnjem nivou) sada iznosi 2,1 cent.

G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:17h Vlada će razmotriti da li će olakšati i plaćanje januarskih i februarskih računa
18:29h EPS privatnim pekarima: Jeftiniji hleb uz prelaz na niski napon

18:36h

Nezavisni sindikat BFC-a optužio direktora

18:42h Aleksandar Vlahović na savetovanju u PK Slovenije
18:58h

Direktori i vlasnici uspešnih firmi osnovali Forum eksperata

19:04h Prosečna plata 219 maraka u Crnoj Gori
23:30h Nebojša Medojević: Srbiji preti socijalna bomba
   


     


FastCounter by LinkExchange