[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dr Zoran Vesić, iz RZZO, o lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji

Civilima otvorena vrata na VMA

Mesečna potraživanja VMA na ime lečenja civila su između 75 i 90 miliona dinara. Zavod nudio ugovor o zakupu dela VMA

BEOGRAD - Nije tačno da civilni osiguranici ne mogu da dobiju uput za lečenje u Vojnomedicinskoj akademiji. Postoji precizno uputstvo koga se pridržava lekarska komisija prilikom odlučivanja o eventualnom upućivanju određenih bolesnika - civila, u ovu visokospecijalizovanu vojnu zdravstvenu ustanovu, bio je odgovor dr Zorana Vesića, pomoćnika direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, na pitanje, da li je doneta uredba po kojoj je civilima uskraćena mogućnost lečenja u VMA.

Objašnjavajući da suština od ranije postojećeg uputstva nije menjana, dr Vesić je pojasnio:

- Jasno se znaju indikacije za koje su neophodni pregledi i lečenje u VMA, i to kada određena civilna zdravstvena ustanova nije u stanju da pruži adekvatno zbrinjavanje. Lekarska komisija je ta koja procenjuje da li bolesnik treba da se uputi u VMA ili ne. Međutim, za sve hitne slučajeve koje VMA primi, RZZO uredno podmiruje troškove lečenja. Javnost treba da zna da to nije nimalo jeftino, o čemu najbolje potvrđuje primer njihovih mesečnih potraživanja za lečenje civila, koji se kreće od 75 do 90 miliona dinara! To je samo za lečenje u VMA, koje je umnogome skuplje od lečenja u civilnim zdravstvenim ustanovama. Moraćete da priznate da Zavod nije bunar pun par, jer mi moramo da ispunimo sve druge obaveze prema civilnim zdravstvenim ustanovama.

Na pitanje, postoji li način da se ova vojna zdravstvena ustanova ipak približi civilima, imajući na umu da su u budžetu za njeno održavanje i pare građana- civila, dr Vesić kaže:

- Funkcionisanje vojnog zdravstva je u domenu savezne države, mada je tačno da RZZO plaća civilima lečenje. Mi smo pokušali ranije rukovodstvu VMA da ponudimo rešenje u smislu potpisivanja ugovora, kojim bi nam se omogućilo da deo VMA uzmemo pod zakup, i na taj način približimo mogućnost lečenja u ovoj ustanovi. Oni na to nisu pristali. Prekjuče smo se opet sreli sa predstavnicima VMA u Zavodu, pa ćemo videti da li je moguće u novonastaloj situaciji napraviti izvesne pomake.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:47h

Dr Zoran Vesić, iz RZZO, o lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji

16:54h Prema najnovijem istraživanju: Nismo više šampioni korupcije
17:08h Refika Mustafić o problemima u obrazovanju romske dece
17:13h Kampanja za zakon o slobodnom pristupu informacijama
17:29h Ljubiša Ristić: U Srbiji više od 800.000 bez posla
17:41h Juče počela isplata invalidnina u Srbiji
23:35h Monografija o Koštunici
23:45h Savet i za reformu pravosuđa
23:50h Koncert kod "beretki"
   


FastCounter by LinkExchange