[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zakon o vraćanju nadležnosti Vojvodine usvojen u načelu

"Omnibus" zakon prošao za dlaku

Od 236 poslanika za ovaj akt glasalo 119. Sledi pretres više od sto amandmana, a onda glasanje o zakonu u celini

BEOGRAD - Predlog omnibus zakona prošao je juče popodne u srpskom parlamentu prvi korak ka usvajanju, načelnu raspravu: Od 236 poslanika Skupštine Srbije koji su pristupili javnom glasanju prozivkom za zakon u načelu, za predlog vojvođanske Skupštine glasalo je 119 poslanika, 74 je bilo protiv, 42 uzdržano i jedan poslanik DSS-a, Đorđe Mamula nije želeo da glasa. Sada predstoji pretres na stotine pristiglih amandmana, a zatim sledi poslednji i najvažniji čin ovog, po nekima istorijskog, a drugima dramatičnog događaja - glasanje o celini zakona kojim se posle decenije AP Vojvodini vrćaju neke tada oduzete nadležnosti.

Tokom načelne rasprave bilo je sasvim neizvesno kako će se o zakonu kroz glasanje izraziti pojedine poslaničke grupe i koalicije, pre svega u DOS-u iz kojih su stizali "zbunjujući" komentari i najave. Otuda je veliku pažnju poslanika u sali izazvao izlazak za govornicu šefa poslaničke grupe DOS - Nova Srbija, Marka Petrovića, od čijeg je stranačkog stava zavisilo da li će zakon dobiti zeleno svetlo ili će se, u suprotnom, kako je dan ranije zapretio Nenad Čanak, "preduzeti drugi koraci".

Presudio kolegijum DOS?

Popodnevni nastavak sednice parlamenta je kasnio više od sat vremena, pa je prozivka za glasanje počela tek posle 16 časova. Opozicija je zbog kašnjenja istakla povredu poslovnika, a Nataša Mićić im je odgovorila da je u međuvremenu održan kolegijum DOS-a. Tu je, verovatno, "pao" dogovor s poslanicima Nove Srbije, koji su najavili da neće glasati za omnibus zakona, a potom su na poimeničnoj prozivci listom svi bili za.

Petrović se najpre pobunio protiv uloge koja je toj stranci nametnuta u javnosti - da o omnibus zakonu presuđuju njihovih osam poslanika, s obzirom da DOS bez tih glasova ne bi mogao da progura predlog vojvođanske Skupštine. Nova Demokratija nije htela da se nađe između Vlade i njenih 30 amandmana na zakon i Skupštine Vojvodine, odnosno Čanka. Njihovi poslanici su po rečima Petrovića bili apsolutno protiv "predloga Skupštine Republike Vojvodine", protiv očiglednih podela oko tog pitanja u Skupštini Srbije i u DOS-u i zato se tokom načelne rasprave nisu javljali za reč. Hteli su, kako je naveo Petrović, da svaka poslanička grupa "još malo otkrije karte", a ne da zbog tog nametnutog "jezička na vagi", Nova Srbija ponese "oreol krivca".

Skupština Vojvodine je, inače, prihvatila 19 amandmana Vlade Srbije na predlog ovog zakona, od ukupno 30, ali nije bila u stanju da u tako kratkom roku dostali mišljenje i o ostalih stotinu, kaže se u izveštaju Skupštine Vojvodine, koji je danas stigao u srpski parlament.

Od početka rasprave o ovom Zakonu, opozicioni poslanici su bili protiv ponuđenog rešenja za nadležnosti Vojvodine, navodeći da su za autonomiju, ali na drugačiji način. Borislav Pelević, šef poslaničke grupe SSJ našao je vezu između marame koju nosi Nenad Čanak i njegovih političkih ambicija, kada je Vojvodina u pitanju.

U DSS-u kako ko

Zanimljivo je da niko svi poslanici DSS nisu bili jedinstveni. Najavili su da će biti uzdržani, ali je Dušan Budišin bio protiv, dok Đorđe Mamula nije želeo da glasa.

- Da li on time želi da kaže da je za nezavisnost Vojvodine, po uzoru na Jasera Arafata i Palestince ili mu je bliži Rugova (marama oko vrata) i njegov zahtev za Republikom.

Pelević je konstatovao da Čanka interesuje samo Vojvodina Republika, pošto je to i u programu njegove stranke - Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja traži cepanje Srbije. - Autonomija, ali ne Republika je stav SSJ, kaže Pelević.

Radikali tvrde da je ovo sudbinsko zasedanje srpskog parlamenta jer će zakonom Srbi u Vojvodini izgubiti Srbiju. Oni koji su za takvo rešenje, računaju na "domino efekat", pa će se Srbija podeliti na Vojvodinu, Beograd s okolinom, Sandžak...

- Pitanje je kako će glasati Nova Srbija. A koincidencija je i to što je Velja Ilić juče rekao da ima dozvolu za gradnju fabrike duvana u Čačku. Što se DSS tiče, najpre su bili protiv, pa uzdržan i time će doprineti da zakon prođe...., nabrajao je različite koincidencije i kombinacije Božidar Vujić, SRS.

Među socijalistima je bilo zahteva za "pravom a ne ovakvom Autonomijom Vojvodine", a neki od njih su tvrdili da je "decentralizacija Srbije to da se pare ostave svakom građaninu". Poslanici DSS ostali su principijelni:

- Ne plašim se ja autonomije. Naprotiv. Ali se plašim ponuđene "decentralizacije" - premeštanja centra moći iz Beograda u Novi Sad", rekao je Dejan Mihajlov, šef poslaničkog kluba DSS-a.

Raspravu je obeležila priča o istoriji Vojvodine i Srbije, u čijem selu je bila prva škola u Srbiji, pominjani su Turci, Nemci, Vuk i prosvetitelji... DOS je zdušno zalegao za predlog Vojvođanske skupštine:

- Hej, ljudi! Počeo je 21. vek. Prošlo je vreme priča o centrima moći, nema više Habzburga u Beču, Osmanlija u Stambolu. Ovde se radi o efikasnom funkcionisanju države. Okanite se demagogije, 18 veka, rekao je Srđa Popović, DOS-DS i dodao:

- Ovde nije reč imamo li mi poverenja u Nenada Čanka kao osobu, nego u predlog 120 ljudi vojvođanskog parlamenta, koje su birale njihove komšije. Jesu li oni ludi što su ih birali, zapitao je Popović i prigovorio zatim Dejanu Mihajlovu iz DSS, čija je stranka bila uzdržana oko zakona:

- Kako je moguće da se vi kao Pančevac plašite autonomije Vojvodine, a ja kao Beograđanin se ne plašim.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Pred novi dijalog o SRJ "aktivirao" se i Savet Evrope?

17:35h

Premijer Đinđić: Crna Gora ide na referendum

17:45h

Jovanović o novoj rundi razgovora o federaciji

17:50h

Savezni premijer uoči dijaloga o federaciji

18:00h

U Štrpcu se smiruje napetost

18:05h

Književnik Petar Sarić još u zatvoru

18:15h

Zakon o vraćanju nadležnosti Vojvodine usvojen u načelu

18:25h

Čedomir Jovanović o proceduri za donošenje ustava

18:30h

Urlih Boner (SE) za "Glas" o regionalizaciji Srbije

18:45h

Milan St. Protić optužio lidera DSS-a

19:00h

Labus na Institutu "Dedinje" zbog iscrpljenosti i prehlade

22:45h

Čović: Moguće nove akcije terorista?

      


FastCounter by LinkExchange