[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Privatni pekari zbog visokih računa za struju najavljuju povećanje cene hleba

Umesto 15, vekna 20 dinara

Oko 95 odsto peći za pečenje hleba u privatnim pekarama radi na struju i ne može da se prepravi na lož-ulje

BEOGRAD - Hleb bi za mesec dana u privatnim pekarama zbog visokih računa za struju mogao da poskupi četiri-pet dinara, zavisno od težine vekne. Izdaci za električnu energiju su udvostručeni, a mesečni računi pojedinih pekara iznose 3.000 maraka. Čak 95 odsto pekara u svim velikim gradovima Srbije koristi peći na struju, a one se ne mogu prepraviti da bi upotrebljavale lož-ulje, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Đorđe Ilić, predsednik Unije privatnih pekara.

Ljuta konkurencija

Većina direktora u društvenim pekarama smatra da privatnim pekarima ni na koji način ne treba obezbediti smanjenje računa za struju. Privatnici su, kako kažu, cenama hleba od 15 dinara odvukli značajan deo kupaca koji su ovu namirnicu ranije pazarili u društvenim pekarama gde ista vekna košta 20 dinara, pa je velika industrija morala da smanji proizvodnju hleba.

- Nedopustivo je da ne znamo koliko košta kilovat struje, a u EPS-u tvrde da napon ne utiče na cenu. Tražimo da nam u tom slučaju isporučuju struju bez napona. Molimo Vladu da kontroliše neodgovorne ljude u EPS-u i izvede računicu koliko struja treba da košta. EPS nam naplaćuje dozvolu za energetsku saglasnost, odnosno pravo trošenja struje po nekoliko desetina hiljada maraka. To znači da pekari najpre finansiraju izgradnju energetskog sistema, a zatim plaćaju struju koliko oni utvrde da treba - kaže Ilić i napominje da pekari imaju poverenja u DOS-ovu vladu, "ali da im birokratija iz bivšeg režima, koja nije skinuta s fotelja, stvara probleme".

- Tek pre mesec dana privatni pekari su zvanično obavešteni da brašno koje smo dobili prošle godine sa obećanjem da je besplatno, zaista ne treba da platimo. Međutim, sada nam traže da potpišemo izjavu da se to brašno oslobađa poreza na promet, jer je namenski iskorišćeno kako je i zahtevano, a to je za proizvodnju hleba. Te izjave traže službenici u ministarstvu finansija. Kad smo preuzimali brašno potpisali smo ugovor o proizvodnji hleba i svako dodatno prikupljanje izjava u 1.000 pekara stvara velike troškove. Mi nemamo antibirokratski zakon kao Slovenci da bi se borili protiv birokratije, a verovatno ni Vlada ne zna kako im službenici rade, kaže Ilić.

Društvene pekare ne menjaju cene

Pekari u društvenim pekarama neće podizati cenu hleba jer većina velikih linija za pečenje hleba koristi peći na lož-ulje.
Dušan Kukobat, direktor "Pančevačke pekare", kaže da zbog visokih računa za struju, najverovatnije neće biti ni minimalnih korekcija cena hleba i peciva i da će se povećani troškovi za električnu energiju koja se koristi za pokretanje peći na lož-ulje, pokriti iz unutrašnjih rezervi.
Miodrag Janković, pomoćnik generalnog direktora niške pekare "Žitopek", ističe da ova pekara koristi lož-ulje i da cene hleba i peciva neće biti promenjene, ali će biti problema u slučaju da se napon smanji, jer će to poremetiti rad mašina.


S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:06h

Premijer Đinđić o visokim računima za struju: Biće otplate na rate

18:17h

Privatni pekari zbog računa za struju najavili povećanje cene hleba

18:29h

Građani su ipak 60 odsto deviza poverili domaćim bankama

18:43h

EU će da finansira projekte obnove i reformi u SRJ

18:51h

U junu izmene Zakona o staroj deviznoj štednji

18:58h

Na ime ekstraprofita do sada naplaćeno više od 55,3 miliona maraka

19:03h

Mirko Marjanović novi predsednik UO Progresa

19:11h

Sindikat finanasijskih organizacija Srbije najavio novi protest

19:19h

Rumuni pretaču gorivo s oštećene barže bez saglasnosti SRJ

19:27h

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata: Ponovo očitati brojila

      


FastCounter by LinkExchange