[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Šta bi s krivičnim prijavama protiv 16 bivših ministara

Potrošili milijarde i nikom ništa

Ministri i službenici nenamenski iz narodne kase potrošili 2,67 milijardi dinara, a nezakonito još milijardu i po. Zakinuli i Narodnoj banci, a novac solidarnosti završio gde ne treba

BEOGRAD - Božidar Đelić, ministar finansija, nedavno je preko medija, podsetio kolegu iz Vlade i ministra pravosuđa Vladana Batića da je pre tri meseca budžetska inspekcija podnela 47 krivičnih prijava za zloupotrebu položaja protiv 16 ministara i drugih službenika u državnim organima i da se ne zna šta je do sada istraga utvrdila.

Ministri i službenici su nenamenski iz narodne kase potrošili 2,67 milijardi dinara, a nezakonito još 1,57 milijardi dinara. Narodnoj banci ova državna birokratija nije uplatila 982.562 marke dok su sredstva solidarnosti u iznosu od preko milijardu dinara takođe upotrebljena tamo gde nije trebalo. Tu nije kraj zloupotrebama, jer na ime poreza nije uplaćeno 603 miliona dinara.

Ne bi od zgoreg bilo da Đelić bar jednom mesečno podseća pravosudne organe na koga se u državnim organima sumnja zbog raznih zlodela, a uz čije je ime priložena i dokumentacija.

Jer, nije bez značaja sudbina krivičnih prijava koje je podnela budžetska inspekcija, a odnose se na zvučna imena, 16 ministara bivšeg režima. Za pravosuđe su, čini se, još manje značajna imena direktora i službenika banaka, a o sudbini krivičnih prijava koje podnose "obični" građani ne treba ni pomišljati gde su završile, jer Batić tvrdi da mnoge nisu ni došle do suda.

Ako se prijave u međuvremenu zagube, Ministarstvo finansija bi bar u sećanju trebalo da zadrži imena u čije se poštenje sumnja, kako bi ona, kad sudije dobiju platu od 1.000 maraka, koju je ministar Batić izdejstvovao kod istog ministra Božidara Đelića, stigla na dnevni red odgovarajućih pravosudnih organa ili bila "inicijalna" kapisla za javnog tužioca.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^društvo

17:26h

Premijer i ministri posetili Matematičku gimnaziju

17:34h

Sindikat pravosuđa zadovoljan saradnjom s Ministarstvom pravde

17:47h

Šta bi s krivičnim prijavama protiv 16 bivših ministara

17:53h

Na šezdesetu godišnjicu Novosadske racije

18:08h

U februaru potpisivanje prvih granskih kolektivnih ugovora

18:16h

Studija o stanju i potrebama stanovništva Srbije

18:29h

Poglavar i delegacija SPC doputovali u zemlju

18:37h Danas molitva za mir
18:44h U Kliničko-bolničkom centru Kragujevac prva žrtva trihineloze
21:56h Savo Gregović novi predsednik Udruženja novinara CG
   


FastCounter by LinkExchange