[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ministri demantuju tvrdnju Velimira Ilića o dozvoli za izgradnju fabrike duvana u Čačku

Prvo zakon, pa tender,
pa tek onda licenca

Pošto zakon o duvanu još nije ni ušao u skupštinsku proceduru, niko nije mogao da dobije dozvolu. Tek kad paragrafi budu usvojeni, Vlada će raspisati tender i odobriti licencu

BEOGRAD - U Vladi Republike Srbije demantuju izjavu Velimira Ilića, predsednika SO Čačak, da je Vlada odobrila projekat izgradnje fabrike duvana u gradu u kome živi lider Nove Srbije. Prema izjavi jednog od ministara, nije tačno da je Iliću bilo ko i bilo šta odobrio da gradi u Čačku. To, tvrdi izvor "Glasa", nije ni logično iz više razloga.

Prvo, u Vladi takva odluka o izgradnji fabrike cigareta nije mogla ni da bude doneta, dok se ne usvoji Zakon o duvanu (pripremilo ga je Ministarstvo finansija) koji će u skupštinsku proceduru da uđe tek krajem januara, a usvajanje nije planirano pre februara ili marta. Tek kad taj zakon bude usvojen, Vlada će da raspiše tender za izgradnju fabrike licencnih cigareta, jer i sam zakon predviđa da se takva odluka usvoji tek kad se na tenderu utvrdi najbolja ponuda.

Druga nelogičnost, po rečima našeg izvora, je u samom pitanju "koji investitor je spreman da uloži novac, a da pri tome ne zna uslove pod kojima ulaže sredstva, jer se do usvajanja novog zakona ne znaju koje zakonske odredbe će biti na snazi.

Prema tvrdnji Velimira Ilića, radi se o najvećoj pojedinačnoj investiciji u Srbiji vrednoj 100 miliona maraka, u kojoj će, kaže, neposredno biti zaposleno 400 ljudi, a posredno još oko 2.000 osoba u proizvodnji i primarnoj preradi duvana.

Prema izvoru "Glasa" tačno je da je predsednik SO Čačak i lider Nove Srbije bio kod premijera Srbije Zorana Đinđića, zajedno sa grupom Iračana koji imaju fabriku duvana na Kipru, ali i svoje predstavnike u Srbiji. Oni, pri tome samo uvoze cigarete, ne proizvode ih. U toj poseti, tvrde izvori "Glasa", Ilić nije mogao da dobije obećanje "unapred" u ime Vlade. Ilić, inače ima dozvolu savezne države za izgradnju fabrike duvana.

Prema izjavi ministra finansija Božidara Đelića Velimir Ilić nije dobio licencu za svoj projekat, a nije mogao da je dobije jer druga verzija zakona o duvanu još uvek nije dobila zeleno svetlo u vladi Srbije. U tom dokumentu, prema rečima ministra Đelića biće utvrđeno i nekoliko predloga koji se odnose na savezni nivo, koji je neophodan "da bi se sproveo koncept o regulisanju državnog tržišta". Zbog uvoza mora da se promene i dva zakona, o carini i o spoljnotrgovinskom poslovanju.

- Svi oni koji budu želeli da se bave proizvodnjom duvana moraće da dobiju odgovarajuću licencu i tu neće biti privilegovanih. Pošto je strateški cilj Vlade da se suzbije šverc, pozvaće poznate proizvođače duvana da otvore ovde svoje pogone, ali pod posebnim uslovima, jer moramo da zaštitimo domaće fabrike duvana...

Kad Vlada bude razmatrala projekte i kad bude ustanovila da su oni za naše tržište, jer ni u kom slučaju ne smeju da postanu "krov" za novi šverc i da samo nastave da prepakuju postojeće cigarete - projekat u Čačku će dobiti licencu ako bude ispunjavao sve propisane uslove, izjavio je za "Glas" ministar finansija Božidar Đelić.

Jedan od najvažnijih uslova je da projekat bude u duhu strateškog interesa države u suzbijanju šverca. "Što projekat izgradnje fabrike u Čačku bude više ispunjavao uslove - to je veća verovatnoća da će dobiti licencu, poručio je ministar finansija.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

18:09h

Ministri demantuju tvrdnju Velimira Ilića o dozvoli za izgradnju fabrike duvana u Čačku

18:21h

Formiranje regionalnih antikorupcijskih timova pravi test za državu

18:36h

Korupcija na univerzitetu: Kako izlečiti fakultete od "korupcionitisa"

18:48h

Dr Goran Milašinović o ugradnji pejsmejkera i listama čekanja

19:17h

Spomen na Preteču i kuma božjeg: Danas je Sveti Jovan

19:31h

"Crno" Bogojavljenje u Boru: Potukli se oko vodice

19:47h

Čankovo reagovanje na protivljenje SPC pred "Novosadsku raciju"

19:59h

Epidemija trihineloze ne jenjava

20:08h

Film o Prvom ustanku

 FastCounter by LinkExchange