[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ekološka akcija Vlade Republike Srbije "Zagađenje zahteva rešenje"

Inače će da pocrkamo

Novim zakonom propisaće se i kazne za zagađivače

Slike ekološke katastrofe ovih dana mogu se videti na brojnim plakatama u gradu, zagađene reke po kojima plutaju uginule ribe, deca pored fabrike iz koje purnja crni oblak dima. Tu su i zastrašujući podaci da zagađenje naših reka dobija opasne razmere jer se u njih godišnje izlije 3,7 milijardi kubnih metara zagađenih otpadnih voda, a od toga se pročisti samo 3 posto.

Pod sloganom "Zagađenje zahteva rešenje" Vlada Srbije pokrenula je akciju sa ciljem donošenja boljeg ekološkog zakona. U toku je i javna prezentacija u mnogim gradovima Srbije koji su označeni kao ekološke crne tačke, a prvi put i građani će imati prilike da pojedinačno učestvuju u kreiranju ovog zakona.

Ukoliko građanin, na primer, sada želi da sazna kakvu vodu pije, mora da obiđe šest ministarstva. Dobiće, pri tom, informacije koje neće umeti da protumači. Zato je suština novog zakona postojanje jednog ministarstva koje treba da informiše o tim podacima. Celovitost zaštite životne sredine neophodna je za rešenje ekoloških problema i približavanje naše zemlje Evropi u ovoj oblasti.

Zelena još samo Golija

Pored ekološki zagađenih područja u našoj zemlji još postoje prave prirodne oaze poznate kao zelene tačke. Tako je prošle godine Nacionalni park Golija proglašen rezervatom biosfere. U čitavom svetu ima nekoliko stotina takvih rezervata što je dokaz očuvane prirodne sredine u tom regionu. Postoji, takođe, projekat Pakta za stabilnost za zaštitu Stare planine kao izuzetno očuvan predeo u našoj zemlji.

Uprava za zaštitu životne okoline Republike Srbije, inače koordinator izrade novog zakona, prošle godine napravila je izveštaj o ekološkom stanju naše zemlje. Izdvojene su pri tom ekološke crne tačke, Pančevo, Bor, Šabac, a ovom spisku bi se mogli dodati još neki gradovi u Srbiji. Situacija u našoj zemlji, kako tvrde stručnjaci, u zaštiti životne sredine bombardovanjem je pogoršana i trebaće dosta vremena da se posledice saniraju.

- Nedavne analize su pokazale da je u ovoj oblasti naša zemlja 30 do 40 godina u zaostatku za Evropom što znači da smo na ekološkom nivou sedamdesetih. Zemlje Evropske unije za to vreme rešavale su svoje ekološke probleme uz velike napore i dosta para. Usvajanje novog zakona glavni je uslov da se višedecenijsko zaostajanje svede na što kraći vremenski rok - kaže za "Glas" dr Anđelka Mihailov, direktor Uprave za zaštitu životne okoline Srbije.

Nakon usvajanja novog zakona, prema prioritetima, biće napravljen i program sanacije. Predviđeno je osnivanje fonda za sistem zaštite životne sredine. U završnoj fazi je i potpisivanje sa finskom vladom za pomoć u izgradi zakonodavstva u ovoj oblasti koji je vredan 2 miliona evra. Obezbeđeno je, takođe, finansiranje japanskog fonda za okvirnu strategiju upravljanja otpadom, a postoji i bilateralni sporazum sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Italije u sanaciji izabranih ekoloških problema počev od Pančeva.

- Pred nama je mnogo projekata, ali je uslov za njihovu realizaciju usvajanje novog zakona. Svi strani investitori najpre pitaju da li postoji slika pravog stanja i strategija za rešenje ekoloških problema i zato je zakon neophodan za sve investicione projekte u ovoj oblasti. Uslovi zemljama u tranziciji za priključenje Evropskoj uniji je izgradnja industrije u skladu sa zahtevima zaštite životne sredine - kaže dr Anđelka Mihailov.

Novi zakon doneće još jednu novinu, a to je odgovornost. Svako ko zagađuje životnu sredinu moraće da plati saniranjem posledica ili prevencijom i u tom smislu radi se na projektu poboljšanja efikasnosti rada inspekcije kojoj će biti data znatno veća nadležnost.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:37h Ekološka akcija Vlade Republike Srbije "Zagađenje zahteva rešenje"
15:59h Niška ratna siročad pričaju o zlehudoj sudbini koja ih je zadesila

16:47h

Svedočenje učitelja i nastavnika sa Kosova o radu u tamošnjim školama

   
 


     


FastCounter by LinkExchange