[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Epidemija ne jenjava, iz dana u dan je sve više obolelih

Trihineloza se širi Srbijom

Trihinela stigla i u RS. U poslednjoj deceniji u Srbiji od trihineloze obolelo 4.920 osoba.

BEOGRAD - Epidemija trihineloze više nije osobenost samo jugoslovenskih prostora. Po informacijama koje stižu iz Banjaluke, ova zarazna bolest našla je put i do stanovnika Republike Srpske. U Klinici za infektivne bolesti Kliničko- bolničkog centra Baljaluka smešteno je 11 pacijenata zaraženih trihinelom, koji su doduše, po izjavi dežurnog lekara dr Željka Rodića, van životne opasnosti.

Bolesnici su u bolnicu stigli prekjuče iz Gradiške sa bolovima u mišićima i visokom temperaturom, inače uobičajenim simptomima zaraze. Zanimljivo je, po kazivanju dr Rodića, da je osam pacijenata zaraženo mesom u Podgradcu i Turjaku, dva identifikovana žarišta u RS, ali je zato troje sa trihinelom stiglo iz Zrenjanina, gde su bili u poseti, i očigledno se tamo i zarazili.

Po ovome ispada malo verovatna priča o "slučajno zalutaloj oboleloj svinji" u privatnu klanicu "Vajkov" iz Kumana u opštini Novi Bečej, vlasnika Miloša Nosonjina. Malo je verovatno da je toliko dimljenih kobasica, kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog, nimalo bezazlenog parazita, moglo da se dobije od samo jedne svinje.

Da ne bude zabune, nisu svi širom Srbije zaraženi trihinelom jeli meso i mesne prerađevine ovog prokaženog proizvođača, ali svi oni koji su stigli u zrenjaninsku bolnicu, a njih je već 187, po sopstvenom kazivanju jesu. Iste prerađevine jelo je i 14 vojnika iz garnizona u Svilajncu, koji su se takođe trihinelom zarazili. Dobili su ih od sina vlasnika klanice "Vajkov" koji je sa njima na odsluženju vojnog roka.

Statistika

U Srbiji je prema Parlićevim rečima u poslednjoj deceniji od trihineloze obolelo 4.920 osoba, od čega 2.583 u centralnoj Srbiji, u Vojvodini 2.307, dok je na Kosmetu registrovano tek 30 obolelih.

Geneza bolesti

Dr Pelemiš podseća da bolest počinje potpuno nespecifičnim simptomima izraženim bolovima u mišićima, gde se parazit obično locira, i povišenom temperaturom i povraćanjem. Posle tri dana dolazi do poboljšanja, pa osoba misleći da je ozdravila i ne traži pomoć lekara. Ali, desetog, jedanaestog dana, bolest se ponovo vraća u vidu bolova u mišićima, otoka očnih kapaka, povišene temperature, malaksalosti i brzog zamaranja, sve do toga da osoba ne može da hoda. Otežano disanje zbog poremećaja srčanog rada, kao i poremećaj svesti, takođe su česti pratioci trihineloze, naravno u odmaklom stadijumu bolesti. Kada bolest stigne do tog stadijuma parazit može da napadne mozak, srce i pluća čoveka i da mu ozbiljno ugrozi zdravlje i život.

A o tome, šta se sa obolelima od trihineloze dešava na području Beograda, objašnjava profesor dr Mijomir Pelemiš, direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije:

- U poslednjih mesec dana, otkako je počela epidemija, nama se za pomoć javilo 55 osoba. Prvi pacijent je stigao 22. decembra prošle godine, a do današnjeg dana ukupno je na bolničko lečenje smešteno 15 bolesnika. Na lečenju ih je trenutno četvoro, i sudeći po stanju od vikenda, epidemija na prostoru Beograda nema tendenciju daljeg širenja. U dane vikenda stigla su tri bolesnika, koji su ambulantno zbrinuti i pušteni kućama. Što se tiče ovih četvoro, reč je o ocu i kćerki, koji su takođe jeli meso iz klanice "Vajkov", dok su se druge dve bolesnice zarazile u domaćoj radinosti.

Na pitanje, odakle su sve stizali oboleli, dr Pelemiš kaže:
- Iz Vranića u opštini Barajevo stiglo je 36 osoba, iz Novog Beograda šest, iz sela Dren u Obrenovcu dvoje, iz opštine Stari grad troje, iz Kovina petoro, dok za ovih poslednjih troje nemamo podatke odakle su. Na sreću niko od njih nije bio životno ugrožen, ali su neki svejedno, zbog napredovanja bolesti morali da se zadrže na lečenju u bolnici.

Bolest, inače, može da se iskomplikuje u vidu miokarditisa, odnosno zapaljenja srčanog mišića, zapaljenja mozga, ili zapaljenja pluća.

Stoga je poželjno potražiti lekara pre nego što bolest uznapreduje savetuje dr Pelemiš. Jer, u početnoj fazi bolesti za lečenje je dovoljna samo antiparazitarna terapija ("albendazol", "nebendazol", "tijabendazol"), dok se kasnije primenjuje terapija, shodno razvoju bolesti i izazvanim komplikacijama.

Oprez

Da se priča sa trihinelozom ne bi po ko zna koji put ponavljala, dr Pelemiš preporučuje stanovništvu da meso i mesne prerađevine, kupuje u isključivo proverenim prodavnicama, tipa velikih marketa i samousluga, gde su kontrole zbog velikog broja potrošača- rigoroznije. I gde se ovakve i slične infekcije nikada nisu javljale.

Da oprez nije na odmet, potvrđuje i izjava epidemiologa dr Milana Parlića iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" data agenciji "Beta"- da je u vreme novogodišnjih praznika u Srbiji registrovan veći broj obolelih od trihineloze- nego tokom cele prošle godine. On je rekao da je do sredine decembra prošle godine, od ove bolesti u Srbiji prijavljeno 261 lice, a da je u najnovijoj epidemiji u Srednjebanatskom okrugu registrovano 187 obolelih, i još stotinak u manjim "porodičnim epidemijama" širom Srbije.

Epidemijom su zahvaćene, osim beogradskih opština još i sremskomitrovačka opština Laćarak, Crvenka, Kula i Kragujevac. Početkom ove godine epidemije su prijavljene u Svilajncu, Kraljevu, Loznici, a registrovana je i u Zubinom potoku na Kosmetu, istakao je dr Parlić. Podsećajući da su epidemije trihineloze najčešće za vreme praznika, kada se u ishrani najviše koristi svinjsko meso, dr Parlić upozorava da je neophodno to i meso divljih životinja termički obraditi na temperaturi višoj od 71 stepen Celzijusov, na kojoj se boja mesa menja od ružičaste u sivu.

Sem toga meso od larve uzročnika bolesti može da se efikasno sačuva i ako se komadi debljine 15 santimetara drže na minus 15 stepeni Celzijusovih, u trajanju od 30 dana. Ali je u svakom slučaju najsigurnija zaštita trihineloskopskim pregledom mesa, koje obavljaju nadležne veterinarske službe.

Zorica Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

17:08h

Epidemija ne jenjava, iz dana u dan je sve više obolelih

17:27h

Penzije iz Francuske preko francuske banke u Beogradu

17:32h U "Forum" Holdingu nezadovoljni reorganizacijom preduzeća
17:49h Stanje obolelih vojnika stabilno u Svilajncu
17:53h Đaci juče bili u dilemi da li da idu u školu ili ne
18:08h Ostavka odbornika u parlamentu Subotice zbog ugovora
18:17h U Beogradu za hranu dnevno 430 dinara
18:38h Galenika prodaje pogone
18:46h U 2000. godini u Crnoj Gori odbranjena samo četiri doktorata
18:54h Kotor: Galebovi kližu po ledu na moru
19:09h Neobičan udes kod Nevesinja: "Golfom" na vuka
19:16h Finale akcije Pošte Srbije "Piši Deda Mrazu" održano u Beogradu
   


FastCounter by LinkExchange