GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Činjenica

Sit gladnom ne veruje

Otvoreno pismo PIO fondu Republike Srbije

Već punih 10 godina penzioneri po konvenciji o socijalnom osiguranju između Bugarske i Jugoslavije ne dobijaju svoje zarađene penzije iz Bugarske, a neprekidno trubimo o pravnoj državi. Gde je ta država čiji smo mi građani, ima li ko da nas zaštiti u ovoj državi ili je dovoljno to što smo na spisku poreskih obveznika. Imali smo puno razumevanja za sve neprilike koje su pratile našu otadžbinu, kako u prethodnom režimu tako i u ovom demokratskom režimu.

Ne razumemo i ne možemo razumeti čelnike Fonda invalidsko i penzionog osiguranja radnika - Beograd jer se ispostavilo da su to najobičniji lažovi, korumpirana garnitura starog režima. Ovim izrazom korumpirana garnitura starog režima u svim dopisima pa i sada želim izazvati iste kako bi me tužili jer želim pred sudom da dokažem njihovu korumpiranost, svojom korupcijom kršili su pomenutu konvenciju. Nažalost, oni ćute i ne odgovaraju mi na četvrti dopis. U našem usmenom kontaktu uvek su odgovarali da je bugarska strana kriva. Ovo traje već više od 10 godina. Konačno ako koza laže, rog ne laže i evo dokaza:

Bugarski nacionalni osiguravajući institut od 13. marta 2001. u poslednjem stavu svog dopisa, kao odgovor na naš zahtev, kaže: "Našim pismom br. 99-00-18/1205 2000. god. kao i naknadnim dopisima od 29. 6. 2000. i dopisom od 24. 7. 2000. nakon svega ponovo smo se obratili Republičkom fondu invalidsko penzionog osiguranja radnika Beograd sa molbom da nam saopšte svoje mišljenje po našem predlogu za redosled isplate zaostalih penzija. Do današnjeg dana (13. 3. 2001 god. odgovor nismo dobili. Uveravamo penzionere, Vas, da bugarska strana čini sve i učiniće sve što je moguće za efikasnu primenu konvencije između Bugarske i Jugoslavije kako bi realizovali prava penzionera. Pitamo se ko je taj foteljaš, direktor fonda, da li on još misli da ima zaštitu stare Udbe ili je to čovek nov koji se teško snalazi u narasle probleme.

Ko je taj Velibor Stošić, načelnik inostranog odeljenja penzijskog fonda personalno direktno odgovoran za nezakonosti u fondu? Da li su naši argumentovani dopisi od pre 6 meseci dostupni sekretaru fonda! Sa navedenim problemom upoznati su organi Skupštine R. Srbije, pravosuđe, kao i Savezno ministarstvo za rad i socijalnu politiku čiju urgenciju vam dostavljamo. Istovremeno upoznati su organi Republike za utvrđivanje kriminala i korupcije. Neposredni povod da animiramo javnost o navedenom je članak pod naslovom "Šalteri u mermeru, a penzioneri gladuju ("Glas" o 21. decembar 2001) o renoviranju prostorija Fonda za koje je dato do sada 150 miliona dinara, upravo toliko koliko Fond duguje za ovih 10 godina penzionerima po konvenciji.

Gospodo iz fonda, ovo nije zamena teza jer da ste Vi isplatili po konvenciji Bugarima, mi bismo dobili naše penzije od Bugara, a vi zidate mermerne šaltere, lažete nas i raspolažete našim novcem "ako to niste zaradili na tezgi". U pravu je gospođa ministar za socijalna pitanja Matković da je veoma rizično otvoriti Pandorinu kutiju Fonda, ali se taj rizik mora podneti u interesu sirotinje i suprotno bogom "pravde" foteljaša starog režima.

Vasilije Todorović, penzioner, Kraljevo


Zapažanje

U čast - boga trbuha

Pred čitalačkim auditorijumom postavio bih pitanje zašto mediji ne bi, kao što umeju, podgrejali slavljeničku atmosferu i za kinesku Novu godinu, koja nam se približava?! Zašto i kineska Nova godina ne bi mogla postati još jedan naš "najradosniji" i najluđi praznik? Da imamo još malo povoda za bacanje petardi i kašikara, da prolivamo još malo i nedužne životinjske i ljudske krvi.

Razmišljamo li o tome da, ukoliko ne proslavimo kinesku Novu godinu, da takvom "nemarnošću" doprinosimo da se naša braća po pucnjavi i pirotehničkim ugođajima ne osećaju kod nas zapostavljenima i diskriminisanima?! Pa, svi znamo kako i mi i Kinezi volimo pucnjavu, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva, kako nas nikakva nezgoda ne može odvratiti od te manije i te "radosti". Ako se Kinezi ne uzbuđuju to što im takoreći svake sedmice po jedna fabrika ili radionica pirotehničkih naprava ode u vazduh i odnese mnoge živote, zašto bi mi hajali i preispitivali se?!

Zašto ne bismo još malo doprineli borbi "protiv" satanizma stvarajući nered, buku i ludilo i u sebi i oko sebe? Pitam se zašto ne bi na Božić (pošto smo se prethodno "dobro ispostili") poklali više životinja, više prasadi, jagnjadi i ćuraka, da tako bolje "proslavimo" Hrista, koji se rodio u vitlejemskoj štali među životinjama, pokazavši time svoju ljubav i za ta Božja stvorenja. Zašto ne bi još malo više prineli krvnih žrtava onome "bogu" što se nalazi ispod dijafragme, i koji zna da bude nezasit kada živimo da bi samo raspojasanoj čulnosti ugađali! Trebamo jasnije pokazati svima da smo veseljački narod, da smo u stanju sve svoje plate i ušteđevine potrošiti na razne "svetkovine" kojima se slavi "bog trbuh", ludilo, častoljublje, komšijski prestiž...

Šteta samo što nemamo veće plate, pa da možemo komotnije uvesti razne paganske svečarije i novotarije, poput tehno-parada, u svoj svakidašnji praznični život. Ni po pompeznosti karnevala ne bismo mnogo zaostali za Brazilcima, ukoliko bi se u datim procesijama našli naši sveštenici koji umeju raskošno i blještavo da se obuku i nakite za praznike. A karneval bi, normalno, predvodile vrtiguze sa "Pinka"!

Približava nam se i dan Svetog Trifuna (Svetog Valentina): nemojmo slučajno propustiti taj naš "tradicionalni" praznik! Naša je tradicija, ipak, naša tradicija - za nas najbolja! Ne smemo dopustiti da nam neko nameće svoje paganske kultove i svečarije i da nam kvari naš prečisti hrišćanski monoteistički milje!

A, da bismo pokazali svoju duhovnu otvorenost i pluralistički duh, zar ne bi bilo lepo da svi počnemo da slavimo i Kurban bajram?! Osim toga, u čemu je razlika između Kurban bajrama i Božića kako ga mi doživljavamo: na oba se izdašno kolju nedužne životinje?! I Bog se "opasno proslavlja"! A, tako kako ga "slavimo", tako nam i lepo ide, tako nam i cvetaju ruže u životu! Tako će nas i sreća pratiti!

Božidar Ilić, Niš