[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Eksperti SRJ i Srbije za ustavna pitanja obelodanili izveštaj

Model zajednice
kamen spoticanja

SRJ i Srbija za federaciju, Crna Gora za savez država

PODGORICA (Srna) - Ekspertske grupe SRJ i Srbije za ustavno-pravna pitanja predlažu model funkcionalne i minimalne federacije koji bi se zasnivao na načelu ravnopravnosti Srbije i Crne Gore i ravnopravnosti građana.

Kako se navodi u izveštaju savezne i ekspertske grupe Srbije za ustavno-pravna pitanja, koji su sačinili Slobodan Samardžić, Zoran Lutovac i Vuksan Simonović, na dva sastanka timova SRJ, Srbije i Crne Gore, razmotrena su ustavno-pravna pitanja federacije i budućih odnosa Crne Gore i Srbije. Razgovori u ekspertskoj grupi vođeni su o četiri kompleksna pitanja: opštim ciljevima i kriterijuma, pravima i interesima građana Crne Gore i Srbije, zajedničkim nadležnostima i institucijama za njihovo sprovođenje.

Krupne razlike

Kako se dodaje u izveštaju saveznog i srpskog tima, zbog ovako krupnih razlika nije se ni došlo do pitanja o konkretnim ustanovama moguće zajednice - predstavničkim, izvršnim i sudskim. Ekspertski tim iz Crne Gore koji čine Slavica Milačić, akademik Mijat Šuković i prof. dr Nebojša Vučinić još javnosti nije prezentovao svoj izveštaj.

U izveštaju stoji da je u oblasti opštih ciljeva i kriterijuma postignuta saglasnost ekspertskih timova Crne Gore, Srbije i SRJ da zajednička rešenja treba da zadovolje opšte ciljeve - efikasnost institucija, vladavinu prava i što brže pristupanje procesima regionalnih i evropskih integracija. Posebno je istaknuta potreba definisanja ličnih i političkih prava, prava državljanstva, svojinskih prava, prava na zapošljavanje, slobodnog preduzetništva, te prava slobodnog pristupa ustanovama obrazovanja, nauke, kulture i zdravstva, kao i opšte priznavanje prava stečenih u jednoj republici na teritoriji druge republike.

Po pitanju zajedničkih nedležnosti, kako stoji u izveštaju, nije došlo do približavanja stavova crnogorskih eksperata sa jedne strane, i eksperata savezne i srpske administracije, sa druge. Najveće razlike između stavova eksperata iz Crne Gore i stavova eksperata SRJ i Srbije bili su u oblasti institucionalnog okvira budućeg modela zajednice Crne Gore i Srbije.

"Članovi iz savezne države i Srbije zastupali su stavove koji polaze od modela minimalne i funkcionalne federacije, koja bi se zasnivala na načelu ravnopravnosti republika članica i ravnopravnosti građana", dok su se eksperti iz Crne Gore "zalagali za koncept saveza Crne Gore i Srbije po ugledu na odnose između država članica u EU", kaže se u izveštaju.


vesti po rubrikama

^politika

18:00h

Eksperti SRJ i Srbije za ustavna pitanja obelodanili izveštaj

17:15h

Havijer Solana odustao od odlaska u Podgoricu

17:25h

Lukovac: Nastavak razgovora iduće nedelje

17:40h

Još nije zakazana sednica vrha DOS-a

17:45h

Bulatović: Referendum u maju nerealan

18:00h

Veselinov: Raskoli u DOS ako Vojvodina ne dobije autonomiju

18:05h

U Beranama se još ne smiruju tenzije oko Badnjeg dana

18:15h

"Zajedno za Jugoslaviju" traži da ministar policije podnese ostavku

18:25h

Lukšić: Nema razloga za smenu Jovićevića

18:35h

Suđenje bivšem predsedniku SRJ za Kosmet počinje 12. februara

18:50h

General Pavković: Momčilo Perišić planirao vojni udar

19:00h

Fazliju u slučaju raspada SRJ: I Albanci će tražiti izjašnjavanje

23:05h

Čović danas najavio: Osnivanje Fonda za srpsku imovinu na Kosmetu

23:15h

Albanci nožem napali policajca u Leposaviću

      


FastCounter by LinkExchange