[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Reporteri "Glasa" obigravali oko zgrade bivšeg CK u potrazi za licitacijom imovine iz demoliranih prostorija SPS

Kome treba TV pun gelera?

Istina je da su još pre nekoliko dana sve izneli iz zgrade - kaže čuvar Velja. Samo smo platili ljude da iznesu stvari zbog čišćenja prostorija od šuta - tvrdi socijalista Dejan Backović

Dobar dan, kupio sam u zgradi CK na licitaciji od SPS-a polovan sto za pedeset nemačkih maraka. Da li rasprodaja znači da je SPS digao ruke od zgrade bivšeg Centralnog komiteta i da će u skorije vreme početi sređivanje zgrade - javio se anonimni čitalac našoj redakciji.

Ekipa "Glasa" odjurila je na licitaciju u naherenu 25-spratnicu. Da pazari od SPS-a makar polovan TV za "daj šta daš", ali na opšte iznenađenje doživela "kad mi tamo, a ono međutim".

Arhitekte traže konkurs

Redakciji "Glasa" obratilo se Udruženje jugoslovenskih arhitekata, Savez arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda koja smatraju da je u vezi sa izgradnjom poslovnog kompleksa "Ušće" neophodno raspisati opšti, javni i anonimni konkurs za najbolje rešenje. Arhitekte Milan Raonić, Petar Arsić i Igor Marić tvrde da su arhitektonski najvredniji objekti Novog Beograda "Sava centar", Palata federacije, poslovna zgrada Jugopetrola, hotel "Hajat" izgrađeni upravo posle javnog konkursa, koji je u slučaju zgrade CK izostao.

Plato oko CK sablasno prazan, a od kupaca koji iz krivog tornja na Ušću iznose tepihe kupljene za 20-30 maraka, TV za kol'ko se nagode sa SPS-om, stolove koji mogu da posluže za pedesetak maraka - ni traga ni glasa. Zatiče nas sablasna tišina i jedan jedini slučajni prolaznik. Na "jeste li čuli da SPS prodaje imovinu iz CK", prolaznik Milivoje Bajin gleda tupo, sleže ravnodušno ramenima:

- Rasprodali su oni, ja da ti kažem, onoliku zemlju, pa što ne bi i to malo starudije. Ukoliko je nešto i ostalo - iznenađeno kaže i zamače ka Hajatu. Da je u zgradu nemoguće ući, uveravaju preteće poruke sa limova kojima je zgrada opasana sa svih strana i uglova: "ZABRANJEN PRILAZ, ZGRADA OPASNA PO ŽIVOT".

- Neće valjda baš sad da padne, oglasio se i fotoreporter zaokupljen istraživanjem proreza na sastavu limova. Postojala je sumnja da se slučajno astali i kožne garniture bivše vlasti ne licitiraju u totalnoj konspiraciji i mraku zgradurine. Tračak nade se pojavio u liku nezainteresovanog čuvara podzemnog parkinga tik uz samo zdanje.

- Deco, zakasnili ste. Jeste istina da su još pre nekoliko dana sve izneli iz zgrade. Koliko znam i zgradu su prodali - kaže čuvar Velja. Utom nailaze dvojica, očigledno alergična na tehniku "sedme sile" pa na fotoaparat i diktafon reaguju kao da im je pod nosom napalm bomba.

- Nećeš me snimaš. Da gi gasiš!? Jasno. Gubite se na Studentski trg 15 u sedištu partije. Reći će vam ako hoće. Proš'o sam ja te DOS-ovske škole, upućuje nas bradati kroz vidno proređen gornji red protetike. "Profesionalac" prećutkuje "ortakovo" pitanje otkud sa toliko škole da završi u parkingu pod zemljom. A i Velja se nešto ućutao, pa otkad se ova dva zatekla, samo ponavlja kako ne zna, ama baš ništa. Ni kad se prodavalo, ni kome, ni pošto koštalo:

Traži se idejno rešenje

Kao što je "Glas" već pisao, zgradu CK su kupili, a zemljište na kome je uzeli u najam, novosadsko preduzeće "MK komerc" zajedno sa "MPC grupom" iz Beograda, "Internešnal partnersom" iz Londona i "Intertrejd LTD" sa Devičanskih Ostrva za 300 miliona dinara. Prema rečima Miodraga Kostića, vlasnika "MK Komerca", neophodna je provera statike zgrade CK. Još je početkom 80-ih utvrđeno da se zgrada zbog peskovitog tla nagnula 7 centimetara prema hotelu Hajat. Prvobitno je bilo u planu rušenje CK i gradnja kompleksa od 60.000 kvadrata, a preliminarne brojke ukazuju da će to koštati 120 miliona maraka. U ovim firmama rade na raspisivanju međunarodnog konkursa za projekat PC "Ušće", a vrednost prve nagrade bila bi 50-60.000 maraka.

- Ne znam ti ja ništa. Bio sam do juče mesec dana na odmoru - u prisustvu nadležnijih gubi Velja interes za dalju saradnju. U sedištu SPS-a naštrikani simboli te partije na koloritnom tepihu odveli su nas do portira koji je baš juče stupio na portirsku dužnost pa logično pojma nema o rasprodaji. Mnogo ljubaznije dočekuje nas Dejan Backović, član GO SPS-a:

- Kakva prodaja vam pada na pamet, samo smo platili ljude da iznesu stvari zbog čišćenja zgrade od šuta. CK je pun vode, krša i snega. Kome još treba TV pun gelera? Stvarno ne znam odakle vam ta informacija. Niko ne može legitimno da uđe u CK pošto je zgrada po zakonu i zemljišnim knjigama Novog Beograda naša. Da nije tako, ne bi SPS-u iz meseca u mesec stizao račun za porez, a za sada nismo dobili nijedno rešenje da nam zgrada CK ne pripada. Svaki ulazak smatraćemo upadom u naše prostorije. Tužićemo svakog ko se drzne da tamo kroči - tvrdi Backović. O visokoškolovanom kadru ispred CK, koji predostrožnosti radi svakog ko zucne pred njim o CK, tretira ko potencijalnog Bin Ladena, u SPS-u kažu da nisu tamo da budu ljubazni već da čuvaju zgradu.

- Zgrada je naša, iako je DOS nezakonito prodao - kažu u SPS-u.

IVANA IKRAŠ
FOTO: BRANKO PANTELIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:36h

Vidoje Dragnić iz Vrbasa, najveći kolekcionar slika i bista Josipa Broza Tita

16:04h

Reporteri "Glasa" obigravali oko zgrade bivšeg CK u potrazi za licitacijom imovine iz demoliranih prostorija SPS

22:08h

Milošević na liturgiji

 

 


     


FastCounter by LinkExchange