[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dekan Filozofskog fakulteta prof. Živan Lazović

Platama smo i dalje poniženi

Propala očekivanja zaposlenih na univerzitetu da će se nova vlast založiti za suštinsku promenu njihovog statusa

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Filozofskog fakulteta, profesor Sreten Vujović, uputio je još u oktobru cirkularno pismo prosvetnim i finansijskim vlastima sa zahtevom da se ubrza reforma visokog obrazovanja u Srbiji i poboljša materijalni položaj univerzitetske delatnosti.

Ministar finansija Božidar Đelić odmah je reagovao dopisom i obećao da će pozvati predstavnike Filozofskog na razgovor o najbolnijim visokoškolskim temama. Od tada je prošlo tri meseca, a iz Ministarstva prosvete ni abera. Zajedno sa stavovima članova Upravnog odbora poslat je i tekst dekana Filozofskog, profesora Živana Lazovića, koji je publikovao u listu "Danas", a u kojem je naznačeno da su propala očekivanja zaposlenih na univerzitetu da će se nova vlast založiti za suštinsku promenu statusa univerziteta.

On je tada rekao da Vlada koja teži da bude demokratski orijentisana i promišljena u reformisanju društva mora da bude spremna da ispravlja postojeće nepravde i da ispravi sopstvene poteze koji do takvih nepravdi vode. "Vlada koja nije u stanju da tako postupa pre ili kasnije suočiće se sa naraslim tenzijama u društvu koje će ugroziti i njen opstanak", ocenio je tada dekan Lazović, a iza njegovih stavova i ukazivanja na bedan materijalni položaj stali su i svi članovi UO.

- Ovo što sada imamo vrlo je blizu uravnilovci, jer se tek reformom finansija predviđa raspon zarada jedan prema četiri. Sada je jedan prema dva i po, a nekad je bio jedan prema sedam. Izjednačavanje je bilo mnogo razumnije u doba socijalizma nego u periodu tranzicije. Ali ni rasponi ne rešavaju problem. Mi smo svesni siromaštva društva, ali i da postoji jedna velika diskriminacija određenih delatnosti. Važna je i državna uprava, ali je valjda zdravstvo i obrazovanje važnije od toga - kaže dr Sreten Vujović.

Razlog za novi talas nezadovoljstva na univerzitetu je nedavno otkriće o ceni rada u vanprivredi. U tabeli koja nije dostupna široj javnosti, minimalna cena rada zaposlenih u državnim organima je dva i po puta veća nego na univerzitetu, a minimalac je veći i u zdravstvu i u kulturi. Za takvo stanje odgovornost snosi i Ministarstvo prosvete, smatra prof. dr Lazović.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:07h

Dekan Filozofskog fakulteta prof. Lazović: Platama smo i dalje poniženi

16:14h

Mirosinka Dinkić najavila: Ubuduće i privatne srednje škole

16:29h

Šta Narodni pokret Otpor traži od srpskog parlamenta?

16:38h

Sudije za prekršaje položile zakletvu pred premijerom Srbije

16:43h

"Batut" upozorava na mikrobiološku neispravnost vode za piće

16:56h

Drugo polugodište počinje u ponedeljak

17:09h

Predstavljen projekat o terorizmu i organizovanom kriminalu

17:17h

Deda Mrazu 10.000 pisama

17:32h

Jeftiniji let za London

17:59h

U Crnoj Gori drugi deo penzije u evrima

18:11h

Zrenjaninska policija uhapsila dvoje osumnjičenih zbog trovanja

18:28h

Slava "Glasnika Kosmeta"

18:42h

Blagodarenje u hramu Sv. Đorđa

 FastCounter by LinkExchange