[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 5. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije

Stečaj će koštati 240 miliona maraka

U Savetu Agencije, koji je NBJ predložio stečaj, za takvu odluku bilo je šest glasova, uz jedan uzdržani. Za socijalni program 50 miliona maraka

BEOGRAD - Odluka o stečaju nad Beogradskom, Beobankom, Jugobankom i Investbankom nije doneta samovoljom guvernera, niti bez duboke analize, kako to tvrde predstavnici sindikata. Još pre tri nedelje o pravom stanju u ovim bankama obavešteni su i predsednik Koštunica i premijer Đinđić, a stečaj je pokrenut na predlog Saveta Agencije za sanaciju i likvidaciju banaka, u kome se za takav predlog glasalo sa šest glasova za i jednim uzdržanim.

Odluka konačna

- Razumem da nije lako, ali odluka koju smo doneli je konačna i ( jučerašnji) razgovor sa predsednikom Koštunicom je informativne prirode. Deplasirane su najave preispitivanja odluke ili moratorija na nju, sudovi su odredili stečajne upravnike i proces stečaja je započeo. Zaposleni u ovim bankama mogu od 8. januara da se prijave za ponuđene opcije, a na samom procesu stečaja biće angažovano od 1.200 do 1.500 radnika iz ovih banaka, kaže Dinkić.

Pozitivno su glasali predsednik Savezne vlade Dragiša Pešić, potpredsednik Miroljub Labus, srpski ministar finansija Božidar Đelić, viceguverneri Radovan Jelašić i Vesna Arsić, predsednik Savezne komisije za hartije od vrednosti Veselin Rajković, a uzdržana je bila pomoćnik saveznog ministra za finansije Leposava Kelečević, objašnjava za " Glas" Mlađan Dinkić, guverner NBJ.

On podseća da je takvoj odluci prethodilo nekoliko temeljnih analiza, od kojih je prva napravljena u januaru prošle godine, a zatim su, uz pomoć stručnjaka iz revizorske kuće KPMG Barents, tri meseca češljani podaci 27 domaćih banaka, a najviše vremena je potrošeno upravo na ove četiri banke. Posle toga, 5. jula, sledila je odluka o njihovoj sanaciji i snimanje od strane Agencije koja je otvorila sve " do poslednje fioke", da bi najzad eksperti NBJ, kroz još jednu analizu, ustanovili da je stanje još gore nego što se mislilo prilikom stavljanja ovih banaka pod patronat Agencije.

A bilo je toliko loše da se konstatovalo da je lane svakog radnog dana u ovim bankama " pojedeno" 206.000 maraka, naravno novca njihovih deponenata, objašnjava Dinkić, koji je, inače, juče, zajedno s Đelićem o svemu još jedanput informisao predsednika SRJ Vojislava Koštunicu.

"Upropašćavanje" propalog

- Kvazi patriotizam, koji se obilato koristio u poslednjih deset godina za uništavanje zemlje i njene ekonomije sada se zloupotrebljava kroz tvrdnje da se sa stečajem ove četiri banke uništava nacionalno bankarstvo, a u tome su najglasniji upravo predstavnici onih stranaka - radikali i socijalisti - koji su doprineli da ove banke odavno postanu mrtvaci. Nama, je ostalo da saopštimo neprijatnu istinu. Što se građana tiče, njih za ove banke vezuju samo ružne uspomene iz prošlosti i činjenica da im je u njima ostao zarobljen najveći deo stare devizne štednje, teške 7,4 milijardi maraka, podseća guverner.

Guverner, takođe, ističe da zbog stečaja nad ove četiri banke neće doći do narušavanja poverenja u bankarski sistem, jer će i građani i privreda biti kompenzirani, kao što neće biti ni tako velikih posledica kakve najavljuju sindikati. Što se prvog tiče, ceo trošak operacije stečaja, a podneće ga republički budžet, koštaće 240 miliona maraka, od čega je 190 miliona rezervisano za pokriće depozita fizičkih i pravnih lica, a 50 miliona maraka za socijalni program.

I drugo, da ove banke nisu više toliko značajne za bankarski sistem, koliko se tvrdi, pokazuje podatak da one na papiru predstavljaju 70 odsto knjigovodstvene bilansne sume ukupnog bankarstva, ali kada se oduzmu gubici to se svodi samo na nekih 15 odsto. Nasuprot tome i odluci o stečaju, stajala je mogućnost njihove sanacije, što bi koštalo od 30 do 40 odsto društvenog proizvoda i bilo bi više nego što je ijedna zemlja u tranziciji potrošila za te svrhe. Mađarska je, na primer, za sanaciju banaka dala 12 odsto društvenog proizvoda, a Poljska 4-5 odsto, objašnjava guverner.

Nesumnjiva korist, koju donosi stečaj, jeste sprečavanje izvršenja sudskih presuda za garancije ovih banaka ( poput potraživanja koje, na primer, ima Mitilineos prema Jugobanci), a od kojih bi 318 miliona maraka - ili 18 miliona u zemlji, a 300 prema stranim poveriocima - postalo izvršno već u februaru. U toku su, inače, sudske presude protiv ovih banaka teške 1,7 milijardi maraka, na koje je prilikom njihovog ulaska u sanaciju stavljen moratorij od četiri meseca.

Odlukom o stečaju sada je sprečeno da se stranci namire iz sredstava i na štetu deponenata i imovine banaka, pošto štediše i budžetska kasa imaju prioritet u naplati iz stečajne mase, objašnjava Dinkić, po čijim rečima je ujedno omogućeno i da se imovina iznajmi i proda zdravim bankama nakon stečajnog postupka.

Socijala ispod bunde

- Danas za starim vremenima najviše žale oni koji su u vreme nestašice deviza imali privilegiju da po bankama prave spiskove za odabrane klijente i za te usluge da naplaćuju provizije. Žao mi je radnika, koji su u ovim bankama proveli najveći deo radnog veka, ali oni koji znaju svoj posao svakako će naći zaposlenje u novim institucijama i republičkom trezoru, koji će se formirati, u zdravim i novim bankama koje će širiti svoje filijale i kroz godinu dana sigurno apsorbovati najveći deo zaposlenih iz ove četiri banke. Međutim, kada građani pogledaju bundu koju nosi Dragica Šipka, predsednik sindikata Beobanke, a kakvu sebi neće moći da priušti 99 odsto žena u Srbiji, onda je valjda jasno da ona nikako nije socijalni slučaj, konstatuje Dinkić.


B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:03h

Radnici se zaključali u Beobanci, Investbanci i Beogradskoj banci

18:19h

Stečajni upravnici isterani iz zgrada četiri banke

18:26h

Mlađan Dinkić, guverner NBJ: Stečaj će koštati 240 miliona maraka

18:38h

Banke bez pomilovanja

18:51h

"Seča" električne energije najvećim dužnicima

22:13h

Ministar Ranković naveo razloge odlaska iz Vlade SRJ

22:31h

Koštunica insistira na zaštiti zaposlenih

      


FastCounter by LinkExchange