[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 3. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Do kraja nedelje konačna odluka o Beogradskoj banci, Jugobanci, Investbanci i Beobanci

Godinu dana ne servisiraju svoje obaveze

Za čekove i tekuće račune srpski budžet interveniše sa 1,1 milijardu dinara

Sudbina četiri velike banke, Beogradske, Beobanke, Jugobanke i Invest banke, trebalo bi da se razreši do kraja ove nedelje, do kada će se sastati savet Agencije za sanaciju i likvidaciju banaka i doneti konačnu odluku, najavio je za "Glas" srpski ministar finansija Božidar Đelić, objašnjavajući da su stvari otišle predaleko, odnosno da više ne može da se čeka.

Po njegovim rečima, ove banke su nelikvidne i cele prošle godine nisu bile u stanju da servisiraju svoje obaveze po osnovu stare devizne štednje, koje je zato morao da preuzme na sebe budžet Srbije. Poslednjih nedelja situacija se, međutim, pogoršala, potrošene su rezerve, nalozi za plaćanje nisu mogli normalno da se izvršavaju, a deponenti da povuku svoj novac.

Jasna uloga za svakog

Najavljena vizija bankarskog sistema ima za cilj da svaka institucija ima jasnu i preciznu ulogu, a deo zaposlenih iz banaka u likvidaciji imaće u njima prioritet kod novog zapošljavanja. Takođe, ove banke imaju razvijenu infrastrukturu i brojne ekspoziture, koje mogu da posluže kao početna tačka za novi start, objašnjava Đelić.

Za čekove, tekuće i druge račune građana i depozite važnih institucija morao je da interveniše sa preko 1,1 milijardu dinara srpski budžet, uskačući da bi se obezbedila prohodnost platnog prometa, objašnjava Đelić, zašto je, iako ova odluka spada u nadležnost saveznog nivoa, Republika zainteresovana za sudbinu pomenutih banaka.

Uostalom, od 1,5 milijardi dinara iz njene kase, značajan deo je bio izdvojen za socijalni program i zaposlene u bankama koje su već otišle u likvidaciju, a 980 bivših bankarskih radnika je koristilo neku od materijalnih mogućnosti tog programa.

- Čekaju nas teške odluke i ma kakve one bile nećemo dopustiti da bude ugrožena likvidnost domaće ekonomije, što znači da će se garantovati svež novac građana i privrede. Mesta za paniku nema. Zaposleni mogu da računaju na dosledan socijalan program, a u srpskom budžetu za ovu godinu već su obezbeđena sredstva, 4,1 milijarda dinara za restrukturiranje banaka (pre svega to se odnosi na osiguranje depozita i na formiranje novih institucija u bankarskom sistemu) i 1,5 milijardi dinara u Fondu za tranziciju, od čega će se značajan deo potrošiti za prekvalifikaciju zaposlenih u bankarskom sektoru, objašnjava Đelić.

On podseća da je odluka o sudbini pet većih banaka u sanaciji, vezana za cenu njihove rehabilitacije. A ona je toliko visoka da bi u svim različitim varijantama i po svim računicama, kada se izuzmu i obaveze prema Pariskom i Londonskom klubu i staroj deviznoj štednji, za to trebalo između pet i osam milijardi maraka.

Đelić najavljuje da će do kraja januara biti napravljena i vizija srpskog bankarstva, u saradnji Republičke i Savezne vlade, NBJ i Agencije za sanaciju banaka i uz pregovore sa sindikatom. Između ostalog, predviđa se formiranje nekoliko novih institucija, u kojima će posao moći da nađe i deo zaposlenih u pomenutim bankama.

Osnovaće se, na primer, razvojna banka, što pretpostavlja i transformaciju sadašnjeg Republičkog fonda za razvoj i preciziranje do koje mere u podršci privredi on može nekomercijalno da deluje. Predstoji i razrada projekta nacionalne štedionice, kao i formiranje jedne jake izvozne banke, čiji bi klijenti mogli da budu mala i srednja preduzeća, objašnjava Đelić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:22h

Potrošnja struje veća od uobičajene za dane praznika

16:47h

Jeftinije namirnice zbog ukidanja poreza na promet

17:11h

Do kraja nedelje konačna odluka o Beogradskoj banci, Jugobanci, Investbanci i Beobanci

17:34h

Kako sačuvati jugoslovensko bankarstvo: Samo država može da pomogne

17:51h

Ugovor Crne Gore sa londonskom firmom EFT o snabdevanju strujom

18:19h

Radnici borske Jugobanke sa porodicama zaposeli prostorije banke

18:36h

Fond za razvoj finansira privredu Kragujevca: Krediti za radnike "Zastave"

18:58h

Beogradska i Atinska berza sklopiće ugovor

23:14h

Nastavak restrikcija u Crnoj Gori

      


FastCounter by LinkExchange