[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 3. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Potrošnja struje veća od uobičajene za dane praznika

Snabdevanje stabilno,
neophodna i štednja

BEOGRAD - Svi proizvodni pogoni Elektroprivrede Srbije rade stabilno, a ovih, prazničnih dana, nije zabeležen nijedan slučaj KWara i ispada blokova iz proizvodnje, iako je potrošnja električne energije veća u odnosu na prethodne praznične dane. U Srbiji je juče potrošeno 124 miliona kilovat-sati, dok je između 31. decembra i prvog dana 2002. godine potrošeno nešto više, odnosno 131 milion KW/h - saznajemo u EPS-u.

Iako je proizvodnja struje manja od potražnje i kreće se oko 117 miliona KW/h, nedostajuću struju EPS uvozi iz susednih pravaca, odnosno Rumunije, Bugarske i Mađarske, pa je tako juče u Srbiju "ušlo" sedam miliona kilovat sati. Količina uvezene struje zavisi od dnevnih potreba EPS-a, a pošto se narednih dana očekuje zahlađenje, tako će se i dnevne količine uvezene struje uvećavati.

Da li ćemo u narednom periodu imati redovno snabdevanje strujom, zavisi od toga da li će u proizvodnim pogonima EPS-a biti neplaniranih KWarova kao i da li će apeli za štednjom struje uroditi plodom. Dakle, i dalje je zaista neophodno pripaziti da li nam u susednoj sobi u kojoj niko ne boravi čak "gori" svetlo, ili je, možda televizor nepotrebno uključen.

Akumulacije u reverzibilnoj Hidroelektrani "Bajina Bašta" se oporavljaju, tako da u ovoj najznačajnijoj elektrani, trenutno ima vode za proizvodnju 20 miliona KW/h. Dotok na Dunavu je u blagom porastu, što ohrabruje stručnjake EPS-a, jer će narednih dana više vode u Dunavu omogućiti i značajnije veću proizvodnju struje iz HE "Đerdap".

Međutim, problem koji ne treba zapostavljati je manji dovoz uglja u obrenovačke termoelektrane, pa je stanje na deponijama uglja TENT-a B sve lošije - kažu u EPS-u.

Koliko nam poskupljuje struja u 2002.

Prema tvrdnjama Gorana Novakovića, resornog ministra, struja će u celoj tekućoj godini poskupeti za, ne više, od 50 odsto. Novaković je za "Glas" rekao da poskupljenja struje do kraja grejne sezone, odnosno do kraja marta, sigurno neće biti.
- Još nije konačno utvrđeno po koliko procenata i u koliko navrata ćemo vršiti korekciju cena struje, ali to sigurno neće biti više od 50 odsto za celu godinu. Najverovatnije je da će prvo poskupljenje biti u aprilu, a naredno pred početak grejne sezone 2002./2003. godine - najavio je ministar.
Ove godine očekuje se, ističe Novaković, i konačno razrešenje pitanja oko cene centralnog grejanja, koje će, sasvim je izvesno poskupeti.


I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:22h

Potrošnja struje veća od uobičajene za dane praznika

16:47h

Jeftinije namirnice zbog ukidanja poreza na promet

17:11h

Do kraja nedelje konačna odluka o Beogradskoj banci, Jugobanci, Investbanci i Beobanci

17:34h

Kako sačuvati jugoslovensko bankarstvo: Samo država može da pomogne

17:51h

Ugovor Crne Gore sa londonskom firmom EFT o snabdevanju strujom

18:19h

Radnici borske Jugobanke sa porodicama zaposeli prostorije banke

18:36h

Fond za razvoj finansira privredu Kragujevca: Krediti za radnike "Zastave"

18:58h

Beogradska i Atinska berza sklopiće ugovor

23:14h

Nastavak restrikcija u Crnoj Gori

      


FastCounter by LinkExchange