[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

E K S K L U Z I V N O

Zvezda Sakramenta i najbolji košarkaš reprezentacije Jugoslavije Predrag Stojaković

Amerika ne misli na nas

U SAD nisu pratili Evropsko prvenstvo, niti razmišljaju o eventualnom finalu Svetskog šampionata protiv nas. Sakramento može da iznenadi Lejkerse u finalu Zapada

Srpski kraljevski presto na američkoj zemlji našao je mesto u Sakramentu. Prestonica mondenske Kalifornije krupnim koracima grabi ka zvanju glavnog grada Njegovog Veličanstva Košarke, a na tom putu zvezde vodilje su Peđa Stojaković i Vlade Divac.

Jugoslovenski reprezentativci ključari su uspeha Sakramento Kingsa, i dok se stariji Divac odavno uvažava u SAD, Peđa je novo čudo, momak koji je u zasenak bacio i toliko hvaljenog Krisa Vebera, u stvari, pokazao da je Sakramento možda i kompaktnija ekipa kada je igra na njegovim plećima, a ne u rukama kontroverznog Vebera. Drugo mesto na Pacifiku i ukupno treće u NBA ligi verodostojno potvrđuje prethodne redove…

- Napravili smo veliki uspeh u prvom delu sezone, s najboljim učinkom u istoriji kluba, iako smo više od 20 utakmica odigrali bez najboljeg igrača Krisa Vebera, što nas je s pravom svrstalo u najuži krug favorita za titulu - počinje razgovor za "Glas javnosti" jugoslovenski reprezentativac Predrag Stojaković.

Pravi potez Džordana

Vratio se Majkl Džordan...
- Mnogo se pričalo o njegovom povratku, a rezultati pokazuju da je napravio pravi potez. Mnogo znači ne samo za Vašington, već i za celu NBA ligu. Svi su profitirali od Džordanovog povratka. Dokazao je da mu ni 39 godina na leđima ne smeta da bude onaj stari.

Upravo Vaš fantastičan skor na početku, odnosno nešto lošiji rezultati kasnije sa Veberom, bio je osnova da se u američkim medijima otvori polemika da li Sakramento igra bolje sa Veberom ili bez njega?
- Mislim da je ta dilema izlišna, jer je Veber nebrojeno puta pokazao da je naš najbolji igrač. Tačno je da nije ostavio baš najbolji utisak po povratku na parket, ali to je i normalno s obzirom koliko je vremena pauzirao. Bio je i sam razočaran učinkom u prvim utakmicama, ali pokazao je veliku želju da zajedničkim snagama napravimo uspeh, tako da sam ubeden da će veoma brzo biti onaj stari.

U njegovom odsustvu, ali i kasnije, bilo je uobičajeno da glavni posao odrađuje jugoslovenski tandem Stojaković-Divac. Ako se, gledajući rapidan rast pojedinačnog učinka iz godine u godinu, za Vaše igre može reći da su očekivane, čini se da je nova "eksplozija" Divca prijatno iznenađenje, s obzirom da i pored duge NBA karijere nalazi motiv kao na početku?
- Uz nesporan kvalitet, Vlade sada ima i veliko iskustvo vredno 13 NBA sezona, što ga čini jednim od najboljih centara u ligi. Za njega važi izreka da je "kao vino, što stariji to bolji".

Avganistan umesto nas

Donedavno su jedine dve svetle tačke iz Jugoslavije u SAD bili Peđa Stojaković i Vlade Divac. Kako od 5. oktobra 2000. na nas gledaju Amerikanci?
- Normalno. Situacija se stišala. Sada je zbog napada na Biznis centar u Njujorku u žiži interesovanja Avganistan.

Kada se pogleda tabela i nemerljiva zasluga Divca i Vas u uspesima Sakramenta, nameće se pitanje učešća na predstojećem Ol star meču?
- Već sam rekao da je Vlade jedan od najboljih centara u celoj NBA što znači da bi trebalo da bude drugi put zaredom na smotri najboljih košarkaša. S druge strane, konkurencija na mojoj poziciji je strahovita, tako da se ne opterećujem previše pitanjem odlaska u Filadelfiju, na sajam najboljih. Ukoliko pak budem pozvan, biće to veliko priznanje.

Osim Ol star meča, Jugosloveni priželjkuju da Vas vide i u finalu, prvo Zapada, a zatim i u borbi za prsten, što znači da očekuju i veliki dvoboj protiv toliko hvaljenih Lejkersa?
- Činjenica da su Lejkersi prvaci sveta u poslednje dve godine dovoljno govori. Osim toga, imaju najbolji tandem na planeti O Nil - Brajant. Ipak, mislim da posedujemo kvalitet za sam vrh. Još ako nas posluži sreća da imamo prednost domaćeg terena... Ali, ima još vremena do tada.

U Jugoslaviji se mnogo očekuje i od još jednog velikog košarkaškog događaja naredne godine u SAD, Svetskog prvenstva u Indijanapolisu i reprize finala sa OI iz Atlante, ali sa obrnutim ulogama.
- Ne bih da obeshrabrim naše navijače, ali Amerikanci će opet učestvovati s jednim od "drim timova". Međutim, treba da damo sve od sebe kako bi pružili maksimum, da se okrenemo sebi, a ne da već unapred pričamo o Amerikancima. Treba da izvučemo pouke iz Sidneja kada su nam u mislima bili samo oni, dok nam je nadu raspršila Kanada.

O Obradoviću govore rezultati

Posle "samo" bronzane medalje na EP u Francuskoj često su kružile priče o vašem mimoilaženju u razmišljanjima sa tadašnjim selektorom Željkom Obradovićem. Koliko je u tim pričama bilo istine i šta mislite o Obradoviću?
- Rezultati koje je ostvario na reprezentativnom i klupskom planu dovoljno govore o njemu. U Francuskoj je presudna bila moja povreda. Nisam mogao da pružim maksimum, ali najvažnije je da sam sada zdrav i da ću ubuduće, kao i u Istanbulu moći da pomognem reprezentaciji u punoj meri.

Možda mi nećemo razmišljati o Amerikancima, ali sigurno oni hoće o nama, jer u Indijanapolis stižemo kao evropski prvaci?
- Ne verujem, jer je Evropsko prvenstvo u Turskoj ovde prošlo prilično nezapaženo. Naše igre jedino je pratila uprava Sakramenta, što je i normalno jer su u Istanbulu imali dva predstavnika, Turkoglua i mene.

U poslednjih nekoliko godina, bar u Evropi, sve je izraženija borba protiv dopinga, ali i broj korisnika nedozvoljenih sredstava je veći. Slično je i u NBA?
- Kontrola je pojačana, ali isto kao i u ostalim sportovima, neki su otkriveni, drugi ne. Ima ljudi koji se, bez obzira na velike ne samo sportske rizike već i zdravstvene, opredeljuju za doping. Možete ih kazniti, ali očigledno da problem nije rešen.

Od ove sezone u NBA su i Radmanović, Drobnjak i Rebrača koji imaju zapažene uloge u Sijetlu, odnosno Detroitu. Prema informacijama iz SAD odlično se snašao i Španac Po Gasol. Da li možete povući paralelu između svog i njihovog početka u najjačoj svetskoj ligi?
- Sličnosti su što svi prolazimo kroz isti sistem prilagođavanja, dok će kasnije mnogo toga zavisiti od razvoja situacije u klubovima. Na neke mogu uticati, na druge ne... Jedno je sigurno: da nemaju kvalitet sigurno ne bi bili tu gde jesu. Što se Gasola tiče, mislim da je već dosadašnjim sjajnim partijama obezbedio epitet debitanta godine.

Kako ste videli 2001. godinu?
- Sa sportske strane bila je uspešna. U Istanbulu sam osvojio prvi pehar u seniorskoj karijeri, Sakramento je načinio korak više, zaobišle su me povrede. Privatno sam takođe zadovoljan.

Želje za 2002?
- Sebi, ali i čitaocima "Glasa javnosti" kao i svim Jugoslovenima prvenstveno želim mnogo sreće, zdravlja i mira. Zdravlje i mir su najvažniji. Kada to imate sve ostalo će već doći - zaključio je naš kralj na američkoj zemlji, Predrag Stojaković.

Đorđe Matić


vesti po rubrikama

^sport

17:15h

EKSKLUZIVNO: Zvezda Sakramenta i najbolji košarkaš reprezentacije Jugoslavije Predrag Stojaković

17:25h

Ivan Miljković u toku 2001. dobio epitet najuspešnijeg odbojkaša u Svetskoj ligi, Evropskom prvenstvu i italijanskom šampionatu

17:35h

Naši fudbaleri sve brojniji u Drugoj ligi Nemačke

17:45h

Sakramento pobedio Minesotu, Stojaković i Divac opet najbolji

18:05h

Udruženje sportskih novinara Jugoslavije izabralo sportistu godine

18:10h

Finale odbojkaškog Kupa Jugoslavije u Budvi

23:05h

Budvanska rivijera pobedila Vojvodinu 3:1 u finalu Kupa Jugoslavije

 FastCounter by LinkExchange