[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Pavković odbija prigovore da Vojska nije pod civilnim nadzorom

VJ kontroliše predsednik SRJ

Nepotrebna galama zbog penzionisanja generala. Nema razloga da pripadnici Treće armije VJ strahuju od Haga

BUJANOVAC - General-pukovnik Nebojša Pavković, načelnik GŠ VJ, ocenio je kadrovske promene u VJ kao redovnu proceduru, istakavši da se oko toga pravi nepotrebna galama. On je juče u Bujanovcu podsetio da je reorganizacija Vojske počela još ranije i da je brojčano gledajući manja nego što je predviđeno Dejtonskim sporazumom.

- Odluku o daljoj reorganizaciji očekujemo od VSO, na osnovu koje ćemo napraviti konačnu verziju. Što se tiče kadrovske strukture u VJ, trebalo bi da se o tome pitaju nadležni organi, a ne da se odlučuje mimo Ustava SRJ, Zakona o Vojci i predsednika SRJ Vojislava Koštunice - naglasio je Pavković. On je odbacio prigovore da je Vojska izvan civilne kontrole, dodavši da „tako pričaju ljudi koji nemaju vojnog iskustva".

Posetili 78. brigadu

Načelnik GŠ VJ general-pukovnik Nebojša Pavković, komandant Treće armije VJ general-pukovnik Vladimir Lazarević, potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije general-potpukovnik Ninoslav Krstić, komandant Združenih snaga bezbednosti, general-pukovnik Momčilo Momčilović i član Koordinacionog tela Milovan Čogorić obišli su sa saradnicima pripadnike 78. motorizovane brigade, koji se nalaze u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštini Bujanovac na najisturenijem delu zvanom Devojačka čuka.

- Mi imamo civilnu kontrolu nad VJ, jer je predsednik SRJ ujedno i vrhovni komandant i civilno lice koje kontroliše aktivnosti Vojske, a takvu mogućnost imaju i drugi organi - istakao je Pavković. Prema njegovim rečima, u prvoj polovini sledeće godine trebalo bi da bude završen najveći deo započete korpusne reorganizacije VJ i smanjenja generalskog kadra. General Pavković se osvrnuo i na optužnice Haškog tribunala, rekavši da priče oko toga opterećuju pripadnike VJ, posebno pripadnike Prištinskog korpusa Treće armije.

- Oni nemaju razloga da strahuju od te institucije, niti ima razloga da se zločini prikrivaju, ako ih je bilo. Mi smo protiv toga i učinićemo sve da se to razotkrije - rekao je general Pavković.

General-pukovnik Vladimir Lazarević, komandant Treće armije, izjavio je da je „u godini ni rata ni mira osam pripadnika VJ izgubilo živote na jugu Srbije, a 52 su ranjena".

On je rekao da, iako je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna, još postoji opasnost od daljeg usložnjavanja. Prisutno je i dalje organizovanje Albanaca na jugu Srbije sa nepromenjenim ciljevima za ponovno obnavljanje terorističkih akata i otvoreno pozivanje na oružani ustanak, što se desilo i juče u Velikom Trnovcu i Miratovcu - naglasio je general Lazarević.

LJ. S.

 

Sastanak Koštunice s Pavkovićem

NIŠ (FoNet) - U komandi Treće armije nezvanično se saznaje da će danas na jugu Srbije biti održan zatvoreni sastanak Vojislava Koštunice, predsednika SRJ i načelnika GŠ VJ Nebojše Pavkovića s predstavnicima Vojske na tom području.
Potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije i bivši komandant ZSB general Ninoslav Krstić kaže da o detaljima sastanka još ništa ne zna.
„Imam poziv, ali mi niko nije rekao ni kada, ni gde će se on održati", rekao je Krstić.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Valanten: VJ ne može da se vrati u Pokrajinu dok je tamo Kfor

17:15h

Oliver Ivanović o odluci šefa Unmika: Hakerup se izvukao

17:20h

Rada Trajković: Sledi treća opcija: Svet priprema novu strategiju

17:30h

Udruženje porodica nestalih Srba tužiće Hakerupa

17:35h

Nebojša Čović o svojim planovima, jugu Srbije i SPS-u

17:45h

Jakšić: Ne brine nas odlazak šefa UNMIK-a

17:50h

SAD žale za mirotvorcem

17:55h

SRS: Kome je žao, nek' putuje s njim

18:10h

Koštunica: Rusija potrebna Kosmetu i Balkanu

18:20h

Pavković odbija prigovore da Vojska nije pod civilnim nadzorom

18:30h

Đukanović o razgovorima eksperata: Pregovori ne odlažu referendum

18:45h

Vujanović: Bićemo država sledeće godine

18:55h

Da li je DSS sada još dalje od povratka u Vladu?

19:05h

Glavni odbor SPS podržao Mirka Marjanovića

 

 


     


FastCounter by LinkExchange