[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Gorica Mojović, član gradske vlade, o mogućem štrajku na estradi

Penzije za 5 miliona maraka

Pristali smo da uplaćujemo doprinos za 60 umetnika, ali drugi sa tog spiska zaista mogu od svojih „tezgi" sami da ga plate

Za doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje 1.572 samostalna umetnika Skupština grada Beograda trebalo bi da u 2002. godini izdvoji pet miliona maraka, a prošlogodišnji gradski budžet za kulturu, sa svim investicijama, bio je oko 17 miliona nemačkih maraka.

Top 125

Na spisku od 125 estradnih umetnika koji očekuju da im Skupština grada uplaćuje doprinos za zdravstveno i penzijsko osiguranje, a koji smo dobili u Skupštini grada, nalaze se Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Momčilo Bajagić, Zorica Brunclik, Merima Njegomir, Filip Žmaher, Nada Topčagić, Dragan Kojić Keba, Marinko Rokvić, Šaban Šaulić, Vera Matović, Miroslav Ilić, Vladimir Savčić Čobi...

Doprinos koji Skupština grada uplaćuje samostalnim umetnicima je stvar dobre volje, jer Skupština grada nije zakonski obavezna da ga uplaćuje - objašnjava za „Glas" Gorica Mojović, član gradske vlade zadužena za kulturu, povodom najavljenog štrajka estradno-muzičkih umetnika, ukoliko Skupština grada ne odobri doprinose za 125 umetnika za period od 1999. do 2001. godine, a ne za 60 koliko je ova gradska kuća prihvatila.

Prema njenim rečima, obaveza Skupštine grada da plaća doprinose bila je zakonski regulisana u vreme SIZ- ova i fondova kada su se iz republičkog budžeta izdvajale sredstva za ovu namenu. A kada su fondovi 1990. ukinuti, prestala je i zakonska obaveza uplaćivanja doprinosa.

- Pojedinačnim odlukama Skupština grada je nastavila da finansira doprinose, a 1998. je u potpunosti prestala. I dalje Skupština grada želi da pomogne slobodnim umetnicima koji su ostavili trag u kulturi, a od svojih prihoda ne mogu da uplate doprinose. Pristali smo da uplaćujemo za 60 umetnika, ali drugi sa tog spiska zaista mogu od svojih „tezgi" da plate godišnji doprinos za zdravstveno i penzijsko osiguranje, koji iznosi oko dve, tri hiljade maraka. Na spisku koji je Savez priložio ima čak ljudi koji više od tri godine nisu u Jugoslaviji, a želeli bi da po penziju u nju dođu.

To što Skupština grada nema sredstava da uplati i ostalim umetnicima, objašnjava Mojovićeva, ne znači da se osporavaju njihove umetničke vrednosti - ističe Mojović.

Da zapevaju, a ne da ćute

Gorica Mojović daje predlog estradnim umetnicima, koji su najavili štrajk i obustavljanje muzičkih programa na radio i TV stanicama:
- Mogu da održe nekoliko humanitarnih koncerata za kolege koji ne mogu od svojih prihoda da uplate doprinos za zdravstveno i penziono osiguranje. Bolje da zapevaju nego da zaćute! A što se tiče kontrole legalnog poslovanja estradnih umetnika, mogu samo da kažem da je u pripremi zakon kojim će se regulisati stanje na estradi.


D. S.


vesti po rubrikama

^kultura

19:01h

Matija Bećković i Rade Šerbedžija u Zvezdara teatru: Za decu, s ljubavlju

19:09h

Gorica Mojović, član gradske vlade, o mogućem štrajku na estradi

19:16h

Premijera „Hasanaginice" u režiji Jagoša Markovića

19:22h

Remek-dela moderne na drugačiji način: Klasici „uživo"

19:28h

Godišnja Skupština UKS: Spajanje nespojivog

19:34h

Nebojša Živković, perkusionista, sumira svoje utiske o prošloj godini i govori o budućnosti

19:43h

Izložba „Pariz-Barselona" u muzeju Gran Pale

19:50h

Konačno odbrojavanje 2001. kroz beogradske klubove

19:58h

Popazjanija: Život posle Slobe

20:07h

Preslušavanje: Internet besmrtnik

20:14h

Rebel demo fest u Domu omladine

      


FastCounter by LinkExchange