[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Premijer Zoran Đinđić najavio prioritetne zadatke za sledeću godinu

Nacionalni program protiv
kriminala i korupcije

Protekla godina bila je posvećena uspostavljanju reda u finansijama, makroekonomiji i međunarodnoj saradnji. Reformisana federacija bolja od unije država

BEOGRAD - Premijer Vlade Srbije dr Zoran Đinđić najavio je donošenje nacionalnog programa za suzbijanje kriminala i korupcije u pet tačaka. Sumirući rad Vlade u godini koja je na izmaku i najavljujući novi paket programa u narednoj godini, premijer Đinđić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da je obećanje o transparentnosti vršenja vlasti samo delimično ispunjeno, jer rad nije bio u potpunosti dostupan javnosti.

"Zbog toga će ubuduće sve Vladine odluke preko Interneta biti dostupne javnosti. Na taj način će svaki građanin moći da sazna skoro isto onoliko koliko zna jedan ministar ili službenik Vlade", istakao je Đinđić, dodajući da će predložiti zakon o obaveznosti objavljivanja odluka.

O Hagu samo savezni nivo

Premijer je rekao da bi zakon o saradnji sa Haškim tribunalom trebalo da se donese na saveznom nivou i da bi on trebalo da sadrži mogućnost izručenja. Đinđić je naglasio da bi donošenje zakona na republičkom nivou po predlogu DSS predstavljalo mešanje republičkih u rad saveznih vlasti. Takav zakon svaki ustavni sud proglasio bi nevažećim. "Do donošenja zakona, primenjivaćemo Statut Haškog suda, jer je to međunarodni sud i mi smo dužni da ga poštujemo", objasnio je Đinđić.

Premijer je takođe najavio i uspostavljanje mreže za suzbijanje korupcije od republičkog do lokalnog nivoa. U sastav ovog tela ušli bi po jedan pripadnik kriminalističke policije, Službe državne bezbednosti i tužilaštva. "Ideja je da se građanima stavi na raspolaganje broj telefona preko kojeg bi mogli da prijave sve slučajeve korupcije. Time će spremnost državnih službenika da traže novac opasti sa rastom mogućnosti da budu otkriveni", rekao je predsednik Vlade. Treća tačka pomenutog programa odnosi se na uspostavljanje strogih internih kriterijuma za nosioce policijskih funkcija u Srbiji.

Vlada Srbije predložiće i projekat saradnje u rasvetljavanju trgovine drogom i šverca cigareta, koji bi trebalo da se realizuje u saradnji sa pojedinim zemljama u regionu i koji ima cilj da SRJ učini bezbednom državom.

Peti projekat nazvan " Škole bez droge" sprovodiće se u školama Srbije dva puta godišnje. To podrazumeva iznenadne testove za korišćenje pet droga i urađen je po uzoru na škole u SAD. "Ideja je da se sa roditeljima i školskim psiholozima napravi odbor za suzbijanje narkomanije. Test se radi putem urina i za jedan sat se utvrđuju rezultati. Očekujemo osnivanje fonda od donacija građana i preduzeća, jer je za ovaj projekat potrebno između pet i sedam miliona maraka godišnje", naglasio je premijer Đinđić.

Ustav je ispit za ceo DOS

Podsećajući da je za donošenje novog ustava Srbije potrebna dvotrećinska većina u Skupštini Srbije, koju imaju zajedno svi poslanici prvobitnog DOS-a, Đinđić je rekao da bi bio skandal da se parlament raspusti, a da se ne donese ustav koristeći tu pogodnost. "Voleo bih da DSS shvati da je politika više od merenja političkog rejtinga ličnosti. Zato ćemo položiti ispit ako donesemo novi ustav Srbije", rekao je premijer.

U sklopu ovog projekta predviđeno je angažovanje po jednog policajca-nadzornika za svaku školu koji bi se bavio samo pitanjem bezbednosti te ustanove kako bi se nasilje držalo dalje od ovih institucija. Za realizaciju ove ideje već su odvojena sredstva u budžetu.

Osvrćući se na godinu koja je za nama, premijer je rekao da je ona bila posvećena stvaranju stabilnog okvira u kome bi promene mogle da budu ostvarene.

"Imali smo nestabilnu situaciju na svim nivoima - sukob na jugu Srbije, nedefinisanu situaciju sa Crnom Gorom, otvorenu situaciju bez ijedne ideje na Kosmetu i brojna otvorena pitanja na međunarodnom planu. Nijedno od ovih pitanja nije definitivno rešeno, ali je većina pod kontrolom", podvukao je Đinđić, izražavajući nadu da će sledeće godine biti završen program koji je zacrtan.

Govoreći o standardu stanovništva u narednoj godini, Đinđić je ocenio da će cene opasti za 20 odsto, a da će plate porasti za 25 odsto. Ocenjujući da je njegova najveća greška otkako je na mestu premijera bila što je zapostavio prioritete koji su najavljeni za sledeću godinu, Đinđić je rekao da je nastupio previše rigidno i da je svu pažnju posvetio uspostavljanju reda u finansijama, makroekonomiji i međunarodnoj saradnji naše zemlje.

Komentarišući očekivanja od razgovora ekspertskih timova Srbije i Crne Gore o budućnosti federacije, premijer Đinđić je rekao da je ključno prisustvo Evropske zajednice . "Očekujem da će reformisana federacija bolje obavljati funkciju nego unija država", rekao je Đinđić i izrazio nadu da će Evropska zajednica podržati predlog Beograda i da će ovakav stav uticati i na javno mnjenje u Crnoj Gori.

Brine Koštuničin psihološki stav

- Gospodin Koštunica i ja se možemo razlikovati, ali me brine to što kod Koštunice i DSS kao da postoji zadovoljstvo u konstataciji loših stvari - prokomentarisao je Đinđić izjavu predsednika SRJ "da se reforme u Srbiji sporo sprovode".
"Mi imamo stav MMF, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih organizacija i prema tim procenama mi smo najbolja zemlja u razvoju, a kad neko kaže da mi nismo dobri, onda me brine njegov psihološki stav. Zašto bi neko želeo da se stvari lošije kreću nego što ceo svet misli", zapitao se Đinđić.


P. Pašić
foto: P. Milosavljević


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Drecun: Privrednici Crne Gore za zajedničku državu

17:40h

Koštunica zakazao razgovore o budućnosti SRJ

17:50h

Da li je moguća parlamentarna kriza na Kosovu

18:00h

Ministar finansija Crne Gore o dijalogu

18:05h

SNV Kosmeta uskoro postaje nevladina organizacija

18:15h

Nenad Radosavljević o novoj borbi za Kosmet

18:30h

Premijer Đinđić najavio prioritetne zadatke za sledeću godinu

18:40h

Pešić pred susret stručnjaka: Razgovori će sve pokazati

18:45h

Liberali o susretu eksperata

19:00h

Medojević o potezu EU: Evro dokazuje nezavisnost?

19:15h

Pelević: Teško je predvideti poteze DSS

19:55h

Marjanović zamenjuje Miloševića

   
 


     


FastCounter by LinkExchange