[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nebojša Medojević pred današnje pregovore srpskih i crnogorskih vlasti tvrdi

Solana donosi
konačnu odluku

I Srbija i Crna Gore biće ucenjene Hagom i donacijama. Vuković: Solana ne dolazi kao neko ko donosi konačno rešenje

BEOGRAD - Predstavnici srpskih i crnogorskih vlasti nastaviće danas pregovore o budućnosti jugoslovenske federacije, uz prisustvo Havijera Solane visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Ništa spektakularno
Đinđić je rekao agenciji Beta i da od današnjeg razgovora republičkih i saveznih zvaničnika o budućnosti federacije "ne očekuje ništa spektakularno". Ako crnogorski zvaničnici ostanu pri stavu o nezavisnoj državi, ostaje da evropska zajednica upotrebi sredstva uticaja na njih, kazao je Đinđić, ističući da je srpska vlast "iscrpela svoja sredstva uticaja".

Najmanje dva-tri meseca
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović ocenio je da su današnji razgovori predstavnika Srbije, Crne Gore i saveznih vlasti u Beogradu tek početak pregovora o preuređenju federacije koji će "trajati najmanje dva-tri meseca". Čović je sinoć agenciji Beta rekao da bi učesnici razgovora o preuređenju SRJ trebalo da najpre čuju predlog Evropske unije, koji će na sastanku izneti visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana, a koji, prema Čovićevom mišljenju, "ima određenih interesantnih segmenata".
Upitan šta očekuje od današnjih razgovora, šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović rekao je da "ne očekuje ništa specijalno". "Ako budu seli i počeli da razgovaraju o platformi DOS-a i o konkretnim pitanjima, biće odlično, ako ne - to je načelni razgovor", rekao je Svilanović.

Na poslednjem sastanku, održanom 26. oktobra, predstavnici Srbije i Crne Gore nisu našli kompromis za očuvanje Jugoslavije. Crnogorci su ostali pri svom ranijem stavu da je najbolje rešenje - dve međunarodno priznate države, dok je srpska strana insistirala na očuvanju zajedničke države.

Predstavnici vlasti iz Crne Gore, kao što kažu, neće odustati od samostalnosti Crne Gore i smatraju da će današnji razgovori biti sadržajni i korektni, te da neće umnogome promeniti njihov već započeti "kurs" i da će ishod razgovora ipak biti referendum, koji bi trebalo da se održi na proleće.

Međutim, Nebojša Medojević, direktor Centra za tranziciju i član G 17 plus, tvrdi da će Solana doneti predlog koji je neprihvatljiv i za vlasti u Srbiji i za vlasti u Crnoj Gori, te da će se razgovori i dalje nastaviti.

- Predlog koji donosi Solana nije rešenje za obe republike i taj predlog pre ne bi prošao u Beogradu, nego u Podgorici. Ali, međunarodna zajednica doneće agendu, o kojoj će se razgovarati i koju će morati da prihvate obe strane - kaže Medojević.

On je naglasio da ukoliko obe strane ne prihvate takav predlog, međunarodna zajednica nastaviće sa pristiscima jer ima argumente i za Srbiju i za Crnu Goru.
- Međunarodna zajednica obe strane može da ucenjuje Hagom i donacijama. Takođe, mogu da se otvore i nove afere - tvrdi Medojević i dodaje da je pesimista po pitanju referenduma u Crnoj Gori.

Miodrag Vuković, istaknuti funkcioner DPS i savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića kaže da od današnjeg sastanaka ne očekuje previše.

SNP: Plan DPS o otcepljenju propao

SNP smatra da je projekt crnogorskog režima o otcepljenju Crne Gore od Srbije definitivno propao. U saopštenju SNP se kaže "da je svima u potpunosti jasno da su sebični i rizični planovi crnogorskog režima oko otcepljenja Crne Gore i tim povodom stvaranja čitavog niza nesagledivih posledica na Balkanu definitivno propali".
"To je danas potpuno jasno čak i vrhuški DPS, kao i samom Milu Đukanoviću, koji se našao u nezavidnoj situaciji da je njegova politika u suprotnosti sa politikom čitave međunarodne zajednice, piše u saopštenju.

Dobijaju na vremenu

Miodrag Živković, lider LS rekao je da "u Beogradu ne očekuje ništa spektakularno" i ocenio da "s tim razgovorima crnogorska vlast dobija na vremenu". Živković je o eventualnom pristajanju DPS-a na neku vrstu federalnog odnosa sa Srbijom rekao da je to malo verovatno, ali da, ipak, nije isključeno.

- Zadovoljni smo što će se održati ti razgovori i nadam se da to neće biti Koštuničin monolog kao poslednji put, već dijalog dve strane. Crnogorski zvaničnici moći da argumentima pokažu besmislenost očuvanja zajedničke države i prednost povezivanja dve međunarodno priznate zemlje - izjavio je Vuković.

On je naglasio, da predstavnici Crne Gore očekuju da Havijer Solana ne dolazi neko ko donosi konačno rešenje, već kao čovek koji je učesnik u razgovorima i da neće imati favorita ni na jednoj strani. Vuković je još dodao da je državna zajednica loš izbor, te da rešenje za dobre odnose nezavisnost dve republike.
- Srbija i Crna Gore ne treba da ulepšavaju prošlost , već da traže bolju budućnost i mi čemo se zalagati za bolju budućnost koja je na dohvat ruke - naglasio je on.

Mladen Vukčević, predsednik IO DPS smatra da razgovori neće biti ni sudbonosni niti će se na njima postići brz dogovor, već da će biti samo uvod u razgovore koji će dugo trajati. Dragoljub Mićunović , predsednik Veća građana Skupštine SRJ ocenio je da bi razgovori trebalo da budu veoma konkretni kako bi svakom građaninu Crne Gore i Srbije bilo jasno šta donosi razdvajanje u dve države, odnosno opstanak redefinisane zajednice.

- Najpre se mora razgovarati o mogućnosti ostajanja u zajedničkoj državi i nadam se da će pobediti opcija za nastavak zajedničke države - rekao je Mićunović.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Sastanak DOSa i Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju"

17:40h

Milan Protić o budućnosti federacije

17:55h NS: Crna Gora kao Srbija u vreme Miloševića
18:00h Medojević pred današnje pregovore srpskih i crnogorskih vlasti
18:10h SD Vuka Obradovića osuđuje Koraćevu izjavu
18:11h Žarko Korać: Pogrešna strategija DSSa
18:12h Godišnjica Koordinacionog tela za jug Srbije
18:20h Susret lidera DSa i DSSa s Mićunovićem i Labusom
18:30h U utorak sednica vrha koalicije DOSa?
   
 


     


FastCounter by LinkExchange