[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

R E A G O V A NJ A

Povodom poslednjih potresa u vrhu vladajuće koalicije

DSS prešao u opoziciju

Đinđić ponovo preti Koštunici oduzimanjem mandata

BEOGRAD - Lideri 17 stranaka pozvali su preksinoć DSS da se vrati na reformsku kurs, poručujući da odbijaju ultimatum. To je ujedno, kako su rekli, njihov odgovor na pismo predsednika Koštunice, upućenog Predsedništvu, koji je zatražio da se mesto predsedavajućeg parlamentom vrati njegovoj stranci. Odgovor DSS-a usledio je juče - zatražili su da se pokrene procedura za raspisivanje vanrednih izora, odnosno da Skupština to predloži Vladi, pa da premijer obrazloženje dostavi predsedniku Srbije koji treba da raspusti parlament.

Predsednik DS-a Zoran Đinđić rekao je juče da nema razloga za raspisivanje vanrednih izbora, jer DOS ima skupštinsku većinu. Đinđić je ocenio da bi raspisivanje vanrednih republičkih izbora bilo loše jer bi zaustavilo dogovor o redefinisanju federacije i ukočilo ekonomske procese. Tokom posete Švedskoj, srpski premijer je rekao da se vanredni izbori sprovode po određenoj proceduri.

Rat protiv DOS-a

- U DOS-u ne postoji kriza, jer se 17 stranaka drži predizbornih obećanja i ta koalicija ima većinu u republičkom parlamentu bez obzira da li je DSS odlučila da se stavi na drugu stranu - ocenila je Nada Kolundžija, potpredsednik DA. Ona je dodala da je DSS neglasanjem za Zakon o radu načelu "objavila rat DOS-u" i pozicionirala se kao protivnik. Kolundžija je rekla da se nada da će "DSS "smoći snage" da se vrati na "poziciju sa koje smo svi pošli i dobili mandate kao jedna vlast". Ona je ukazala da se DOS neće boriti protiv DSS-a oduzimanjem mandata, jer bi time poništio izbornu volju građana i ocenila da je pismo Vojislava Koštunice DOS-u "najlošiji način za komunikaciju".

"Ako DSS bude uspeo da sprovede tu proceduru, biće vanredni izbori", rekao je premijer dodajući da je "siguran da bi na pobedio reformski deo DOS-a".

Đinđić je naveo da postoji mogućnost da DSS izgubi mandate u Skupštini Srbije "jer su oni dobijeni na listi DOS-a a ona nije samo zbir stranaka, nego i obećanje da će se izvesne reforme sprovesti i ta obećanja obavezuju sve one koji su na toj listi dobili mandate".

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je da se, posle predloga DSS o raspisivanju vanrednih izbora, više ne može govoriti o koalicionom sporazumu DOS-a, kao i da je time postavljeno pitanje mandata DSS u Skupštini Srbije. Korać je ocenio da je DSS tim zahtevom prešla u "stvarnu opoziciju". On je ocenio i da će DOS, sa 131 poslanikom u Skupštini Srbije, teško održati većinu i da će verovatno doći do "nekih tehničkih izmena", koje će podrazumevati kraća zasedanja i duže pauze između sednica da bi svi poslanici mogli da prisustvuju.

Korać je ocenio i da je DSS počela da se obraća novom biračkom telu - konzervativnom i opozicionom. Ministar pravde Srbije i jedan od lidera DOS-a Vladan Batić složio se s Koraćem da je DSS "otišla u opoziciju" time što je zatražila vanredne parlamentarne izbore.

"DSS je otišla u opoziciju, tako se deklariše jer traži vanredne izbore. Normalno je da opozicione partije traže vanredne izbore. I SPS i SRS su to više puta tražili i to je standardna praksa", rekao je Batić.

Isakov: I bez njih, ako treba

- Iako je na sednici vrha DOS-a bilo i predloga da se DSS isključi iz koalicije, procenili smo da je politički najmudrije još jednom pokušati pronaći zajednički jezik. Nadam se da će DSS prihvatiti ponuđenu ruku saradnje, i da ćemo kroz razgovor, ali bez ultimatuma i uslovljavanja bilo koje vrste, doći do kompromisa koji će omogućiti da se reforme nastave. Međutim, ukoliko DSS ipak izađe iz DOS-a, koalicija će nastaviti da funkcioniše jer nemamo drugog izbora, izjavio je lider RV Miodrag Isakov.

M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Rešenje odnosa u federaciji do kraja januara, poručuje EU

17:20h

NS očekuje smirivanje u Crnoj Gori

17:30h

Pavković o najavama iz Tribunala: Ako treba, idem u Hag

17:45h

SD će sudu predati "neoborive dokaze"

17:50h

Oliver Ivanović o prvoj sednici Skupštine Kosova

18:05h

SPO traži obračun s "teroristima u Srbiji"

18:15h

Slobodan Milošević u utorak pred Haškim tribunalom

18:20h

Ambasador Hrvatske u SRJ Davor Božinović

18:30h

Oružani napad u Istoku: Ubijeni vozač i telohranitelj

18:40h

(Ne)očekivan potez Koštuničinih poslanika u Skupštini Srbije

18:50h

Nebojša Bakarac (DSS) o mandatima stranke

19:00h

"Glas" objavljuje Labusov i Svilanovićev plan za rešenje krize u DOS-u

19:15h

Reagovanja povodom poslednjih potresa u vrhu vladajuće koalicije

19:35h

Sudija "izrazio neslaganje" u vezi istrage protiv Čanka

23:25h

Montgomeri pesimista

23:40h

Svilanović - Pike

 

 


     


FastCounter by LinkExchange