[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Četiri pitanja Ivanu M. Laliću, upravniku SNP-a i članu Komisije za borbu protiv korupcije

Hitno šok terapija

Krajnje je vreme da Ministarstvo kulture izađe s jasnim i preciznim planom, jer će nam se vrlo brzo pozorišta bukvalno raspasti

NOVI SAD - Otkako je dramski pisac Ivan M. Lalić, od pre koji dan i član Komisije za borbu protiv korupcije, pre pola godine došao za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, u ovoj kući imali su dve premijere: u Drami "Oslobođenje Skoplja" i Baletu "Don Huana". Opersku, "Magbeta" očekuju 22. decembra, a odmah potom uslediće još dve dramske - "Kazanova" i "Glembajevi".

U međuvremenu je nova uprava renovirala baletsku salu, koliko - toliko uredila prilaz zgradi, preusmerila tokove novca, počela da nagrađuje najvrednije u kući, ugovorila gostovanja Drame u Sloveniji, u zgradi ugostila "Egzitov" tim koji bi posebnom medijskom kampanjom trebalo da podmladi publiku najstarijeg srpskog pozorišta, a dok ovih dana pripremaju specijalne propusnice za novinare, Lalić tokom januara najavljuje veliko savetovanje o sudbini Sterijinog pozorja oko čijeg se reafirmisanja i rekonstrukcije poprilično zauzeo.

U međuvremenu su se u Kući desile i neke druge "pretumbacije": doskorašnji direktor Opere Dušan Mihajlović dao je ostavku, a njen prvak, bas svetskog glasa Branislav Jatić prešao je u Narodno pozorište.

Potera za zvučnicima

Nakon nedavnog povratka iz Herceg Novog, gde je Balet gostovao sa "Don Huanom", prilikom vraćanja opreme u zgradu SNP-a nestali su izuzetno vredni zvučnici koje je uprava samo nedelju dana ranije kupila. Lalić kaže da se otkrivanjem lopova bavi novosadska policija.

Odlazak Jatića?
- Gospodin Jatić je pre nekoliko meseci sam, svojevoljno, prešao u Narodno pozorište, što ne doživljavam kao senzacionalan transfer. Kao zagovornik promene i razmene umetnika, što je i suština budućeg pozorišnog zakona, gospodin Jatić će, kao sjajan umetnik internacionalne reputacije, uvek biti dobrodošao u SNP. Zameniti jednu mizernu platu u SNP-u drugom mizernom platom u NP, nije nikakav događaj, nego naša tužna pozorišna realnost, koja će se, nadam se, nakon usvajanja Zakona o radu, najzad promeniti.

Slučaj Mihajlović?
- Dušan Mihajlović je dao ostavku koju sam usvojio, jer smatram da se nije dovoljno angažovao oko "Magbeta", a čak je ozbiljno opstruirao ovaj mega projekat, što je samo otežavalo rad. NJegov tradicionalizam na granici novokomponovanog klerikalizma je naprosto bio u potpunoj koliziji sa modernim čitanjem Verdijevog libreta, što umetnička ekipa koja radi na ovom projektu i ja smatramo nalogom vremena u kojem živimo. Ime novog direktora Opere biće poznato tek nakon premijere "Magbeta".

Dinkićev poklon

Pre nekoliko meseci guverner NB Jugoslavije Mlađan Dinkić poklonio je SNP-u automobil za koji ispostavilo da troši previše goriva. Zbog toga će nova uprava, iako zahvalna guverneru na brizi, automobil dati na licitaciju da bi za njega kupila dva manja i efikasnija.

Nagrađivanje vrednih?
- S obzirom na specifičnosti raznih umetničkih i servisnih jedinica u SNP-u, svaka od njih ima svoj pravilnik o nagrađivanju, što smatram nekom vrstom baj pasa ka pozorišnom zakonu, koji na pravi način mora da valorizuje rad naših umetnika. On nije savršen upravo zbog odsustva normativa koji trenutno izjednačava radnike i neradnike, kvalitet i osrednjost. S obzirom na enormno povećan priliv novca na blagajni, koji je samo u novembru premašio prihod od prvih šest meseci ove godine, taj novac usmeravam u fond za stimulaciju radnika.

Zakon o pozorištu?
- Prvo želim da vidim usvajanje sistemskog zakona koji omogućuje Zakon o pozorištu, dakle Zakona o radu, a zatim dobro promišljenu pripremu primene Zakona o pozorištu, što će biti najteža i najvažnija karika u ovom lancu. Krajnje je vreme da Ministarstvo kulture izađe s jasnim i preciznim planom, jer će nam se vrlo brzo pozorišta bukvalno raspasti. Spremno i hrabro moramo ući u radikalne promene, dakle, šok terapija, jer više nema vremena za čekanje, ili ga ja lično, pošto na svojoj koži i te kako osećam sav besmisao sadašnjeg stanja, više nemam.

S. Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Film Dragana Marinkovića na prestižnom filmskom festivalu

16:09h

Četiri pitanja Ivanu M. Laliću, upravniku SNP-a

16:16h

Međunarodni sajam knjiga i grafike u Nišu

16:24h

U Konaku kneginje Ljubice izložba "Beograđanka 19. veka"

16:39h

Andre Vilijams, legendarni ritam & bluz pevač, gost Beograda

16:51h

Kakva je bila ovogodišnja koncertna ponuda u Domu omladine i SKC-u

23:29h

U utorak uveče u Muzeju jugoslovenske kinoteke: Veče Eve Ras

      


FastCounter by LinkExchange