[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ukoliko se ne dogovore sa Vladom Srbije, prosvetari najavili

Generalni štrajk 17. decembra

BEOGRAD - Rukovodstva najvećih sindikata prosvetnih radnika pozvaće zaposlene u osnovnim i srednjim školama na generalni štrajk već od ponedeljka, 17. decembra, ukoliko se ni u petak ne postigne kompromis sa Vladom oko veće povišice.

O zajedničkom i koordiniranom protestu predstavnici esnafskih organizacija dogovorili su se na jučerašnjem zajedničkom sastanku koji je i utanačen radi dogovora i sinhronizovanog delovanja.

Na ovom skupu postignuto je i saglasje oko minimalne cene rada ispod koje sindikalci neće hteti da idu. Prema rečima Branislava Pavlovića, predsednika Sindikata obrazovanja Srbije, taj minimalni postotak za sada nije za javnost. Po njemu je najvažnije da je uoči osme runde pregovora i susreta u Vladi, koji je zakazan za 14. decembar - usvojena zajednička strategija.

Podrška i udruživanje

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika podržali su juče štrajk SPRS "Nezavisnost" koji prvi kreće u protest zvanično sa današnjim danom i pozivaju i svoje članstvo da se pridruže ovom protestu, bez obzira što formalno nije doneta odluka na glavnim ili republičkim odborima njihovih sindikalnih organizacija. Takav stav doneće se u petak, odmah posle susreta u Nemanjinoj 11.

U saopštenju koje su parafirali predsednici SPRS "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, SOS-a i "Prosvećenosti" konstatovano je da dosadašnji tok pregovora nije doneo nikakve rezultate i da je vladina ponuda od 7,5 odsto daleko od minimalnih zahteva okupljenih sindikalnih predstavnika.

Oni su se složili i oko ocene da Vlada nije ispoštovala dogovor koji se odnosi na budžet i da su zaposleni u osnovnim i srednjim školama jedini oštećeni u raspodeli para iz državne kase, te da je procenat predviđen za zarade ove grupacije za devet odsto manji od realizacije budžeta. Potvrđeni su takođe i ranije utvrđeni zahtevi prema Vladi.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:36h

Prosvetari najavili generalni štrajk?

16:49h

Prekinut program Radio Jugoslavije zbog duga za struju

16:57h

Glavni urednik JU info kanala: Početak gašenja glasila Savezne vlade

17:08h

O kampanji "Za život bez oružja" u Medija centru

17:14h

Seminar o učešću studenata u reformama na univerzitetu

17:32h

Policija prodaje dva helikoptera

23:32h

Panić u Strazburu: Poziv EU da pruži pomoć SRJ

 FastCounter by LinkExchange