[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

GLAS ispituje

Gde se i zbog čega zaustavila toliko obećavana rekonstrukcija Vlade Srbije?

Prođe jesen, ministri na broju

U najvišem telu izvršne vlasti nema predstavnika DSS, Nove Srbije, Socijaldemokratije, a i PDS je pod znakom pitanja. Ovaj sastav će verovatno dočekati novu godinu

Prošla su gotovo četiri meseca otkad je premijer Srbije Zoran Đinđić najavio rekonstrukciju Vlade. Govorilo se tada da će promene u kabinetu uslediti na jesen, zima je već na pragu, a zahtev za analizu rada i reformu Vlade i dalje ponavlja samo DSS, koja je iz Vlade demonstrativno istupila.

Neka od ministarstava tvrde da su spremila izveštaje o svom radu, mada javnost još nikako da se upozna sa sadržajem, a nezadovoljni u vladajućoj koaliciji DOS nikako da dočekaju da se na Predsedništvu DOS-a i ova tema pročešlja.

Ne mogu se sporiti dosadašnji pokušaji Vlade da promeni zatečeno, ali se isto tako ne može sporiti ni da ovakav raspored snaga i nesloga u vladajućem savezu ide na ruku samo opoziciji, koja tek ne bi mogla da donese ništa bolje. Dakle, nije dobro, a kako da ne bude gore?

Činjenica da u izvršnoj vlasti Srbije nema stranke predsednika SRJ, koja jedina po snazi može da parira partiji republičkog premijera, sama po sebi je upozoravajuća. I Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a, nedavno je upozorio da Vlada nije kompletna jer u njoj nema ni predstavnika Nove Srbije, Socijaldemokratije i da je i učešće PDS pod znakom pitanja... Sve to ukazuje da je Vlada još dalja od jedinstva koje je pokazala pri osnivanju, a međustranački zazori teško da će je gurati napred.

- Vlada nije idealna, odraz je uslova u kojima živimo. Zato je treba rekonstruisati. Međutim, zagovornici rekonstrukcije prvo treba da se preispitaju za šta su oni odgovorni - pre nekoliko dana prokomentarisao je Momčilo Perišić, potpredsednik Vlade i predsednik PDS, koji je za kratko vreme "pretrpeo" udar na obe svoje funkcije. Prvo, raskol u stranci koji je završen odlaskom dela članstva u NDS, partiju njegovog dojučerašnjeg potpredsednika Slobodana Vuksanovića i, potom izjava Tonina Picule, hrvatskog ministra za inostrane poslove, da Hrvatska ne može sarađivati s Vladom Srbije dok je Perišić njen član.

Dušan Mihajlović, drugi potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova, podsećamo - privremeno postavljen na ovu funkciju i najviše kritikovan, iako je sam ponudio ostavku posle pobune Crvenih beretki, i dalje je na ovoj dužnosti.

Od trećeg potpredsednika, Žarka Koraća, lidera SDU, očekuje se sređivanje stanja u medijima, a od Jožefa Kase najviše očekuju Vojvođani, jer je zajedno s nekolicinom vojvođanskih stranaka obećao vraćanje autonomije pokrajini.

Nebojša Čović je, moglo bi se reći, jedini od potpredsednika koji je na svojim zadacima na jugu Srbije i Kosmetu, više-manje, uspeo. Aleksandar Pravdić je, odlukom Predsedništva svoje stranke, podneo ostavku na potpredsedničku funkciju, a Vuk Obradović je pred Skupštinom smenjen zbog "seksualne afere" u SD.

Osim ministarstava za privatizaciju, za ekonomske odnose s inostranstvom i finansije, slažu se analitičari, ostala nisu učinila znatniji pomak, pa onda i ne čudi što se nedavno "pročulo" da bi premijer pristao na promene u kabinetu, ali pod uslovom da Aleksandar Vlahović, Goran Pitić i Božidar Đelić ostanu na svojim funkcijama. Kako stvari stoje, izgleda da će Vlada u postojećem sastavu dočekati i novu godinu.

- Rekonstrukcija Vlade je očito bilo još jedno obećanje ili dogovor unutar DOS-a posle afere Gavrilović, koja je podigla tenziju. S obzirom na to da promena nema, znači da taj dogovor nije postignut - smatra prof. dr Zoran Stojiljković, politički analitičar.

Politikolog Dušan Pavlović ne misli da je reč o dogovoru i tvrdi da su neke stranke "uvređene" svojim pozicijama u raspodeli vlasti, pa zato kritikuju Vladu.

- Vlada u postojećim okolnostima radi dobro i pitanje njene rekonstrukcije se preuveličava. DSS je preko afere Gavrilović postavila zahtev za redefiniciju Vlade, pa su se iz nje povukli, ali sve te zamerke su bile opšte prirode - komentariše Pavlović. On predviđa da DSS čeka prvu grešku Vlade, da bi ponovo krenula u napad i ponudila svoju "pomoć".

Demokratskoj stranci Srbije, kako se više puta čulo s druge strane, vrata Vlade su otvorena, ali niko ih neće vući za rukav. Predstavnici stranke predsednika Koštunice kažu da to nije potrebno, već da će se sami vratiti onda kad se dogode stvarne, a ne "kozmetičke" promene. Ko je spreman na kompromis?

VIOLETA NIKOLIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Gde se i zbog čega zaustavila toliko obećavana rekonstrukcija Vlade Srbije?

16:45h

Ko je ovaj čovek: Milan Janković

   


FastCounter by LinkExchange