[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Američki marinci nastavili raspoređivanje oko Kandahara

Prave borbe tek predstoje

Prvi zadatak američkih vojnika uspostavljanje baze za prijem novih snaga koje će biti korišćene u narednoj fazi sukoba

KANDAHAR (Beta-Rojters, Tanjug) - Američki borbeni avioni žestoko su juče bombardovali talibanske položaje u poslednjem bastionu islamista, Kandaharu, svega nekoliko časova pošto su se stotine marinaca iskrcale na jugu Avganistana.

Avioni topovnjače AC-130 i borbeni mlaznjaci zasuli su mete u Kandaharu bombama i granatama tokom noći i jutra. Intenzivni napadi nastavili su se sve do 9.30 časova po lokalnom vremenu (5.30 po srednjoevropskom), rekli su svedoci. Napadi su se nastavili i tokom popodneva kada je u severnom i zapadnom delu grada eksplodiralo najmanje šest projektila. Jedna bomba pogodila je i nekadašnji štab talibanskog vrhovnog vođe mule Mohamada Omara. "To je toliko puta bombardovano da se pitam zbog čega to rade", rekao je jedan od svedoka.

Alijansa: Mula Omar i Osama na istom mestu

Ministar inostranih poslova Severne alijanse u Avganistanu, Abdula Abdulah, izjavio je da veruje da su talibanski lider mula Mohamad Omar i Osama bin Laden zajedno skriveni na istoj lokaciji u Avganistanu i da su "pritešnjeni" snagama Severne alijanse. Abdulah je ocenio da su Bin Laden i njegovi borci opkoljeni i da nemaju mogućnosti za delovanje na široj teritoriji Avganistana. Po njegovim rečima, Severna alijansa neće slati vojnike u oblast oko Kandahara, na koju su američki marinci noćas izvršili desant.

Pobuna još nije ugušena

Više stotina talibanskih zarobljenika, vernih Osami bin Ladenu, i dalje se bori u jednom utvrđenju kod Mazar-i-Šarifa pošto su prekjuče izvadili oružje skriveno ispod odeće i napali svoje čuvare. Prema Pentagonu i Severnoj alijansi, više stotina zarobljenika ubijeno je prekjuče pošto su napali svoje čuvare; dva svedoka i jedan komandant Alijanse tvrde da je u sukobima ubijen i najmanje jedan američki vojnik, ali je Pentagon to demantovao. Pojačanja Alijanse poslata su juče u tvrđavu, a američki borbeni avioni nadleću zarobljenike koji se bore bacačima granata i minobacačima koje su uzeli iz jednog skladišta municije. "Boriće se do smrti. Zbog toga se borba nastavlja", rekao je Alam, komandant Alijanse koji koordinira napade na tvrđavu i dodao da se "oni neće živi predati". Alam je rekao i da se oko tvrđave iz 18. veka 15 km zapadno od Mazar-i-Šarifa nalazi oko 2.000 boraca Alijanse i dodao da pojačanja stižu. Broj mrtvih među zarobljenicima nije poznat, ali je sigurno visok. Alijansa je saopštila da je najveći broj zarobljenika u tvrđavi već ubijen, a procene o tome koliko ih je preostalo kreću se od 300 do 800. Zarobljenici, najvećim delom arapski, čečenski i pakistanski dobrovoljci predali su se u subotu u Kunduzu u okviru sporazuma o predaji.

Talibanske snage u Kandaharu odgovorile su sporadičnom protivavionskom vatrom i vatrom iz ručnog naoružanja.

Inače, tokom pretprošle noći više stotina američkih marinaca zauzelo je, uz pomoć helikoptera, aerodrom u blizini Kandahara, što je prva akcija konvencionalnih kopnenih snaga od početka sukoba. Oko 1.000 marinaca raspoređeno je oko grada, izjavio je portparol opozicione koalicije. "Mogu da potvrdim da je oko 1.000 američkih marinaca raspoređeno u okolini Kandahara, ali ne mogu da vam prenesem detalje o vojnim operacijama", izjavio je on.

Zvaničnici Pentagona su pre toga saopštili da se američke snage pripremaju za raspoređivanje na terenu u blizini Kandahara i da će na položajima biti između 1.200 i 1.600 vojnika. Vrlo brzo bi trebalo da bude oformljena baza za prijem novih snaga, a general Džejms Matis izjavio je da će u bazi biti koncentrisane trupe "za narednu etapu rata". "Imamo svoj teren na jugu Avganistana i cilj nam je da pomognemo avganistanskom narodu da se oslobode terorista i onih koji pomažu teroriste", objasnio je Matis razloge za desant.

Dolasku američkih snaga, prenose agencije, prethodila je akcija njihovih avganistanskih saveznika, lokalnih paštunskih lidera, koji su oslobodili aerodrom kod Kandahara. Tu su, zatim, počeli da stižu transportni avioni i helikopteri SAD koji su dovozili marince, kao i naoružanje i oklopna vozila. Vojska je odmah po dolasku, počela da podiže antene za uspostavljanje sistema veza, veoma važnog za naredne akcije.

Za to vreme na drugom delu ratišta, snage Severne alijanse potpuno su preuzele kontrolu nad Kunduzom, poslednjim talibanskim uporištem na severu Avganistana, saopštio je ministar inostranih poslova u opozicionoj vladi Abdula Abdulah. Na konferenciji za štampu u Kabulu, Abdulah jesaopštio da se oko 2.000 talibanskih boraca - avganistanskih i iz inostranstva - predalo komisiji koju su zajednički formirale tri frakcije koalicione Severne alijanse, koje predvode general Abdul Rašid Dostum, Hadži Muhakik i Ata Muhamed.

Abdulah je, međutim, priznao da je bilo "problema" sa bezbednošću u Mazar-i-Šarifu, gde, po svoj prilici, još nije ugušena pobuna zatvorenika-stranaca koji su se prethodno borili na strani talibana (vidi okvir "Pobuna još nije ugušena").


vesti po rubrikama

^svet

17:09h

Američki marinci nastavili raspoređivanje oko Kandahara

17:17h

U utorak u Bonu počinje konferencija o Avganistanu

17:32h Francuski general pred sudom zbog davnih nedela u Alžiru
   


FastCounter by LinkExchange