GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Zapažanje

Kvorum - opasna boljka

Da li su poslanici zaslužili trinaestu platu?

Što je mnogo, mnogo je. Ako je plata ili zarada ekvivalent za uloženi rad, onda se to pravilo ne može primeniti na naše poslanike, kako u saveznom tako i republičkom parlamentu. Poznato je da naši parlamenti boluju od hronične bolesti koja se zove "kvorum". Zbog nedostatka kvoruma, pre svega vladajućih stranaka, mnoge rasprave traju mnogo duže nego što je to potrebno, a to ima za posledicu povećanje troškova dnevnica i hotelskih računa. Kako je moguće da poslanik ima neka preča posla nego što je prisustvo zasedanju parlamenta, pogotovu ako je na platnom spisku parlamenta. Zbog takvog "odgovornog" ponašanja poslanika, predviđa se da i poslanici oba parlamenta podele višak kroz trinaestu platu. O tempora, o mores!

Višak se deli na osnovu devetomesečnog obračuna ušteda u materijalnim sredstvima koja su bila predviđena u budžetu. Ako je to tako, da se poštuju uštede, zašto se ne poštuju i proboji troškova zasedanja parlamenta zbog produženog rada usled nedostatka kvoruma. Ta ravnoteža između ušteda i proboja nužna je makar iz moralnih razloga.

Zašto se tako ne razmišlja o penzijama, koje ne samo da su "ušteđene" zbog zakidanja redovnih isplata, nego su u permanentnom zakašnjenju za jednu i po do dve penzije?! Pravo penzionera je daleko jače jer se radi o zakidanju ličnih primanja čiji je garant država. Trinaesta plata ministarstvima i poslanicima više će izazvati revolt kod onih radnika i penzionera čije isplate redovno kasne, a oni ne mogu da sastave kraj s krajem, nego što će izazvati radost kod primaoca ovog "viška".

Najnovije zamešateljstvo dogodilo se sa Zakonom o državnim praznicima, o čemu se inače razgovara i mudruje već 10 godina. Praznujemo državni praznik koji se odnosi na državu koja ne postoji. Naša posla. Zbog ove "gimnastike" i ovog puta u minut do dvanaest povela se rasprava o praznovanju 29. novembra, i naravno, zbog nedostatka foruma u Veću republika, rasprava je odložena za drugu priliku. A dotle, rešenje je da se 29. novembra i ove godine ne radi, ali to ne znači da se praznuje?! Kome je jasna ova odluka, bravo mu ga!

Neću da citiram razmišljanje dr Jovana Raškovića u vezi sa našim narodom, ali da nešto krupno nije u redu, to je svima jasno.

Žika Pantić, Beograd


Reagovanje

Bez patetike

"Hoću komplet lepinju", "Glas", 23. novembar 2001.

Poštovani, čitam Internet verziju "Glasa" već poduže i mada sam nailazio na razne tekstove, nikada nisam osetio potrebu da se javim i kažem šta mislim o njima. Sve u svemu uvek se radilo o činjenici da ljudi imaju pravo na svoje mišljenje...

Danas sam, kao i uvek, posetio stranicu "reportaže" i naišao na tekst "Hoću komplet lepinju" (23. novembar 2001.). Ne bih da se upuštam u duboke diskusije, ali mislim da su tekstovi poput pomenutog znatno ispod nivoa vaših novina. Rubrika reportaže je izuzetno zanimljiva i ovako patetični tekstovi samo narušavaju njen kvalitet.

Srdačni pozdravi
Tom Urošević
SAD


Reagovanje

Nije dobro shvaćeno

"Ni novca, ni izvinjenja", "Glas", 21. novembar 2001.

Povodom teksta objavljenog u vašem listu 21. novembra 2001. godine u rubrici Glas čitalaca, a pod naslovom - NI NOVCA NI IZVINJENJA - sa potpisom Božo Vidaković - Grocka, želim da ispravim neke navode iz teksta. Istina je da sam nedavno razgovarao telefonom sa navedenim korisnikom, tačno je da sam mu objasnio način dolaska pošte iz inostranstva, ali nije tačno da sam se predstavio kao lice zaduženo za poštu iz inostranstva.

Takođe je tačno da sam mu rekao da se vreće otvaraju pred kamerama, ali nije tačno da sam mu rekao, citiram njegove reči: "Da smo mi Srbi sposobni da i tome doskočimo, da uzmemo pare iz pošiljke, a da kamera to ne zabeleži".

Molim vas da ovaj tekst objavite radi istinitog informisanja vaših čitalaca.

Službenik PTT-a
Nedeljko Adamović
Beograd