[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle 10 dana opsade, osvojeno i poslednje uporište talibana na severu zemlje

Pao Kunduz, na redu Kandahar

Oružje položilo 1.700 talibana, predalo se i 600 stranaca. Od većih gradova, Alijansa ne kontroliše samo Kandahar na koji su SAD bacile "malu A-bombu" tipa BLU 82. Buš preti preventivnim udarima zemljama-sponzorima terorizma

KABUL (Tanjug, Beta) - Grad Kunduz, poslednji bastion talibana na severu Avganistana, juče je, pre podne po lokalnom vremenu, pao je u ruke snage Severne alijanse.

Prema najnovijim izveštajima koji stižu s tog dela ratišta, talibani su u dugim kolonama počeli predaju, pošto su očigledno došli do zaključka da svaki dalji otpor više nema smisla. Procenjuje se da je Kunduz branilo oko 20.000 dobro naoružanih talibanskih boraca, među kojima je bilo i oko hiljadu stranih plaćenika, uglavnom Pakistanaca, Čečena i Arapa. Kunduz je bio okružen sa oko 5.000 boraca Severne alijanse. Njihovo napredovanje ka tom gradu u desetodnevnu opsadu grada zdušno su pomogli Amerikanci neprekidnim bombardovanjem talibanskih položaja.

Ubijeno najmanje 35 američkih specijalaca?
Najmanje 35 američkih specijaca je ubijeno, a mnogi su ranjeni u napadu talibana na jug Avganistana, objavio je pakistanski "Njuz". List iz Islamabada, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su tela 35 američkih vojnika dopremljena u vazduhoplovnu bazu u Džakobabadu na jugu Pakistana. "Zapaža se intenzivna aktivnost u kojoj američki helikopteri dovoze mrtve i ranjene iz Avganistana", piše "Njuz". Ambasada SAD u Islamabadu odbila je da komentariše ove navode.

Bin Laden je u Džalalabadu
Pakistanski lider Pervez Mušaraf izjavio je da ne veruje da je Bin Laden uspeo da prebegne na teritoriju Pakistana. Istovremeno, jedan od komandanata Alijanse, Laden nalazi u Džalalabadu na istoku zemlje. On se preko dana krije u pećini nedaleko od talibanske baze Tora Bora, a noću menja lokacije.

Kunduz je, inače, posle Mazar-i-Šarifa najznačajnije strateško mesto na severu Avganistana. Njegovim osvajanjem pala je i čitava provincija Kunduz što znači da talibani kontrolišu manje od 15 odsto teritorije. Od većih gradova, koje i danas kontrolišu talibani, ostao je samo Kandahar, na jugu. Tvrdi se da se tamo još nalazi neprikosnoveni talibanski lider mula Omar.

Američko RV pojačalo je napade na Kandahar, a pretprošle noći na predgrađe tog grada bačena je i "mala atomska bomba", tipa BLO-82, koja je napravila krater prečnika 550 metara.
Posle pada Kunduza, više od 1.700 talibana predalo je oružje i napustilo grad. Alijansi se u Kunduzu predalo i 600 stranaca koji su se borili na strani talibana. Čečenski, arapski i pakistanski borci su se predali zajedno sa oružjem. Talibani su juče Alijansi predali i Majdan Šar, grad na 30 km zapadno od Kabula.

Pakistanski lider Pervez Mušaraf i šef delegacije EU, belgijski premijer Gi Verhofštat složili su se juče u Islamabadu da nema govora o raspoređivanju multinacionalnih snaga u Avganistanu sve dok se u toj zemlji ne uspostavi vlada široke koalicije. EU je do sada obećala Avganistanu pomoć u visini od 310 miliona evra. Predsednik SAD Džordž Buš upozorio je države koje sponzorišu terorizam da bi Vašington mogao da pokrene preventivne udare protiv grupa koje možda planiraju nove napade na SAD. Avganistanski predsednik Burhanudin Rabani izjavio je u za britanski "Dejli telegraf" da će se povući s položaja šefa prelazne administracije ako na planiranoj međunarodnoj konferenciji u Bonu za tu dužnost bude imenovan drugi kandidat. On je naglasio i da UN treba da igraju glavnu ulogu u rešavanju krize u Avganistanu i da one moraju da garantuju da će svaki pokušaj drugih zemalja da se mešaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje biti blokiran i sankcionisan.


vesti po rubrikama

^svet

17:51h

Sekretar za finansije SAD morao u bolnicu

17:54h

Izraelska vlada preuzela odgovornost za ubistvo jednog od vođa militantnih islamista

17:55h Iranski agenti hteli da napadnu Bagdad?
17:57h Bivši glavni tužilac Haškog suda kritikuje namere SAD
17:58h Posle 10 dana opsade, osvojeno i poslednje uporište talibana na severu zemlje
17:59h Potresi u Japanu i Avganistanu
   


FastCounter by LinkExchange