[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Kako je dečak čarobnjak, lik iz romana Džoan Rouling, postao mega fenomen

Hari Poter, junak novog veka

"Poteromaniju" najbolje potvrđuju brojke: knjige o Hariju Poteru prodate su u više od 100 miliona primeraka, a prevedene na 31 svetski jezik. U bioskopima ovih dana hara film snimljen po prvoj knjizi, brojni predmeti s Harijevim likom su u prodaji... I "antipoteromanija" na vidiku

Verovatno ni sama Džoan Rouling nije bila svesna šta će da je snađe, kada je, sedeći u jednom kafeu počela da piše "Harija Potera".
- Ono što sam verovala je da mogu da napišem jednu dobru priču u nekim nacionalnim novinama - kaže danas spisateljica "teška" mnogo, mnogo funti, posle četiri knjige o dečaku čarobnjaku. NJena prva knjiga "Hari Poter i kamen mudrosti", objavljena 1997. godine, postala je, gotovo preko noći hit u Velikoj Britaniji (osvojila je, između ostalog i tri nagrade za dečju knjigu godine), a nedugo potom i u celom svetu. S neviđenim nestrpljenjem očekivane, jednako uspešno su prošle i tri naredne - "Hari Poter i dvorana tajni", "Hari Poter i zatvorenik Askabana" i "Hari Poter i vatreni pehar". Ceo svet s nestrpljenjem očekuje peti nastavak... koji će, u to ne treba sumnjati, takođe biti bestseler.

Dakle, prava "poteromanija", što, kao i uvek, najbolje potvrđuju brojke: knjige o Hariju Poteru prodate su u više od 100 miliona primeraka, a prevedene na 31 svetski jezik. Na top-listi bestselera u "NJujork tajmsu" bile su 98 nedelja, a u Britaniji su prošle godine držale tri od prvih pet mesta na top-listama. Poslednja knjiga, od 640 strana, najveća je dečja knjiga svih vremena. U bioskopima ovih dana hara film snimljen po prvoj knjizi... brojni predmeti s Harijevim likom su u prodaji i veliko je pitanje šta će se desiti kada Džoan Rouling, kao što je najavila, sedmom knjigom završi storiju o Hariju.

"Hari" u Srbiji
Ekskluzivni izdavač knjiga o Hariju Poteru kod nas je "Narodna knjiga" (Prvu, treću i četvrtu knjigu preveli su Vesna i Draško Roganović, a drugu Ana Vukomanović). Iako ovde još nije zavladala prava "poteromanija" (može se svakako očekivati posle filmske premijere), iz ove Izdavačke kuće nam javljaju da je prodaja odlična. Četvrti nastavak "Hari Poter i vatreni pehar" pojavio se uoči Sajma knjiga i ceo tiraž je rasprodat. Mala zanimljivost: prvi primerak na Sajmu kupio je srpski premijer Zoran Đinđić.

Promenili ime sinu
Da je sve stvarno dostiglo razmere fenomena pokazuje i najnoviji slučaj izvesne porodice Poter iz Švedske, koja je odlučila da svog četvoromesečnog sina nazove Hari. Srećom po njih, švedski zakon dopušta da se detetu u prvim mesecima promeni ime, tako da će mališa svoje privremeno ime Lilebor (mlađi brat) zameniti stalnim - Hari.

Ko je u stvari Hari Poter, i šta je to tako neodoljivo privlačno u njegovom liku i delu? Da li je njegova popularnost pravi fenomen, ili samo dobar marketinški potez? Verovatno od svega po malo. Hari Poter je siroče koje prvih deset godina mizerno živelo kod svojih užasnih tetke i teče Darslija i njihovog razmaženog, debelog sina Dadlija. Na svoj 11. rođendan dobija poziv za Hogvorts, školu za čarobnjaštvo i veštičarenje... On otkriva svoje tajne sposobnosti i jedan sasvim novi svet koji je tu, svuda oko nas, ali koji "normalci" ne mogu da vide...

Novi svet donosi i nova saznanja i avanture u koje Hari neustrašivo uleće... To je, dakle to. Lepa bajka... na koju su se "primili" (gle čuda) i odrasli i deca: "Pročitao sam samo jednu knjigu do sada i želim još, želim ODMAH"... "Ne morate da budete čarobnjak ili dete da biste bili očarani Harijem Poterom"... "Pravi heroj ove sezone je Hari"...
Da li je Hari Poter fenomen kraja 20. i početka 21. veka, pitali smo Vesnu Roganović, koja je sa svojim sinom Draškom prevela tri knjige na srpski (izdavač "Narodna knjiga"):

- Fenomen je danas fleksibilan pojam, on se uglavnom fabrikuje. Hari Poter je srećan spoj pravog i fabrikovanog fenomena. Knjiga, pak, ima imanentne kvalitete, a "poteromanija" je naravno došla posle. Sama knjiga je srećan spoj klasične romaneskne priče i bajkovite fantastike, znači nečeg čega ima sve manje u svetu. Danas ima naučne ili horor fantastike, ali "Hari" ima pravu dozu iskonske bajkovite priče. S druge strane, Hari upada u obične dečje situacije. Knjiga je u stvari parabola o odrastanju, prati Harija od 11. do 18. godine i neka je vrsta inicijacije, privikavanje na svet odraslih, koji je Rouling dala kao paraboličan svet (čarobnjaci, veštice...). Rouling je smešala amalgam, kako često kažem kada pričam o Hariju, napravila je tortu. Uzela je uobičajene sastojke, ali u različitim razmerama i kad se sve to smešalo dobio se jedan lep ukus, kaže Vesna Roganović i dodaje:
- Ona računa na arhetipsku prepoznatljivost, pa je tako knjiga svuda prihvaćena. To je u stvari univerzalna bajka, a bajke i mitove vole svi. U suštini, to je ozbiljno štivo i čarolija deluje na sve, i decu i odrasle. Kad gađate određena arhetipska mesta uzrast nije bitan, objašnjava Roganovićeva.

Roman iz kafića
Ono što se desilo Džoani Rouling može se mirne duše nazvati bajkom. Rouling (36) se, posle propalog braka u Portugaliji vraća u Edinburg s kćerkom. Siromašna, s malim detetom, počinje da piše o Hariju u jednom edinburškom kafeu sedeći i po dva sata uz jednu kafu. Prvi izdavač ju je odbio. Jedna američka spisateljica je optuživala za plagijat, što je Rouling porekla. Ona međutim, priznaje "krađu" nekoliko imena, pre svega Poter, kako su se zvali njeni susedi iz detinjstva. Harijeva prijateljica iz Hogvortsa, Hermiona je Rouling iz detinjstva: mnogo teškog rada, mnogo knjiga i zabrinutost. Zli jezici kažu da joj je ponestalo inspiracije i da zbog toga peta knjiga kasni. NJen izdavač "Blumsberi" je najavljuje za narednu godinu. Danas je bogata i slavna, i na Olimpu.

Jelena Šuman VS Hari Poter
O fenomenu Harija Potera pitali smo i Vesnu Aleksić, koja je jedan od najuspešnijih autora dečje književnosti kod nas: .
- Moram da priznam da nisam pročitala knjigu, ali mogu da vam ispričam nešto interesantno. Na Sajmu knjiga sam se susrela s mnogim bibliotekarima i oni su mi rekli da su jedino moje knjige konkurencija Hariju Poteru. Vodi se tako da kažem "mrtva trka". Šta da vam kažem? Treba se roditi kao Englez. I tamo pisati knjige. Ali, priznajem da mi je drago što se moja Jelena Šuman tako dobro nosi s Harijem Poterom.

S ovim objašnjenjem verovatno će se mnogi složiti. U moru nasilja kojim su, pre svega, deca, ali i odrasli, bombardovani s malih i velikih ekrana, u novinama, Hari je svakako ono zrno nežnosti koje (hteli mi to da priznamo ili ne) čuči u svakom od nas. Nanjušivši u slaboj tački nešto što se dobro može unovčiti, u rekordnom roku reagovala je trgovina. Od tada, kao što je napomenula Roganovićeva, već može da se govori o fabrikovanju "fenomena Hari Poter".

"Sve od Potera" našlo se na raznim upotrebnim predmetima: tako može da se kupi ručni sat s grbom Hogvortsa, torbe, korpe, kalendari, paste za zube, četkice, posteljina, video igrice, posteri, albumi sa sličicama, Mekdonalds je izbacio lutke - likove iz filma... i baš da vidim tog roditelja koji će svom detetu odbiti da kupi nešto od toga! Džoan Rouling nije baš oduševljena time: "Uh! Dakle, ne mogu da ne brinem o tome. Dopadaju mi se igrice, odeća, ali plastične lutke s Harijevim likom baš ne. Uvek me pitaju o trgovini. Ali, navedite mi dečji film, koji sve to nema". Hari je, tako, potisnuo i bacio u zapećak neprikosnovene dečje ikone 20. veka - Barbiku, Kena, Skipera, nindža kornjače...

"Poteromanija" ima i svoju drugu stranu, koju bismo, uslovno rečeno, mogli da nazovemo "antipoteromanija". Internet je prepun anti Hari Poter sajtova, a u sve se umešala i crkva, pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama. Možda je, kada govorimo o SAD, bolje reći crkvi, jer tamo doista važi pravilo "u svakom gradu druga crkva". Uglavnom, dešavalo se i dešava tu svašta.

U ruralnom zapadnom delu države Pensilvanija, Skupština izvesne Božije crkve priredila je ceremonijalno spaljivanje "nebožanskih" video traka, CD-a, knjiga uključujući i knjige o Hariju Poteru. "Verujemo da Hari Poter promoviše čarobnjaštvo, veštičarenje, paranormalno... stvari koje su protiv Boga i koje su stvarno loše", rekao je sveštenik te crkve, prilično začuđen što se "oko malo vatre podigla tolika galama". Šta je malo vatrice... Poslanik nemačke Hrišćanske socijalne unije nije išao tako daleko, ali je napomenuo da Hari Poter može imati negativan uticaj na razvoj dece.

U pozorištima tek 2007.
LONDON (Tanjug) - Više miliona dece, pa čak i odrasli, pročitalo je knjigu i pogledalo film o britanskom dečaku čarobnjaku, ali poštovaoci Hari Potera još dugo neće moći da vide njegovu magiju na pozorišnoj sceni. Prava na dramatizaciju još uvek nisu odobrena, niti će se pozorišne predstave o Hari Poteru postavljati sve do 2007. godine, saopštila je portparol autora serije knjiga o dečaku čarobnjaku Džoan Rouling. Više puta je iz celog sveta upućivan zahtev da se odobri dramatizacija, ali su oni uvek odlučno odbijani, rekla je portparol.
Tu privilegiju imale su samo učenice jedne škole u Hempširu, južno od Londona, kojima je Rouling prošle godine dala dozvolu da adaptiraju njenu prvu knjigu "Hari Poter i kamen mudrosti".

Pljusak rekorda
BERLIN, LOS ANĐELES (Beta) - Film "Hari Poter i kamen mudrosti" počeo je da se prikazuje u Nemačkoj, u rekordnom broju dvorana - 1.226, od 4.738 koliko ih ima u toj zemlji. Film je postigao još jedan rekord: najbrže je zaradio prvih 100 miliona dolara, po proceni distributera, kompanije "Vorner", posle samo pet dana prikazivanja. Takođe je najviše zaradio za prva tri dana prikazivanja: 90,3 miliona dolara.

Loš ili dobar uticaj
BERLIN (Beta-Rojters) - Film "Hari Poter i kamen mudrosti" mogao bi negativno da utiče na decu, upozorio je jedan nemački konzervativni političar. "Film o Hariju Poteru govori o okultnom i crnoj magiji i mislim da to nije odgovarajuća tema za decu ispod deset godina", rekao je poslanik Hrišćanske socijalne unije Beno Zirer televiziji Rojters. Film "nije bajka i mogao bi da ima negativan uticaj na dalji razvoj dece", dodao je on. Zirer je istakao da ga posebno brine to što su u filmu krstovi okrenuti naopako.
"Ako dete (u bioskop) ne ide samo, ili ako roditelji razgovaraju sa detetom pre filma, onda bi to moglo da bude u redu, ali u suprotnom bi šestogodišnjak po izlasku (iz bioskopa) mogao da izgubi vezu sa stvarnošću". Osnovna škola Adventista sedmog dana u Melburnu zabranila je učenicima da u školu donose te popularne knjige, uz obrazloženje da promovišu čarobnjaštvo i natprirodno.

Na jednom Internet sajtu pod pomalo alarmantnim naslovom "Sačuvajmo našu decu", između ostalog se pominje i Prvi amandman američkog Ustava koji dozvoljava slobodu izražavanja i pisanja. Ali, dodaje komentator, roditelji po tom istom Prvom amandmanu imaju pravo da zabrane svojoj deci da čitaju štivo kao što je, recimo, Hari Poter. Kao primer kako bi se trebalo ponašati, u tekstu se navodi jedna britanska škola, koja koristeći hrišćanstvo, denuncira Harija Potera ("Biblija ima jasan stav po pitanju veštičarenja, demona, đavola i okultnog. Ona jasno kaže da to postoji, da je snažno i opasno. Ona insistira da božji ljudi ne bi trebalo da imaju išta s tim" - i mnogi britanski i američki roditelji će se složiti, dodaje se u komentaru). Da nije baš sve tako crno, vidi se i iz stava nemačke Evangelističke crkve:"Crna magija je zabranjena i u Harijevoj školi magije. Deca se ne identifikuju sa zlom, već s Harijem. On je dobar, junak koji se bori za dobro".

Protojereja dr Dimitrija Kalezića, profesora filozofije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, pitali smo kakav je stav Srpske pravoslavne crkve, kada je u pitanju štivo koje izaziva polemike u društvu. On nam je odgovorio da nije upoznat s knjigom, ali da bi ako ugrožava, ako je anticrkvena, bilo normalno da se reaguje.

Ali, kao što je poznato i antireklama je reklama, a i zabranjeno voće je uvek slađe. Osim malo dima (i vatrice u Pensilvaniji) s Harijem je sve O.K. Čak i više od toga... Jer, ko je sledeći "nanjušio" zlatni rudnik"? Naravno, holivudski moguli, i od 4. novembra i londonske premijere film "Hari Poter i kamen mudrosti" obara sve moguće i nemoguće rekorde.
Za ekranizaciju svoje prve knjige Džoana Rouling je "Vorneru" postavila dva uslova: da scenario prati knjigu i da glumci budu Britanci. Kako je kao reditelj u prvom momentu u igri bio Spilberg koji je želeo Hejlija Džoela Osmenta ("Šesto čulo", "Veštačka inteligencija"), režije se prihvatio Kris Kolumbus ("Sam u kući", "Gospođa Daufajer"), koji je pristao na uslove i za naslovnu ulogu uzeo britanskog dečaka Denijela Radklifa.

Film je počeo da se snima oktobra 2000, uloženo je 125 miliona dolara i sve vreme ga je pratila neviđena reklama. Mesecima unazad najavljivana je premijera, tenzija je bila sve veća i... dolazi Dan s velikim D, prvo u Londonu, a već 16. novembra i u SAD. Iako ga je kritika sasekla ("sterilan, nemaštovit...") posle samo pet dana prikazivanja u američkim bioskopima, "Hari" je inkasirao 105 miliona dolara. U Britaniji je već zaradio 16 miliona funti, a ovih dana kreće i u osvajanje Nemačke, Japana, Brazila, Australije.

"Poteromanija" je dotakla i nas: jugoslovenska premijera (uvoznik "Tak") je zakazana za 22. i 23. decembar, a za samo četiri dana u pretprodaji je otišlo 10.000 karata. Inače, već je pala i prva klapa novog filma "Hari Poter i dvorana tajni"(opet u Kolumbusovoj režiji). Bajka se nastavlja...

Margareta Jovićević


vesti po rubrikama

^panorama

16:40h

Gde se i kako čuvaju novac i hipoteke položeni kao jemstvo za odbranu sa slobode

17:25h

Kako je dečak čarobnjak, lik iz romana Džoan Rouling, postao mega fenomen

18:42h Dr Mihajlo Mitrović, direktor, o beogradskom Urgentnom centru
18:44h Veliki molitveni skup u spomen-hramu na Vračaru
        


FastCounter by LinkExchange