[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Pripadnici Crvenih beretki ostaju pri zahtevu za smenu ministra Mihajlovića

U Kuli u nedelju bez
vanrednih događaja

U Jedinici nema podeljenosti oko učešća u protestu

KULA (Tanjug) - Pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JOS) Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije nisu se, posle preksinoćnje konferencije za novinare, oglašavali novim saopštenjima za javnost, a situacija u Kuli, gde je smešten njihov centar, za sada je mirna.

Batić, Mihajlović ili Potić?

Upućeni u odnose vojske i policije smatraju da je vrlo zanimljivo lažno predstavljanje starijeg narednika Vladimira Potića, koji je 1998. prešao u MUP iz Vojske. On se novinarima najpre obratio predstavljajući se samo kao kao Batić, a zatim je s pločicom s imenom Mihajlović novinarima pročitao saopštenje u kome se navodi da će JSO ubuduće raditi po Ustavu i zakonu.

Predsednik Izvršnog veća Skupštine opštine Vrbas Miodrag Jovović potvrdio je da ni u Kuli, ni u susednom Vrbasu, za sada, nema znakova bilo kakvih vanrednih događanja.

Jovović je ponovio zahtev opština Vrbas, Kula i Srbobran državnim organima da se "ponašanje JOS-a hitno vrati u zakonske okvire" i najavio da će danas ove opštine zahtevati da se u slučaj uključi Izvršno veće Vojvodine.

U preksinoćnjem obraćanju javnosti, pripadnici JSO-a su odbacili optužbe da je njihov protest motivisan političkim razlozima, odnosno da u toj jedinici postoji podeljenost oko učešća u protestu, odnosno oko ocene da je u slučaju hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića u Obrenovcu, koji su isporučeni Haškom tribunalu, ova jedinica angažovana protivzakonito i protivustavno.

Pripadnici JOS-a su ponovili zahtev za smenu republičkog ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, a prekjučerašnju jednočasovnu blokadu raskrsnice autoputa Subotica-Beograd i regionalnog puta Vrbas-Srbobran označili su kao reakciju "na činjenicu da njihova upozorenja ministar Mihajlović i načelnik Resora državne bezbednosti Goran Petrović shvataju olako i neozbiljno".

Saopštenje nije napisao JSO

BEOGRAD - Događaji u Kuli su politička manipulacija i svako ko pažljivo pročita optužbe shvatiće pozadinu cele priče, ocenjuje za "Glas" visoki funkcioner Resora državne bezbednosti. Niti je pravi major Batić pročitao navodne zahteve Jedinica za specijalne operacije RDB za obustavu hapšenja svih lica sa haških poternica do donošenja zakona, niti su oni napisani u Crvenim beretkama. To sigurno nije napisao niko u Jedinici, kategorično saznaje "Glas" u tajnoj službi Srbije. Jedan od zahteva "specijalaca" odnosi se i na smenu Dušana Mihajlovića, ministra unutrašnjih poslova.
Čovek koji se predstavio kao major Batić u stvari je stariji narednik Vladimir Potić, mladić koji je pre tri godine iz Gardijske brigade, V.P. 4795, prešao u MUP Srbije i dobro bi bilo znati odgovor na pitanje zašto neko, ko se zalaže za poštovanje ustavnosti i zakonitosti, krije identitet? U MUP-u kažu da pri izdavanju naređenja za hapšenje braće Banović nisu prekršene zakonske norme. Sve je urađeno po ustaljenoj proceduri koja važi prilikom izvođenja operativnih akcija. Takva procedura ne podrazumeva izdavanje pismenih naređenja niti posebna objašnjenja.
"Kad se takva naređenja izdaju, niko ne može da kaže da li mu se ona dopadaju ili ne, a što se tiče braće Banović, oni jesu kriminalci, pripadnici paravojnih jedinica koji su činili zulume u Bosni", objašnjavaju u RDB-u.
Na pitanje da li je na bilo koji način na događaje u Kuli uticao bivši komandant Crvenih beretki, Milorad Ulemek, poznatiji pod nadimkom Legija - u RDB-u kategorično tvrde da nije.

G. J.

Vlada Srbije o odbijanju poslušnosti JSO-a

Preduzeti sve mere
u skladu sa zakonom

BEOGRAD (Beta) - Vlada Srbije ocenila je sinoć da je republički MUP, prilikom hapšenja braće Banović, "postupalo na osnovu i u skladu s odlukom Vlade Srbije od 28. juna ove godine, o neposrednoj primeni Statuta i Pravilnika Haškog suda".

Na sinoćnjoj sednici, Vlada je prihvatila izveštaj MUP-a u vezi s "odbijanjem poslušnosti jednog dela" Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a smeštene u Kuli i naložila MUP-u da "preduzme sve mere u skladu sa zakonom i ovlašćenjima", navodi se u saopštenju.

Traži izmeštaj

Predsednik opštine Kula Željko Dvožak najavio je juče pokretanje inicijative u lokalnoj skupštini da se Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije izmesti iz Centra za obuku na Štolcu, u Kuli, javlja Tanjug.

Inicijativa predsednika opštine Kula Željka Dvožaka nije nova. Upravo je on zatražio izmeštanje JSO sa teritorije opštine Kula posle incidenta koji se dogodio u tom gradu kada su pripadnici ove jedinice pucali u lokalu zvanom "Tvrđava", nakon čega je taj lokal izgoreo.

Objekat na Štolcu u kojem je smeštena JSO vlasništvo je kulske opštine.


vesti po rubrikama

^hronika

18:16h

Autobus "Pegaza" posle sudara na putu Arilje-Ivanjica udario u banderu i prevrnuo se u kanalu

18:28h

Pripadnici Crvenih beretki ostaju pri zahtevu za smenu ministra Mihajlovića

18:37h

Ubijeni Sekulić bio Arkanov prijatelj

18:52h

Crnogorski policajci pokušavali da prisluškuju VJ

22:36h

Jokić danas dobrovoljno u Hagu

00:21h

Mira danas u Ševeningenu

      


FastCounter by LinkExchange