[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Autobus "Pegaza" posle sudara na putu Arilje-Ivanjica udario u banderu i prevrnuo se u kanalu

Teško povređeno sedmoro putnika

Vukana Bojović s teškim povredama glave i višestrukim prelomima operisana u Užičkoj bolnici. Na intenzivnoj nezi još dve osobe

ARILJE - Sedmoro ljudi teško je povređeno a još 17 zadobilo je lakše povrede, kada se preksinoć, u 20.40 sati, na putu Arilje - Ivanjica, u selu Stupčevići, prevrnuo autobus ivanjičkog "Pegaza", koji je saobraćao na liniji Beograd-Ivanjica.

Autobus u kanalu

Autobus "Pegaza", potpuno smrskanog prednjeg kraja, juče prepodne je ležao u kanalu pored magistrale. Ispred autobusa prepolovljen betonski stub armiran debelom armaturom, oko vozila torbe i druge stvari putnika, kese umazane krvlju.

Po podacima užičkog SUP-a, teško su povređeni Sekula Karaklić (69), Milan Tankosić (39), Vukana Bojović (41) i Gordana Totović (23), svi iz Ivanjice, Vidoje Grujičić (56) iz Beograda, Jelena Nikolić (19) iz Čačka i Ivana Spajić (25) iz Gornjeg Milanovca.

Posle nesreće, prvi su reagovali meštani Stupčevića, a ubrzo su stigli i lekari ariljskog Doma zdravlja. Skoro dva sata meštani i lekari izvlačili su povređene iz autobusa.

- Prizor je bio jeziv. Jednom čoveku noge su visile iz autobusa, pored njega ležala je žena s povređenom glavom, krv je bila svuda. Na sve strane čula se kuknjava i jauci povređenih - ispričao je meštanin Dragan Vasiljević, koji je među prvima stigao na mesto nesreće.

U selu nestalo struje

- Čuo se najpre sudar, a onda i strahovit tresak kada je autobus udario u banderu. Istog momenta u kući je zavarničilo na sve strane a onda je nestalo struje. Da nije bilo tog stuba, ko zna, možda bi autobus udario u kuću. Izađem napolje, tamo još strašniji prizor, tridesetoro ljudi, priklješteni u autobusu, kukaju i traže pomoć, a napolju mrkli mrak - kaže Dragan Vasiljević, čija je kuća na desetak metara od mesta na kome se zaustavio autobus.

Pozivi su odmah upućeni i domovima zdravlja u Ivanjici u Požegi odakle su stigla kola Hitne pomoći s lekarima i ostalim osobljem. Povređenima je na mestu nesreće ukazana prva pomoć, a sedmoro teže povređenih prebačeni su u užičku bolnicu.
- Na odeljenje intenzivne nege pretprošle noći stiglo je troje pacijenata. Vukana Bojović sa teškim povredama glave i višestrukim prelomima je operisana i njeno trenutno stanje je stabilno. Još jedan pacijent imao je povrede glave a sumnja se da su mu povređena i rebra. Na odeljenje je primljena i jedna devojka, koja je bila zarobljena između sedišta. Ona je juče s intenzivne nege prebačena na odeljenje hirurgije - rečeno je na odeljenju intenzivne nege užičke bolnice.

Po prvim, još nezvaničnim podacima, do nesreće je došlo u trenutku kada je Miladin Dukanac, koji je bio za volanom autobusa, pokušao da pretekne "fiću" (ČA 594-23), kojom je upravljao Dragan Jovanović iz Lučana. Po jednoj verziji, u tom trenutku iz suprotnog smera naišla je "lada"(UE 749-67), kojom je upravljao Čedomir Milovanović iz Arilja.

Po drugoj verziji, takođe nezvaničnoj, Milovanović se sa svojim vozilom nekoliko minuta ranije sa sporednog puta uključio na glavni. Najpre je došlo do sudara autobusa i "lade", a posle toga i autobusa i "fiće". Autobus je zatim sleteo s kolovoza, udario u betonsku armiranu banderu koju je gotovo prepolovio, i prevrnuo se u kanalu. Miroslav Perišić, istražni sudija ariljskog suda izjavio je da je u toku istraga o uzrocima nesreće.

Devojku vadili iz zgužvanog čelika

Posledice saobraćajne nesreće u Stupčevićima bile bi verovatno teže da nije bilo prisebne i brze intervencije meštana ovog sela. Čim je autobus udario u stub, u selu je nestalo struje, ali su meštani odmah pristigli na magistralu s alatom, makazama za sečenje lima, a ubrzo je donet i agregat, pa su upotrebljene i električne brusilice i bušilice. Posebno je rizično bilo, kažu meštani, vađenje iz zgužvanog čelika, jedne mlađe devojke. "Skoro dva sata smo se mučili da je izvučemo ispod sedišta. Držala me je za ruku, bilo je veoma teško po mraku iseći lim i izvaditi je ali nismo odustajali - kaže Željko Obrenović.


Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^hronika

18:16h

Autobus "Pegaza" posle sudara na putu Arilje-Ivanjica udario u banderu i prevrnuo se u kanalu

18:28h

Pripadnici Crvenih beretki ostaju pri zahtevu za smenu ministra Mihajlovića

18:37h

Ubijeni Sekulić bio Arkanov prijatelj

18:52h

Crnogorski policajci pokušavali da prisluškuju VJ

22:36h

Jokić danas dobrovoljno u Hagu

00:21h

Mira danas u Ševeningenu

      


FastCounter by LinkExchange