[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

GLAS saznaje

Kakva je sudbina osuđenih na smrt po ukidanju ove kazne

Vučko baš nema sreće!

Konačno izvesna budućnost robijaša koji najduže čeka smrtnu kaznu (advokat B. Tapušković). Nema dokaza da smrtna kazna odvraća od zločina (advokat I. Janković).

Smrtna kazna je pre nekoliko dana u Skupštini Jugoslavije konačno ukinuta. Saveznim zakonom promenjeni su i zakonski minimum i zakonski maksimum u pogledu kažnjavanja, tako da je najveća zaprećena sankcija sada 40 godina zatvora. Krivični zakon Srbije na kratko je povučen iz procedure kako bi se republičko zakonodavstvo uskladilo sa saveznim.

Ove promene izazvale su različite reakcije kako u stručnoj javnosti, tako i među građanima. Dragomir Nedić, v.d. republičkog javnog tužioca, na sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o ukidanju ove kazne na republičkom nivou, iskazao je protivljenje ovakvom rešenju.

Postavlja se pitanje kakva će biti sudbina osuđenih na smrt kojih u Srbiji ima dvadesetak. Advokat Branislav Tapušković, predsednik Advokatske komore Srbije, ističe da motiv za ukidanje smrtne kazne nije bila samo težnja za ulazak u Savet Evrope i usklađivanje zakonodavstva sa evropskim standardima već i dugogodišnja neusklađenost saveznog i republičkog zakona.

- Smrtna kazna već duže vreme ne egzistira u saveznom zakonodavstvu, dok je u republičkom ona ipak u tom periodu bila prisutna. To je upravo dovelo do situacije da se smrtne kazne izricane poslednjih godina ne izvršavaju. Prema osuđenima će se, kao što je uobičajeno, primenjivati blaži zakon, a verovatno će biti i određeni rokovi u kojima oni neće moći da traže ublažavanje kazne - rekao je Tapušković.

Streljački vodovi bez posla

Smrtna kazna se kod nas izvršavala streljanjem.
- Streljački vod sastojao se od osam ljudi - objašnjava Janković - a svaki drugi je imao bojevu municiju. Činu izvršenja prisustvovali su upravnik zatvora, predsednik Okružnog suda, sudija koga on odredi i sudski lekar.
- Čin izvršenja ostavljao je često teške posledice na ljude koji su ga izvršavali - rekao je Janković.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 14. februara. 1992. godine nad Johanom Drozdekom, zbog svirepog ubistva. Među osuđenima na najstrožu kaznu su Ilija Vujić (dvostruko ubistvo u stanu u Pohorskoj ulici, Vere Židić i njenog maloletnog sina), Milan Ivković (ubistvo sudije u Nišu), Zoran Jevremović (pet ubistava u Kragujevcu), Zlatan Zakić (više ubistava u Prizrenu izvršenih pre rata na Kosovu), Radovan Joksić (teški slučaj razbojništva, ubistvo), Vučko Manojlović (ubistvo i otmica u Reskovcu 1984), i mnogi drugi.

Građani Subotice sigurno se sećaju dugih noći i serije ubistava za koja je na smrt osuđen Marinko Magda, bivši vojnik francuske Legije stranaca. Njemu je suđeno u odsustvu za više teških razbojništava i ubistava, a dok je sud zasedao, njegove saučesnike čuvalo je i po trideset policajaca u sudnici, a grad na granici s Mađarskom bio skoro pod opsadnim stanjem. Uhapšen je u Mađarskoj, gde je zbog dela izvršenih na ovoj teritoriji i osuđen na doživotnu robiju.

Advokat Tapušković, branilac Vučka Manojlovića, rekao je da mu je laknulo kad je ukinuta smrtna kazna.

- Vučko je čekao punih 17 godina na izvršenje ove kazne. Svakoga jutra se budio i razmišljao da li će ona konačno biti izvršena. Ovo je sigurno veliki apsurd u domaćoj pravnoj praksi.

Advokat dr Ivan Janković, koji se dugo bavi ovom problematikom, izjavio je za "Glas" da je smrtna kazna ukinuta, a ne zamenjena onom od 40 godina zatvora.

- Promenjeni su zakonski minimum i zakonski maksimum. Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u Protokolu 6 predviđeno je ukidanje ove najteže kazne. Do 1995. ovo je bio opcioni protokol, ali sve zemlje koje su pristupile ovoj konvenciji posle 1995. morale su da ispune ove uslove za prijem u Savet Evrope. Nema ni jednog dokaza da smrtna kazna ima preventivno dejstvo i utiče na smanjenje broja izvršenja teških krivičnih dela. Ni poređenje situacije u zemljama sa sličnom političkom, kulturnom tradicijom i približnim stepenom razvoja nije dalo argumente za njen opstanak. Takođe, ni upoređivanje statistika između zemalja različitih stepena razvoja nije ukazalo na potrebu njenog zadržavanja. Podaci koji porede u jednoj državi periode kada je bila propisana smrtna kazna i one posle njenog ukidanja dali su iste rezultate.

Postoji i jedna anegdota vezana za izvršenje ove kazne u Engleskoj 16. i 17. veka. Prepričavalo se kako su se džeparoši hvalili da su prilikom javnih egzekucija imali pune ruke posla - rekao je Janković.

I. STOJKOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:25h

"Glas" saznaje: Kakva je sudbina osuđenih na smrt po ukidanju ove kazne

16:40h

"Glas" istražuje: Ko je kriv što je u Srbiji 16.000 đaka osnovnih i srednjih škola probalo marihuanu, heroin, kokain ... (3)

   


FastCounter by LinkExchange