[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

KLIKNITE ZA VECU SLIKUDve i po godine posle ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" policija objavila

Foto-robot ubice
Slavka Ćuruvije

Beogradski galerista predao MUP-u slike Renoara, Javlenskog i Valtata, koje su ukradene u Cirihu pre četiri godine

BEOGRAD - Pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala u MUP Srbije napravili su foto-robot jednog od dvojice ubica Slavka Ćuruvije, vlasnika" Dnevnog telegrafa".

Kako je juče rekao kapetan Dragan Karleuša, radi se o muškarcu, starosti 30-35 godina, visine oko 175 cm, crnokosom, uzanih tamnih očiju, oštrog pogleda, izduženog lica s upalim obrazima, i tankih usana. "MUP intezivno traga za ovim, za sada neidentifikovanim muškarcem koji je s još jednom osobom 11. aprila 1999. godine oko 17.10 sati u Ulici Lole Ribara (sada Svetogorska) u Ćuruviju ispalio više hitaca iz "škorpiona" kalibra 7,65" - rekao je Karleuša i zamolio građane koji prepoznaju ubicu da se jave policiji.

Matisovo platno bilo u Beogradu
Dela Marka Šagala, Henrija Matisa kao i tri slike pronađene u Beogradu ukradene su 1. juna 1997. godine iz galerije "Koler" u Cirihu. Dve godine kasnije, policija je u nemačkom gradu Gladbeku našla ukradeno platno Matisa, za koje je utvrđeno da je u Nemačku stiglo preko Beograda i Poljske. Švajcarski nedeljnik "Zontag blik"objavio je početkom septembra, ove godine, tekst u kome se tvrdi da platno Šagala kao i tri dela, vrednih više od 1,5 miliona franaka, vise na zidu u vili Slobodana Miloševića, navodeći izjavu direktora jednog Osiguravajućeg društva koji je rekao da "zna kod kojeg člana porodice Milošević se slike nalaze" ali nije želeo da ga imenuje.

MUP-u Srbije, rekao je Karleuša, povodom slučaja umetničkih dela ukradenih 1997. godine u ciriškoj galeriji "Koler", obratio se poznati beogradski kolekcionar i trgovac umetničkim delima, koji je dobrovoljno predao ukradene slike Renoara, Javlenskog i Luisa Valtata. Ukradena dela, rekao je kapetan Karleuša, nisu povezana s porodicom bivšeg predsednika SRJ, Slobodana Miloševića, kako se pominjalo u pojedinim stranim i domaćim listovima.

Karleuša je rekao da MUP preduzima istragu kako bi se utvrdilo na koji način su ukradene slike dospele do neimenovanog galeriste. O pronalasku ovih dela MUP će obavestiti Interpol Švajcarske i preduzeti mere za vraćanje slika.

Izveštaj "Human rights watch" o zločinima na Kosovu
Srpski ministar policije, Dušan Mihajlović, povodom izveštaja organizacije "Human rights watch" o zločinima na Kosovu, rekao je da u tom izveštaju "nema ničega što policija već ne zna". "Dalja istraga zavisi od identifikacije žrtava pronađenih u masovnim grobnicama" - rekao je Mihajlović navodeći da su protiv dve osobe podignute krivične prijave zbog ratnih zločina. Načelnik Resora javne bezbednosti Sreten Lukić rekao je juče da je pominjanje njegovog imena u spornom izveštaju vezano za njegovu tadašnju funkciju načelnika Štaba MUP-a za Kosovo i Metohiju. "Štab je naređivao sprovođenje istrage za svako krivično delo , koje se moderno imenuje kao ratni zločin", rekao je Lukić. On je naveo da je samo za vreme bombardovanja na SRJ podneto 734 krivične prijave zbog dela na štetu Albanaca. "Krivične prijave podnete su protiv 57 pripadnika MUP-a i protiv 53 pripadnika Vojske Jugoslavije" - rekao je Lukić.

Nešić u bekstvu
"U automobilu marke "golf" vlasnika Aleksandra Marinkova (49)iz sela Željuša kod Dimitrovgrda, policija je 31. oktobra pronašla 24,545 kilograma heroina skrivena u dva specijalno napravljena bunkera. Utvrđeno je da je Marinkov sa zetom Predragom Georgijevim "golfom" ušao u zemlju iz Bugarske.
Marinkov i Georgijev su uhapšeni a istražni sudija odredio im je pritvor od 30 dana - rekao je juče načelnik RDB Goran Petrović. On je rekao da je policija kao organizatora ovog kanala distribucije droge iz Turske, preko Bugarske do naše zemlje , identifikovala Gorana Nešića (31) iz Beograda.
"Nešić je drogu u Turskoj nabavljao preko kuma Nasera Rahbara Asl (44). Deo droge je bio namenjen našem tržištu a veći deo je prebacivan u Holandiju i Švajcarsku" - rekao je Petrović.
Nešić se nalazi u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Ilegalci
Tokom ove godine na teritorije Republike Srbije registrovano je 1.563 ilegalnih prelazaka državne granice. Policija je podnela 39 krivičnih prijava protiv 60 lica od čega su 46 državljani SRJ.

T. M. S.


vesti po rubrikama

^hronika

18:17h

Policija objavila foto-robot ubice Slavka Ćuruvije

18:29h

Jezdimir Vasiljević: Vratiću štedišama što su im drugi ukrali

18:46h U Kruševcu osumnjičeno više direktora
18:58h Uhapšen Nišlija jer je pokušao da prevari banku
19:03h Neustavna Uredba o saradnji s Hagom
   


     


FastCounter by LinkExchange