[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predsednik SRJ preneo zaključke sastanka s Hakerupom i sa sednice dve vlade

Vlast pozvala Srbe da izađu na izbore

Uskoro potpisivanje sporazuma SRJ i Unmika o dodatnim garancijama za Srbe na Kosmetu. Nastavljaju se pregovori o policiji, pravosuđu i bezbednosti. Koštunica razgovarao s Ananom

BEOGRAD - Državni vrh SRJ i Srbije pozvao je kosmetske Srbe na izbore zakazane za 17. novembar. Prenoseći zaključke sa zajedničke sednice Savezne i Republičke vlade, koja je održana u noći između petka i subote u Palati federacije u Beogradu, predsednik SRJ Vojislav Koštunica je naglasio da je za kosmetske Srbe, uprkos svim teškoćama, bolje da izađu na izbore.

- Zaključak je donet pod utiskom tog teškog stanja i činjenice da izolacija u kojoj se Srbi i ne-Albanci nalaze na Kosovu takva da se iz nje delimično može izaći i njihov položaj popraviti izlaskom na izbore - rekao je Koštunica novinarima posle sednice vlada. On je izjavio da su u petak vođeni maratonski razgovori s delegacijom Unmika, koju je predvodio šef Unmika Hans Hakerup.

Za povratak prognanih

Koštunica je rekao da će biti nastavljen posao koji je pregovarački tim vodio o pitanjima policije i pravosuđa u sredinama u kojima Srbi imaju većinu, i sporazum će biti potpisan kada bude postignut dogovor.
On je dodao da sporazum obuhvata i pitanja sudbine otetih i nestalih, kao i povratak raseljenih sa Kosmeta, a da je Unmik preuzeo obaveze vezane za povratak prognanih na Kosovo i njihovu bezbednost.

- Tema tih razgovora je zajednički dokument SRJ i Unmika kojim se regulišu odnosi i položaj naših sunarodnika na Kosmetu i ostatku Srbije", rekao je Koštunica. On je istakao da je potpisivanje takvog sporazuma, kojim bi se zaštitila i obezbedila prava Srba na Kosovu i sa Kosova, a koji nije potpisan u proteklih 28 meseci od dolaska Kfora i Unmika, od izuzetnog značaja.

Koštunica je dodao da se počelo ni od čega i da zato postoje razlozi za zadovoljstvo, pošto je to prvi put da se na sporazumnoj bazi zajedničkim dokumentom regulišu odnosi s Unmikom. On je još rekao da u tom dokumentu nema dovoljno garancija za kosovske Srbe, ali da je učinjen korak napred.

"Ostalo je nekoliko pitanja oko kojih nije postignuta saglasnost, pre svega iz sektora bezbednosti, policije i pravosuđa", rekao je predsednik SRJ i najavio da će pregovori biti nastavljeni.

On je rekao da je u petak uveče telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom i da je dogovoreno da se razgovori nastave.

Koštunica je saopštio i da je na sednici istaknuta odlučnost da se Rezolucija 1244 SB UN o Kosmetu u celosti ispuni. Prema njegovim rečima, Unmik je prihvatio da potvrdi obaveze koje proizilaze iz sprovođenja Rezolucije 1244, kao i da se obrazuje telo čiji će rad pratiti više radnih grupa, a koje će biti zaduženo za sprovođenje tog sporazuma.

Koštunica je naveo da će na čelu tog tela biti šef Unmika, a biće uključeni i šef Koordinacionog centra za Kosmet Nebojša Čović i drugi predstavnici SRJ i Unmika.

"Sporazum sadrži važne elemente za normalizaciju života na Kosovu, vezane za prosvetu, zdravstvo, pravosuđe, policiju, lokalnu upravu", rekao je Koštunica, dodajući da sporazum ipak ne ulazi u sve pojedinosti i ne daje dovoljno garancija.

P. Pašić

03. Nov 2001 23:45 (GMT+01:00)

BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik SRJ Vojislav Koštunica izjavio je u subotu uveče da je sporazum postignut sa šefom Unmika Hansom Hekerupom "prvi sporazum koji reguliše odnose jugoslovenskih vlasti i međunarodne administracije na Kosmetu".

- Sporazum je valjan, vredan, zato što se sklapa sa predstavnikom međunarodne zajednice i što se određuje da privremene institucije koje će posle izbora biti formirane na Kosovu ne mogu da proglase nezavisnost Kosmeta - istakao je Koštunica u kontakt emisiji RTS-a.

Prema njegovim rečima, sporazumom je predviđeno da se obrazuje posebno telo ("visoka radna grupa") koju će činiti i šef Unmika i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, a to telo će se starati za njegovo sprovođenje.

- Kada smo se odlučili da Srbima na Kosmetu i onima koji su odatle proterani (u leto 1999) preporučimo da izađu na novembarske izbore, rukovodili smo se "pritiskom stvarnosti", a ne međunarodnim pritiskom", dodao je Koštunica.
- Izlazak na izbore je manje zlo od neizlaska", ocenio je predsednik SRJ.


vesti po rubrikama

^politika

18:00h

Predsednik SRJ preneo zaključke sastanka s Hakerupom i sa sednice dve vlade

18:05h

SE pozdravio odluku vlada SRJ i Srbije

18:15h

Unmik zadovoljan: Ključna odluka za Kosovo i Metohiju

18:20h

Solana: Srbi će zauzeti svoje mesto

18:25h

I u Oebsu zadovoljni i upozoravaju: Nećemo dozvoliti manipulacije

18:30h

CeSID pozdravlja odluku vlasti

18:45h

Reagovanja: Različite reakcije kosmetskih Srba na poziv vlasti za glasanje

19:00h

Porodice nestalih nezadovoljne pozivom vlasti

19:10h

DPS o razgovorima DOS-a i Koalicije "Za Jugoslaviju": U Srbiju po mišljenje

19:20h

Pešić: Akt odgovorne državne politike

19:30h

DOS o odluci vlada SRJ i Srbije: Nova nada za normalan život

19:45h

Popović (NS): Sastanak bio uspešan

19:55h

U nedelju glasanje u 18 opština u Srbiji

20:05h

GO RV Novog Sada dobio novo rukovodstvo

20:15h

Opozicija i dalje protiv glasanja: Nova obmana zarad tuđih interesa

20:30h

Poziv Srba na birališta izazvao veliku pažnju u stranim medijima

23:55h

Potpredsednik DSS Marko Jakšić, razočaran pozivom na izbore, najavio u ime kosmetskih Srba: Odlučićemo sami!

00:05h

Nebojša Čović o razgovorima ekspertskih grupa: Usaglašeno više od 90 odsto tačaka

 

 


     


FastCounter by LinkExchange