[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 28. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Izlazak Demokratske stranke iz Skupštine Vojvodine mogao bi da ima dramatične posledice

Ako odu demokrate, pada i cela vlada

Ostavka predsednika Izvršnog veća Đorđa Đukića „urušila" bi ceo kabinet

NOVI SAD - U slučaju da se obistini najava demokrata da će napustiti pokrajinske organe vlasti, jer nije „prošao" njihov zahtev da se smeni Nenad Čanka - to podrazumeva pad pokrajinske vlade. Naime, već sama ostavka predsednika Izvršnog veća Đorđa Đukića, visokog funkcionera DS-a, „urušila" bi ceo njegov kabinet, a kada se tome doda i da su sa Đinđićevog spiska još pokrajinski ministri za finansije, informisanje i zdravstvo, jasno je da se o PIV-u u postojećem sastavu već može govoriti u prošlom vremenu. Druga je priča imaju li ostale stranke poslaničke snage da same konstituišu novu pokrajinsku vladu. Jer, ne treba zaboraviti da, osim demokrata, u novom PIV-u sigurno neće biti ni predstavnika DSS-a.

Skupštinska matematika nedvosmisleno pokazuje da „autonomaške stranke", odnosno LSV, SVM i RV, nemaju potrebnu većinu. Čankova Liga ima 24 poslanika, Kasina SVM 17, a Isakovljevi reformisti 8, što je nedovoljnih 49 glasova, s obzirom da novi PIV mora biti izabran većinom od ukupnog broja poslanika (119).

Ostaju mandati
Saopštenje Socijaldemokratije - Orlić, u kojem se navodi da će ovo krilo SD „u najkraćem mogućem roku zahtevati oduzimanje mandata" četvorici pokrajinskih poslanika iz redova SD - Obradović, iznenadilo je poznavaoce političkih prilika u Vojvodini. Naime, takva akrobacija, naprosto, nije moguća, jer na prošlim pokrajinskim izborima poslanici, strogo pravno gledano, nisu izabrani sa neke od ponuđenih stranačkih lista (iako su, naravno, imali stranačku podršku), već po imenu i prezimenu, tako da im zbog istupanja ili isključenja iz određene političke grupacije ne može biti oduzet mandat.

To praktično znači da će ponovo, kao i u slučaju izglasavanja (ne)poverenja predsedniku vojvođanskog parlamenta, o budućnosti pokrajinske administracije presuđivati tzv. „male stranke", odnosno partije s malim brojem poslanika. Ako se kao nekakav pokazatelj uzme upravo glasanje povodom zahteva DS da Čanak bude smenjen, „autonomaši" mogu računati na podršku SD-Obradović (5), SDU (1), HNS (1) i DSHV (1), a možda i na GSS (1), DHSS (2) i SD-Orlić (2). U skladu s ovim procenama i pod uslovom da svi pomenuti poslanici prisustvuju sednici Skupštine APV kada se bude biralo novo Izvršno veće, onda je potrebna većina obezbeđena - 62.
Na drugoj strani, dakle, sigurno ostaju DS sa 29 poslanika, DSS sa 14 i SPS sa dva, a verovatno i PDS (1), dok je u ovom trenutku teško reći kakvu će poziciju zauzeti ND (4) i Koalicija Vojvodina (7), jer predstavnici ove dve stranke jesu glasali protiv Čanka, ali nije potpuno sigurno da će odbiti učešće u novoj pokrajinskoj vladi.

Naravno, ako sve ove računice „padnu u vodu" i „autonomaši" ne obezbede potrebnu većinu, slede novi izbori, možda već početkom 2002. A treba podsetiti da pokrajinski izborni zakon još nije promenjen, da prema njemu u drugi krug idu tri kandidata (!?), i da u takvim uslovima, s rascepkanim DOS-om, bez obzira koliko pojedine stranke mislile da su jake, ponovo veliku šansu imaju socijalisti i radikali, pa i SSJ.

Međutim, sve su ovo pretpostavke, jer najpre Đukić i zvanično treba da podnese ostavku (ili bude smenjen, što je zahtev reformista). Sigurno je, jedno: na političkoj sceni Vojvodine posle 26. oktobra ništa više neće biti isto, a narednih dana će se videti koliko će biti drugačije.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^ tema
 Hoće li neuspeli pokušaj smenjivanja Nenada Čanka izazvati tešku krizu 

16:05h

Nenad Čanak, predsednik Skupštine: Vojvodine Ostajem uz Đinđića

16:10h

Ako odu demokrate, pada i cela vlada

16:12h Dušan Budišin, potpredsednik DSS-a: Čanak je Đinđićev problem
16:20h Čedomira Jovanović: Mogući novi izbori
   


FastCounter by LinkExchange