[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 28. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

 Hoće li neuspeli pokušaj smenjivanja Nenada Čanka izazvati tešku krizu 

Nenad Čanak, predsednik Skupštine Vojvodine

Ostajem uz Đinđića

Podržavaćemo Vladu Srbije, bez obzira kako se Đinđić kao predsednik DS-a odnosio prema Nenadu Čanku kao predsedniku LSV-a

NOVI SAD - Poslednja sednica Skupštine Vojvodine pokazala je da postoji dubok rascep među strankama koje čine pokrajinski parlament po pitanju političke opcije i puta kojim se do te opcije stiže. Iluzorno je stoga više i govoriti o tome da tema nije bilo moje psovanje, nego isključivo potreba da se Skupština Vojvodine gurne u anonimnost - kaže za „Glas" predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.

Ima li prostora za neki kompromis?
- Početkom sledeće nedelje pozvaću na konsultacije predstavnike svih stranaka, koje su zastupljene u Skupštini Vojvodine, da vidimo kako da se nastavi rad. Postoji ideja o određenom tipu ugovora koji bi se mogao oročiti na izvestan period. Time bi se se definisali potezi tom periodu, a sadržao bi i dogovor o raspisivanju izbora. U taj ugovor bismo, inače, „ušli" s ostavkama na stolu, prvo mojom, koje bi se aktivirale u skladu s potrebama uspostavljanja normalnog funkcionisanja i parlamenta i vlade.

Bez dolivanja ulja na vatru
Kao mogući „odgovor" Zorana Đinđića na svojevrstan poraz, koji je doživeo u pokrajinskom parlamentu, pominje se „uvođenje u posed" novog rukovodstva RTV Novi Sad, koje je imenovao UO RTS?
- Da nisam lično stao u odbranu odluke 110 poslanika Skupštine APV od 22. novembra 2000, kojom se sadašnje rukovodstvo RTV Novi Sad imenuje na te funkcije do konačnog rešenja statusa ove kuće - ta odluka bi bila jednostavno zgažena. A nju, podsetimo, nije Ustavni sud proglasio nevažećom, već je UO RTS ocenio da ona „nema veze". Dakle, priča o nekakvom legalizmu je čista izmišljotina. U tim koordinatama ne preporučujem bilo kakav pokušaj demonstracije sile, jer bi to onda značilo novo dolivanje ulja na vatru. Predlažem nešto drugo: da se preispita odluka UO RTS, pronađe rešenje u kome ne bi bilo nesporazuma i otvori proces vraćanja RTV Novi Sad osnivaču.

Mislite da će DS i DSS na to pristati?
- Upravo i pravimo konsultacije kako bi se napravio ugovor koji bi bio prihvatljiv za sve. Demokratska stranka je nezvanično najavila izlazak iz Izvršnog veća, ali kada malo razmisle možda će doći do nekog inventivnijeg rešenja. Jer, koncept „ako nije po mome - podnosim ostavku" nije politički mudar, pogotovo što nama funkcije nisu od predaka ostale, nego su nam ih građani poverili kako bismo nešto valjano uradili.

Da li će pomenuti ugovor predviđati i promenu postojećeg pokrajinskog izbornog zakona, koji svi ocenjuju kao „nebulozan"?
- Želeo bih da se u budućnosti potpuno izbegne, ako je to ikako moguće, kreiranje izbornog zakona u koordinatama potreba pojedine političke opcije. Vojvodina mora imati parlament koji će istinski, dubinski reprezentovati interese i volju njenih građana. Znači, moramo imati izborni zakon koji neće negativno diskriminisati manjinske zajednice, i koji će u punom smislu odražavati političko raspoloženje Vojvođana.

U nekim političkim krugovima otvoreno se pominje mogućnost da zbog svega što se dogodilo „autonomaši" uskrate svoju podršku Đinđićevom kabinetu u Skupštini Srbije?
- Rasprave o radu Vlade Srbije mora biti, jer niko ne može imati tu privilegiju da se o njegovom radu ne raspravlja. Ali, apsolutno sam protiv da se događaji iz Skupštine Vojvodine, gde je tražena moja smena, mehanički prenose na Skupštinu Srbije. Logika tip „ako ti mene ostaviš na miru ovde - ostaviću ja tebe tamo" predstavlja pogađanje u kome ne želim da učestvujem. Kada budemo mislili da Vlada Zorana Đinđića ima bolju alternativu, onda možemo da je sklanjamo. A dok to nije tako, mi ćemo je podržavati, bez obzira kako se Đinđić kao predsednik DS-a odnosio prema Nenadu Čanku kao predsedniku LSV.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^ tema
 Hoće li neuspeli pokušaj smenjivanja Nenada Čanka izazvati tešku krizu 

16:05h

Nenad Čanak, predsednik Skupštine: Vojvodine Ostajem uz Đinđića

16:10h

Ako odu demokrate, pada i cela vlada

16:12h Dušan Budišin, potpredsednik DSS-a: Čanak je Đinđićev problem
16:20h Čedomira Jovanović: Mogući novi izbori
   


FastCounter by LinkExchange