[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 28. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Reporter „Glasa" na administrativnoj liniji Srbije i Kosmeta u Merdaru, gde se i tuguje i raduje

Rizici „kapije broj tri"

Šta sve može očekivati Srbin koji pređe graničnu crtu

Punkt u Merdaru ili Kapija tri, mada se od strane srpskih zvaničnika imenuje kao „administrativna linija", neodoljivo podseća na dobro čuvani granični prelaz ili, pak, strogo kontrolisanu „fri šop" zonu. U stvari, ovo mesto je od svega po malo - a opet sve, navodno, privremeno, s tim što niko ne zna dokle će ta „privremenost" trajati i kako će se okončati.

Iz Kuršumlije, do te, nazovimo „administrativne linije", koja je i zvanično debelo ocrtana na asfaltu, relativno se lako dolazi. Preko nje se baš tako lako ne može. Potrebna je pratnja Kfora, ali opet na sopstveni rizik. Koliki je rizik preći tu crtu pre petnaestak dana su osetili Milorad Blagojević i Srećko Sudimac, izbegli Srbi iz obližnjeg Podujeva. Njih dvojicu je uhapsila Unmik policija uz optužbu da su na Kosmetu počinili ratne zločine. Obojica se još nalaze u istražnom zatvoru u Prištini.

- I Milorad i Srećko su više puta prelazili na teritoriju Podujeva, gde smo inače živeli dok nas Šiptari nisu proterali i gde nam je ostala sva imovina. Nikada nije bilo problema. Poslednji put su otišli da odvezu jednu mašinu našem komšiji Šiptaru. Kada su mu predali mašinu i pokušali da se vrate, uhapšeni su od Unmik policije jer ih je, tobože, neko prepoznao kao ratne zločince. Deca ni mrava nisu zgazila a ispadoše ratni zločinci! Da su ubijali na Kosmetu, da li bi smeli da se tamo pojavljuju - pita se Čeda Blagojević, otac uhapšenog Milorada.

Blagojevića i Sudimca je policija prebacila odmah do Podujeva a zatim u Prištinu. Međutim, dok su od Merdara putovali ka Podujevu, „nekim pukim slučajem (!?)", u Podujevu se, za tili čas, skupilo skoro hiljadu Albanaca koji su i „zvanično" potvrdili da se radi o okorelim ratnim zločincima. Međutim, o kakvim se „zločincima" radi, najbolje svedoči podatak da u vreme, kada su navodno počinili „zločine", nisu bili ni mobilisani. Mobilisani su tek pred kraj rata i to u službu civilne zaštite. Ali, „svedoci" su rekli svoje.
Inače, proletos, na ovom istom mestu, od strane Kfora predati su i „srpski teroristi" koje su albanski „pobunjenici" uhapsili u Bujanovcu. Prvo Suzana Petrović a zatim i njena dva brata. Šta su ovi „srpski teroristi" prošli najbolj e potvrđuje izjave jednog od braće Petrovića koji je tada novinarima izjavio da bi pre sebi oduzeo život nego li se našao u rukama mučitelja koji su, navodno, tražili ostvarenje svojih političkih zahteva.

Proletos su ti isti „borci za ljudska i politička prava" izvršili masakr kada je konvoj autobusa prevozio Srbe u Gračanicu i to baš, preko dobro čuvane linije, na teritoriji koju danonoćno čuva Kfor. Ko su počinioci ovog masakra, međunarodne vlasti na Kosmetu još pouzdano ne znaju. Za sada su osumnjičena i pritvorena tri Albanca iz Podujeva od kojih je jedan, iz najveće američke vojne baze „Bonstila" u Uroševcu, pobegao!

Nakon svega što se, bar u Merdaru, događa, opravdano je pitanje izbeglih Srba sa Kosmeta, da li je uopšte moguće preći tu „administrativnu liniju". Dovoljno je da neko s one „druge stane" nanišani, ne puškom, već prstom. Ili, kako preći tu crtu i otići na „demokratsko i slobodno" glasanje?

Tekst i foto:
Radovan Delibašić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:05h

Meštani pljevaljskih sela tvrde da žive u ekološkom hororu

16:07h

Reporter „Glasa" na administrativnoj liniji Srbije i Kosmeta u Merdaru, gde se i tuguje i raduje

16:15h Spor dvojice beogradskih novinara: Sačekuša sa dva lica
16:25h Romansa Džordža Klunija i Rene Zelveger izašla iz tajnosti
16:30h U Americi vlada pomama za "cipro" antibiotokom od 500 miligrama
   
 


     


FastCounter by LinkExchange