[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Koštunica konstatovao posle razgovora sa Đukanovićem

Sve će se odlučiti na referendumu

Predsednik Crne Gore veruje da će izjašnjavanje doneti nezavisnost, a predsednik SRJ očekuje ostanak u zajedničkoj državi

BEOGRAD - O budućnosti federacije odlučiće građani Crne Gore na referendumu, koji bi trebalo da se održi na proleće, jer predstavnici Srbije i Crne Gore na jučerašnjim razgovorima nisu usaglasili stavove o opstanku zajedničke države.

- Nismo uspeli da približimo stavove, što znači da će se o ovom pitanju izjasniti građani u Crnoj Gori. Dilema o opstanku države postoji u Crnoj Gori i ona ju je podelila, dok takve dileme u Srbiji nema - rekao je Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, posle pregovora sa predstavnicima Crne Gore. Koštunica je uveren da će preuređena zajednička država opstati i posle referenduma.

Samouvereni Đukanović

Na pitanje novinara da li će se u slučaju neuspeha referenduma povući iz politike, Milo Đukanović je kazao da "ne razmišlja pesimistički i da je uveren da će pobediti na referendumu".

Prema njegovim rečima, i pored svih razlika koje postoje, predstavnici Srbije, Crne Gore i SRJ vide budućnost bilo koje od ove tri države u Evropi.
- Moja je procena da je put u Evropu lakši kada je reč o jednoj državi, nego dve - naglasio je on i dodao da je referendum potreban što pre, jer je vreme najdragocenije.
- Sada sam uvereniji da postoje dva puta za očuvanje SRJ. Jedan je kraći i vodi preko dogovora o preuređenju te države, a drugi je duži - put referenduma u Crnoj Gori. Međutim, uveren sam da će nas i on dovesti do preuređene zajedničke države - naglasio je Koštunica.

On je istakao da jučerašnji razgovori ne predstavljaju kraj dijaloga, jer će se, prema njegovim rečima, oni nastaviti indirektno preko dogovora koalicionih partnera, kako na saveznom nivou, tako i u Crnoj Gori.
- Suočili smo se sa stavom Koštunice, Đinđića i Labusa da nije realno razgovarati o savezu dve nezavisne države, već o tome treba li da se modifikuje zajednička država ili da se krene putem referenduma u Crnoj Gori. U ovom trenutku ne možemo razgovarati o savezu dve nezavisne međunarodno priznate države, a kako je naše polazište bilo da Crna Gora treba da obnovi svoju državnost, saglasili smo se da nema potrebe da dalje razmenjujemo argumente i trošimo vreme, već da krenemo ka referendumu na kome ćemo proveriti volju građana - izjavio je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i dodao da je realno da se izjašnjavanje organizuje na proleće.

Đukanović je istakao da Crna Gora treba da zadrži državnost koju ima.
- Mislimo da ono što smo ostvarili proteklih godina, a to je pravo na svoju monetu, spoljnotrgovinski režim, carinsku politiku, autonomnu spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku, treba da zadržimo. Mislimo da takvo pravo pripada i Srbiji - rekao je Đukanović.

Koštunica i Đukanović složili su se da su potrebni razgovori, kako sa koalicijom "Za Jugoslaviju", tako i sa svim važnim političkim snagama u Crnoj Gori.

Na jučerašnjem sastanku, kome su prisustvovali i Zoran Đinđić, Filip Vujanović i Miroljub Labus, zaključeno je i da Srbija i Crna Gora vide budućnost svojih država u okviru ujedinjene Evrope.

Srpski premijer Đinđić je ocenio da je prioritet u svim razgovorima evropska integracija i da je svaki drugi cilj manje vredan.
- U referendumskoj kampanji, građanima Crne Gore će se objasniti ta pozicija, iako naša strana neće aktivno učestvovati u kampanji - rekao je Đinđić.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Sastanak s Hakerupom završen bez vidnog pomaka

17:15h

Oebs: Kasne pripreme za kosovske izbore

17:25h

DOS-u treba alibi za izbore na Kosmetu

17:30h

Koštunica i Ivanov o situaciji na Kosmetu

17:45h

Velja Ilić: Srbija je i dalje centralizovana

18:00h

SNP: Đukanović izgubio vreme

18:15h

Svilanović o ciljevima SRJ u 2002. godini

18:30h

Montgomeri se zahvalio Ugljaninu: Prijatelj kad je najteže

19:00h

Predsedniku Skupštine Vojvodine nije izglasano nepoverenje

19:15h

Oko dve hiljade pristalica SPS-a u šetnji: Podrška Slobi

19:31h

Antun Milović, ambasador Hrvatske u SRJ

19:45h

"Human Rights Watch": VJ i MUP umešani u zločine na Kosmetu

19:55h

Sve će se odlučiti na referendumu

22:35h

Priština: Uhapšen Srbin

23:05h

REAGOVANJA: "Sad se vidi, sad se zna"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange