[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predsedniku Skupštine Vojvodine nije izglasano nepoverenje

Čanak ostaje

Za smenu glasalo 54 poslanika, 36 je bilo protiv i 23 uzdržanih

NOVI SAD - Skupština Vojvodine nije juče izglasala nepoverenje predsedniku tog tela Nenadu Čanku. Za njegovu smenu glasala su 54 poslanika (iz DS, DSS, ND, KV), 36 je bilo protiv (LSV, RV, DHSS, SD-Obradović, HNS, DSHV), dok su se 23 poslanika uzdržala od glasanja (SVM, SDU, GSS, SD-Orlić). Inicijativu da se Čanak opozove pokrenula je DS, i to zbog ponašanja predsednika Skupštine APV u poznatom "slučaju RTV Novi Sad".

"Smatramo da demokratska atmosfera u institucijama, i javnosti, ne trpi govor mržnje, uvreda, omalovažavanja, kao i neodgovorno izazivanje političkih kriza radi kriza samih", obrazložio je ispred poslanika DS potpredsednik pokrajinskog parlamenta dr Predrag Filipov. Kao odgovor na zahtev DS i poslanici Čankove LSV su takođe podneli inicijativu da se raspravlja o njegovoj odgornosti.

Samo ga čekamo

- Na svakoj sledećoj sednici Skupštine podnosićemo inicijativu za smenu za svaki Čankov neprimeren gest ili proizvedenu krizu", najavila je predsednica PO DS Gordana Čomić, dodajući da će DS insistirati i da se sednica Skupštine, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zahtevu za smenu predsednika PIV Đorđa Đukića, "održi što pre".

"Kada pitanje poverenja postavlja neka druga stranka, onda se odmah na dnevni red stavljaju podele, a to nije ono što nam treba", obrazložio je taj potez Čanak. On je dodao da se jedan od razloga za "napade na njega" krije u pokušaju da se "očisti teren za privatizaciju vojvođanske imovine". "Pre tri dana je raspisan tender za prodaju BFC na kome samo što ne piše "Lafarž". Uslovi su tako propisani da na njemu može da učestvuje samo francuska kompanija, a kada nema konkurencije - nema ni veće cene. Imovina Vojvodine odlazi u bescenje, i to diktatom iz Beograda. A Skupština APV je jedina snaga koja može koliko-toliko to da spreči", rekao je Čanak.

Nakon gotovo četvoročasovne rasprave, u kojoj su se smenjivale optužbe za "aminovanje verbalnog terorizma", "centralizam", "dirigovano kreiranje političkih afera", "izneverena predizborna obećanja"... pristupilo se glasanju, koje je, pomalo neočekivano, "zadržalo" Čanka na mestu predsednika Skupštine APV.

5. 000 DEM za mito

Pred izjašnjavanje u koloarima se govorkalo o raznim "glasačkim trgovinama" s obe strane, ali je jedino poslanik DS Tomislav Bogunović javno rekao da je LSV pokušala da podmiti jednog demokratu sa 5.000 DEM. "Dužnost je svakog koga na nešto teraju da to prijavi, i da se to odmah ispita", prokomentarisao je tu tvrdnju Čanak.

Posle glasanja Čanak je održao konferenciju za novinare, na kojoj je pozvao demokrate da se "okanu iracionalnih postupaka i vrate umerenoj politici dogovora i razgovora".

Šef poslaničke grupe DSS u pokrajinskom parlamentu dr Velibor Radusinović ocenio je da će se događaji u Skupštini APV dalje odraziti i na prilike u Skupštini Srbije. "Sve opcije su u igri, pa čak i pitanje poverenja Đinđićevom kabinetu. Jer, činjenica je da ništa više neće biti kao što je bilo", rekao je Radusinović za "Glas".

Vojvođanski reformisti podneli su inicijativu za smenu predsednika pokrajinskog IV Đorđa Đukića, funkcionera DS. U obrazloženju je navedeno da Đukić "nije efikasno radio na ostvarivanju predizbornih obećanja DOS", kao i da je "davao izjave suprotne stavovima Skupštine APV". O ovom zahtevu raspravljaće se na narednoj sednici Skupštine.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Sastanak s Hakerupom završen bez vidnog pomaka

17:15h

Oebs: Kasne pripreme za kosovske izbore

17:25h

DOS-u treba alibi za izbore na Kosmetu

17:30h

Koštunica i Ivanov o situaciji na Kosmetu

17:45h

Velja Ilić: Srbija je i dalje centralizovana

18:00h

SNP: Đukanović izgubio vreme

18:15h

Svilanović o ciljevima SRJ u 2002. godini

18:30h

Montgomeri se zahvalio Ugljaninu: Prijatelj kad je najteže

19:00h

Predsedniku Skupštine Vojvodine nije izglasano nepoverenje

19:15h

Oko dve hiljade pristalica SPS-a u šetnji: Podrška Slobi

19:31h

Antun Milović, ambasador Hrvatske u SRJ

19:45h

"Human Rights Watch": VJ i MUP umešani u zločine na Kosmetu

19:55h

Sve će se odlučiti na referendumu

22:35h

Priština: Uhapšen Srbin

23:05h

REAGOVANJA: "Sad se vidi, sad se zna"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange