[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle "Oluje nad Krajinom", još jedno iznenađenje u udarnom terminu zagrebačke televizije

Reportaža HTV-a o deci
ubijenih supružnika Zec

Dušan i Gordana žive od 90 maraka penzije koju im daje RS jer se za pravo na roditeljsku u Hrvatskoj još nisu izborili. Ne usuđuju se da odu u Zagreb, a niko ih i ne zove

ZAGREB (Tanjug) - Hrvatska televizija (HTV) prikazala je preksinoć u dnevniku, a potom i u emisiji "Brisani prostor", reportažu o Dušanu (21) i Gordani (17) Zec, deci Srbina iz Zagreba Mihajla Zeca i njegove supruge Mirjane, koji su pre 10 godina ubijeni na svirep način.

Dušan i Gordana, koji sada žive u Banjaluci, progovorili su za HTV deceniju posle ubistva njihovih roditelja i tada 12-godišnje sestre Aleksandre, koja je u noći između 7. i 8. decembra 1991, zajedno sa majkom, odvedena na Sljeme i likvidirana. Dušan i Gordana Zec žive od 90 maraka penzije koju im isplaćuje PIO fond RS. Oni još nisu dobili hrvatsko državljanstvo i ne usuđuju se da dođu u Hrvatsku, a, kako je istaknuto u reportaži HTV, niko ih i ne poziva.

"Pobili ih samo zato što su Srbi"

Zašto su tri člana porodice Zec likvidirani pokazuje i izjava šefa kriminalističke policije u Zagrebu za vreme njihovog ubistva Marijana Benka koji kaže da mu je ostalo u sećanju da su izvršioci tog zločina tokom saslušanja rekli da je im je motiv za ubistvo Mihajla Zeca bilo to što je Srbin, a na pitanje zašto su ubili njegovu ženu i dete "odgovorili" su ćutanjem.

Oni u decembru prošle godine nisu pozvani ni u Zagreb na dodelu priznanja žrtvama nasilja, iako je njihova ubijena sestra bila dobitnik povelje. Oni već tri godine pokušavaju da na hrvatskim sudovima dokažu da imaju pravo na očevu i majčinu penziju, ali, kako ističe njihova baka Bosa Zec, "niko ne pita imaju li ta deca hleba".

Za ubistvo porodice Zec suđeno je Siniši Rimcu i Munibu Suljiću, pripadnicima rezervne jedinice MUP-a, tzv. Merčepove postrojbe na čijem je čelu bio Tomislav Merčep, sada predsednik Hrvatske pučke stranke i Udruženja dragovoljaca. Oni su priznali krivicu, ali ih je sud, zbog proceduralne greške (neprisustvovanja advokata saslušanju) - oslobodio.

Tadašnji tužilac, a sada advokat, Tihomir Rubeša kaže da je sa te dužnosti otišao pre nego što je tužilaštvu dostavljena prvostepena presuda, a da je kolega koji je ga je nasledio napisao žalbu, ali da je kolegijum tužilaštva odlučio da se žalba ne podnosi. Tadašnji istražni sudija, a sada, takođe, advokat Božidar Jovanović je izjavio da on nije ispitivao sumnjičene bez advokata već dvojica dežurnih sudija, ističući da je bilo "čudnih postupaka tužilaštva", kao što je prekvalifikacija krivičnog dela u otmicu s posledicom smrti, pa su počinioci pušteni iz pritvora.


vesti po rubrikama

^balkan

17:02h

Hag podiže optužnicu protiv Izetbegovića

17:13h

Specijalci RS-a povukli se iz Kostajnice

17:21h

Italijani u drugim hrvatskim gradovima ljubomorni na Zadrane

17:29h

Reportaža HTV-a o deci ubijenih supružnika Zec: Pobili ih samo zato što su Srbi

17:34h

Načelnik GŠ HV svedočio pred haškim istražiocima

17:47h

Završena donatorska Konferencija o Jugoistočnoj Evropi

17:56h

Visoki predstavnik "petnaestorice" 12. put u Makedoniji

      


FastCounter by LinkExchange